Recensie: Een vraag per dag | Deltas

Een vraag per dag | Uitgeverij Deltas

Ik houd helemaal niet van dagboeken, ik heb niet eens zin in en tijd voor om uitgebreid in een dagboek te schrijven. Tot ik de nieuwe folder van uitgeverij Deltas doorbladerde en het boekje ‘Een vraag per dag – Maak een uniek portret van jezelf gedurende 5 jaar’ tegenkwam. Dit leek mij wel leuk omdat je dagelijks maar één antwoord hoeft op te schrijven. Het deed mij ook gelijk denken aan de tijdcapsule die Elin pas geleden gemaakt heeft, in navolging van een item op Klokhuis. Ik vertel je er meer over.

Een vraag per dag

Maak een uniek portret van jezelf gedurende 5 jaar

Dit is niet zomaar een dagboek, maar een soort tijdcapsule voor de volgende vijf jaar van je leven. Elke dag stelt het boek je één vraag. Sommige zijn heel eenvoudig en concreet, andere geven je wat meer stof tot nadenken. Onder elke vraag is de schrijfruimte verdeeld in vijf vakken, voor elk jaar één. Begin bij vandaag en noteer 365 (of 366) dagen lang je antwoord op de vraag van de dag. Na een jaar kom je vanzelf weer bij de eerste vraag en noteer je je antwoord in het schrijfvak eronder. Als je dit vijf jaar doet, krijg je een heel bijzonder dagboek waarin je kunt lezen hoe je smaken, meningen en ideeën evolueren en hoe je leven door de jaren heen is veranderd. Hardback uitgave met leeslintje.

Mijn mening

Laatst was er op het Klokhuis een item over het maken van een tijdcapsule. Kinderen hadden 10 jaar geleden een doos gevuld met allerlei persoonlijke spullen en foto’s. Deze doos werd opgeborgen tot het moment dat deze – inmiddels jongeren – de doos mochten openmaken. De inhoud van de doos haalde allerlei herinneringen naar boven over de tijd van toen: wie hun vrienden en vriendinnen waren, hobby’s, een schoolfoto van toen en nog veel meer. Elin vond het ook wel wat en is inmiddels ook bezig met het maken van zo’n tijdcapsule.

Het boekje ‘Een vraag per dag’ deed mij daaraan denken en leek mij wel leuk voor mijzelf. In het bijhouden van een dagboek bij ik heel slecht. Ik heb er geen tijd voor en ook gewoon geen zin in en behoefte aan. Maar elke dag één vraag beantwoorden is natuurlijk prima te doen. Ja, met zo af en toe een inhaalslag van een paar dagen heb ik inmiddels al wel gemerkt.

Er zijn vragen die met slechts één woord te beantwoorden zijn, zoals: heb je een favoriete parfum? Of: waar woon je? Andere vragen moet je echt over nadenken, zoals: wat inspireerde je vandaag? Of: wie is jouw held? Weer andere vragen heb ik helemaal niets mee: wat was je laatste aankoop per creditcard? Nou die heb ik niet. Of: wat is je favoriete cocktail. Nou, geen!

Nastreven van dromen

Er staan ook vragen tussen die meer gaan over het nastreven van dromen en dus leuk om jaarlijks te kijken of die dromen zijn uitgekomen of dat deze dromen in die tijd enorm zijn veranderd. Denk aan vragen als: waar zie je jezelf volgend jaar? Of: waar zie je jezelf over 5 jaar? Ook is er bijvoorbeeld de vraag: wat is het grootste probleem in je leven? Dan is het na een aantal jaar goed om terug te kijken hoe je op dat moment tegen het probleem aankijkt.

Al met al lijkt het mijn dus leuk om over 5 jaar het boekje helemaal door te bladeren en te kijken wat er in die 5 jaar allemaal is gebeurd en hoe mijn leven in die jaren is veranderd of juist hetzelfde gebleven.

Productinformatie

Titel: Een vraag per dag
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 9789044765625
Verschijningsdatum: september 2023

Lees ook: Recensie: De kletsboeken van Gezinnig.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *