Review: Velonimo | Geronimo Games

Velonimo; een kaartspel van Geronimo Games

De samenwerkingen met Geronimo Games zijn altijd erg prettig. Toen ik laatst vroeg of er nog een spel beschikbaar was als recensie-exemplaar, mocht ik kiezen uit Museum Suspects en Velonimo. Ik koos voor Museum Suspects. Enkele dagen later werd het pakketje bezorgd. De verrassing was groot toen bleek dat niet alleen Museum Suspects in de doos zat, maar ook Velonimo. Van Museum Suspects hebben jullie eerder een review kunnen lezen, vandaag is Velonimo aan de beurt.

Velonimo

Win een maximum aan ritten naar de top om punten te verdienen en zo de prestigieuze trui met erwtjes en wortelen te veroveren. Om een rit in de wielerwedstrijd te winnen moet je de eerste speler zijn die al zijn kaarten in de hand is kwijtgeraakt. Rennerskaarten kunnen alleen of in combinaties van dezelfde kleur of dezelfde waarde worden gespeeld.

Inhoud

  • 55 speelkaart, onderverdeeld in 7 teams van 7 wielrenners (waarde 1 t/m 7). Daarnaast zijn er nog 6 hardrijders met een waarde van 25, 30, 35, 40, 45, 50.
  • 1 prestigieuze trui

Voorbereiding

  • Leg de prestigieuze trui apart, deze wordt in de eerste ronde niet gebruikt
  • Schud de overige 55 kaarten en geef elke speler 11 kaarten. De kaarten die over zijn worden apart gelegd en worden die ronde niet gebruikt.
  • In de eerste ronde begint de jongste speler. In de volgende 4 rondes begint de speler met de laagste cumulatieve score. Er worden in totaal 5 rondes gespeeld.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is kiest één of een combinatie van kaarten die hij in het midden van de tafel legt. Daarbij kondigt hij de waarde van de kaart(en) hardop aan. Bij 1 kaart komt de waarde overeen met het getal dat op de kaart staat. Om een combinatie van kaarten geldig te laten zijn moeten alle kaarten óf dezelfde kleur hebben, óf dezelfde waarde hebben. De waarde van de combinatie kaarten wordt als volgt berekend:

Elke kaart in combinatie is 10 punten waard. De waarde van de laagste kaart wordt daar bij opgeteld.

Let op: hazen worden nooit in combinatie gespeeld.

De andere spelers spelen achtereenvolgens met de klok mee. Ze mogen tijdens hun beurt ofwel passen, ofwel een kaart of combinatie van kaarten spelen met een effectief hogere waarde dan die van de vorige speler. Hij legt de kaart(en) open in het midden van de tafel en noemt de waarde hardop.

Als een speler kaarten neerlegt en vervolgens passen alle navolgende spelers, is de aanval in de rit voorbij. De laatste speler die kaarten speelde ruimt de kaarten uit het midden van de tafel op en start een nieuwe aanval met één of een combinatie van kaarten. Je kunt overigens een ronde passen en later opnieuw weer spelen. De aanval eindigt als alle spelers achter elkaar gepast hebben.

Speelt een speler één of meerdere kaarten met waarde 1, dan krijgt hij een bonus. Die speler mag voor elke 1 die gespeeld is een kaart uit de hand van een medespeler trekken en een kaart naar keuze weer teruggeven aan deze speler.

Einde van een ronde

Als een speler zijn laatste handkaart uitspeelt ontvangt hij onmiddellijk punten. Het spel gaat door. Steeds als er een speler al zijn handkaarten kwijt is, scoor hij punten. Tot er nog maar één speler over is.

De speler scoort in de eerste ronde 1 punt voor elke speler die nog in de race was toen de speler finishte. In de tweede ronde scoort de speler 2 punten voor elke speler die nog in de race was toen de speler finishte. In de derde ronde 3 punten, in de vierde ronde 4 punten en in de vijfde ronde 5 punten.

Aan het einde van een ronde kijk je naar de totale score van elke speler. De speler die op dat moment de meeste punten heeft, krijgt de prestigieuze trui die hij in de volgende ronde eenmalig mag inzetten voor 10 punten. De speler die de minste totale punten heeft mag de volgende ronde beginnen.

Het spel eindigt na 5 rondes. Als je aan het einde van de 5 rondes de prestigieuze trui voor je hebt liggen, ben je de grote winnaar van het spel. Goed gereden!

Velonimo van Geronimo Games

Lees ook: Review: Museum Suspects – Blue Orange

Mijn mening

Als we op vakantie gaan vinden we het altijd leuk om een nieuwe spelletje mee te nemen. Afgelopen zomer waren we wat beperkt in de hoeveelheid en de grootte van de spellen die we mee konden nemen omdat we gingen kamperen. Vlak voor wij weggingen, ontving ik het spel Velonimo. Aangezien deze in een klein doosje zat stopte ik die meteen in de tas. Tijdens de vakantie hebben we deze dan ook voor het eerst gespeeld.

Voordat wij een nieuw spel samen met de kinderen spelen, spelen mijn man en ik het spel eerst een keer samen. Voor 2 spelers staan er nog een paar aangepaste spelers in de handleiding, dus dat is wel even iets om rekening mee te houden. Als wij weten hoe het spel werkt en wat de regels zijn, legt dat veel sneller en makkelijker aan de kinderen uit zonder dat zij hun geduld verliezen. Wel zo fijn tijdens het spelen van een spelletje. En hoewel de regels vrij simpel zijn, merkten we toch dat we een aantal rondjes nodig hadden om het spel helemaal in de vingers te krijgen zonder de spelregels te hoeven raadplegen. Maar als je daar eenmaal doorheen bent, speelt het snel en makkelijk.

En racen maar…

Wat tijdens het eerste spel met de kinderen nog wel even lastig was, was de berekening van de waarde van een combinatie kaarten. Elke kaart is 10 punten waard. De waarde van de laagste kaart wordt daar nog bij opgeteld. Best gek natuurlijk dat een kaart 10 punten waard is, terwijl er een 5 of een 7 of een ander getal op staat. Na ja, even wennen en daarna speelden de kinderen het spel ook vlot weg.

Het spel ziet er leuk uit. De tekeningen op de kaarten zijn ontzettend grappig. De dieren zijn leuk getekend en daardoor spreekt het spel aan.

Velonimo is een leuk en toegankelijk kaartspel waar zeker wat uitdaging in zit om als eerste je hand leeg te kunnen spelen. Hoe eerder je je hand leegspeelt en hoe meer rondes je hebt gespeeld, hoe hoger je score zal zijn nadat je je hand hebt leeg gespeeld. En dan kan het zomaar gebeuren dat jij ronde 1 t/m 4 gewonnen hebt en dat de ander, die ronde 5 wint, er toch nog met de totale winst vandoor gaat. Ook echt iets om rekening mee te houden.

Productinformatie

Titel: Velonimo
Uitgeverij: Geronimo Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 7+
Speelduur: ongeveer 30 minuten

Lees ook: Review: Point Salad | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *