Review: Wolven | 999Games

Wolven van 999Games

Vlak voor de zomervakantie ontving ik van 999Games het spel Wolven. Ik vond het er heel leuk uitzien en het thema sprak mij ook wel aan. Veelbelovend dus. Het ging in het krat om mee te nemen naar Oostenrijk. Daar hebben we dit spel voor het eerst gespeeld. Inmiddels is het al een aantal keer op tafel gekomen, dus tijd voor een recensie. In dit artikel ga ik je dus meer vertellen over Wolven van 999Games.

Wolven

Trek wolven aan in dit strategische spel en zorg ervoor dat je de grootste, meest dominante roedel vormt. Claim gebieden, neem eenzame wolven in je midden op en jaag op prooi. Maar pas op dat je niet te roekeloos uitbreidt op terrein waar je rivalen ronddwalen. Die zouden wolven uit je roedel kunnen weglokken!

Inhoud

 • 1 startbord
 • 10 gebiedsborden
 • 5 spelerstableaus
 • 1 maanlichttableau
 • 30 terreintegels
 • 140 houten speelstukken
 • 128 fiches
 • 5 overzichtskaarten
 • de spelregels

Doel van het spel

Iedere speler probeert met acties in zijn beurt de meeste overwinningspunten te scoren door:

 1. te strijden voor controle van een gebied door het daar vergroten van de aanwezigheid van zijn wolvenroedel.
 2. op prooi te jagen, die zich verspreid over de gebieden ophouden, door deze met zijn wolven te omsingelen.
 3. zijn eigenschappen te verbeteren en zo de kracht van zijn wolvenroedel te vergroten.

Overzicht van een beurt

De speler voert 2 acties naar keuze uit. Hij mag een actie meermaals uitvoeren.

 • Hij betaalt de kosten van elke actie door terreintegels om te draaien (en/of bonusterreinfiches af te geven).
 • Hij mag in zijn beurt meer dan 2 acties uitvoeren al hij bonusactiefiches afgeeft. Deze fiches kun je tijdens het spel verzamelen.
 • Nadat hij al zijn acties heeft uitgevoerd, kijken de spelers op het maanlichttableau of er een gebiedstelling is geactiveerd.
 • Er wordt met de klok mee gespeeld.

Acties:

 • Verplaatsen: de speler verplaatst de wolven in zijn roedel over het speelbord door een tegel om te draaien die met het terrein overeenkomst waar hij naartoe wilt verplaatsen. Daarbij probeert hij gebieden te controleren of zijn wolven op locaties te krijgen waarvandaan ze andere acties kunnen uitvoeren.
 • Schuilplaats bouwen: een speler kan aanwezigheid in een gebied veiligstellen door er een schuilplaats te bouwen, een speelstuk dat op het veld blijft staan, ook als zijn wolven naar andere gebieden bewegen. Schuilplaatsen helpen hem bij het controleren van gebieden en maken zijn roedel sterker. Verder geven ze bonusterreinfiches, bonusactiefiches en overwinningspunten.
 • Schuilplaats naar hol opwaarderen: een speler scoort overwinningspunten door schuilplaatsen naar holen op te waarderen. Zijn wolven worden daar niet sterker door, maar holen geven hem meer controle over een gebied dan schuilplaatsen.
 • Huilen: een speler kan door huilen naar eenzame wolven zijn roedel vergroten, waarbij hij deze in wolven van zijn kleur omzet. Dat levert hem overwinningspunten op. Omdat de eenzame wolf de kleur van de speler aanneemt, vergroot hij ook de invloed van de speler in het gebied waar hij zich bevindt.
 • Domineren: een speler kan een roedelwolf of schuilplaats van een andere speler naar zijn eigen kleur omzetten. Het domineren van een speelstuk van een andere speler staat hem toe om een roedelwolf of schuilplaats van zijn eigen spelerstableau te nemen, waarbij hij de vrijgekomen beloning ontvangt en daarnaast de controle over het gebied beïnvloedt.
 • Jagen: een speler voedt zijn roedel door prooi te omsingelen. Jagen levert bonusacties en overwinningspunten op. Jagen wordt aan het einde van verschillende acties automatisch geactiveerd.

Gebiedstellingen

Het maanlichttableau geeft aan wanneer de 3 gebiedstellingen plaatsvinden. De speler met de meeste invloed in het gebied krijgt het gebiedstellingfiche. Dit levert hem zoveel overwinningspunten op als op de achterkant staat aangegeven. De speler met de op één na meeste invloed neemt een overwinningspuntenfiche overeenkomstig het laagste getal op het betreffende gebiedstellingfiche.

Einde van het spel

Het spel eindigt direct na de derde gebiedstelling. Elke speler telt de waarde van zijn verdiende overwinningspuntenfiches en de eerstvolgende zichtbare waarde van elk van zijn 6 sporen op het spelerstableau. De speler met de meeste punten wint het spel.

Let op: speel je dit spel met 2 spelers, dan gelden iets andere spelregels.

Wolven

Speelgoed van het Jaar verkiezing 2023

Wolven is verkozen tot winnaar in de categorie kennersspellen. Dit zegt de vakjury over het spel:

In dit spel heeft elke speler de leiding over een roedel wolven. Elke roedel komt voort uit een eigen leefomgeving. Deze omgevingen komen op hun beurt ook weer voor op verschillende plaatsen op het speelveld, wat voor de overeenkomende wolven weer zijn voordelen heeft. Zo heb je bijvoorbeeld boswolven, bergwolven, weidewolven, enzovoorts.
In dit spel ga je met je Alfawolf en de roedel zoveel mogelijk de wereld om je heen verkennen en aan je territorium proberen toe te voegen. Dat doe je door middel van het spelen van de gebiedstegels die boven je persoonlijke speelbordje liggen. Je kan daarbij verschillende dingen doen zoals op prooi jagen, gebieden claimen, schuilplaatsen maken of overnemen, eenzame (neutrale) wolven aan je roedel toevoegen, voor nageslacht zorgen of de wolven van je tegenstanders verdrijven.

Tussentijds zijn er verschillende scoretellingen, waarbij de wolven naar de maan huilen. De stand van de maan bij de waterbron bepaald welke telling het op dat moment is. Degene die uiteindelijk het beste zijn roedel heeft weten te managen wint. Het artwork van Wolven is erg mooi. De spelonderdelen zijn van goede kwaliteit. Wolven speelt lekker vlot weg, waarbij er steeds voldoende uitdaging en spanning inzit en je er nooit zeker van kan zijn of de roedel van je tegenstander niet nog stiekem een truc uit zijn mouw zal toveren.

Mijn mening

Vlak voor de zomervakantie ontving ik van 999Games het spel Wolven. Ik vond het er heel leuk uitzien en het thema sprak mij aan. Veelbelovend dus. Het ging in het krat om mee te nemen naar Oostenrijk. Daar hebben we dit spel voor het eerst gespeeld. Toen we het boekje met de spelregels openden zag ik al snel dat wanneer je het spel met 2 spelers speelt, je de speciale regels moet volgen. Oei, is het dan wel zo leuk als het eruitziet? Zolang je de handleiding stap voor stap volgt, was het klaarzetten eenvoudig. Maar toen kwam het. Op ons vakantieadres hadden we geen Youtube beschikbaar, dus de online speluitleg volgen lukte niet. Toen moesten we de handleiding doorworstelen. Hoewel het overzichtelijk is samengesteld, kostte het ons best wel moeite om er even doorheen te komen.

Het eerste potje deden we ook best wel lang over. Enthousiast? Nee, het had zeker potentie, maar ik was zeker niet onverdeeld enthousiast. Naarmate we meer potjes speelden hoe meer ik het spel ging waarderen, hoewel ik toch tot de conclusie kwam dat het simpelweg niet het beste spel is om met twee spelers te spelen. Het is er nog niet van gekomen om het met meerdere spelers te spelen, dus daar kan ik nog geen mening over geven, maar ik denk dat het met 4 spelers heel leuk kan zijn omdat het an sich geen heel slecht spel is.

Met twee spelers liepen we ook telkens vast, in de zin van dat je op den duur niet meer weet welke actie je moet kiezen om je roedel te versterken. Er leek niets meer mogelijk en deed je maar een actie om een actie te doen. Ik hoop dat het met meerdere spelers beter in balans is.

Origineel thema

Wat heel sterk is in dit spel is dat je 6 actietegels boven je eigen tableau bepalen welke acties je tot je beschikking hebt. Als je actie hebt uitgevoerd, draai je deze tegels om en komen er andere gebieden tevoorschijn die je volgende acties weer bepalen. Vooruit plannen is daarbij dus van groot belang. Het nadeel daarvan is dat je soms tijdens je beurt lang nadenkt om te bepalen wat de beste acties zijn in de komende beurten.

Het artwork is prachtig en de spelmaterialen zijn van goede kwaliteit. Het thema is origineel en zie je ook daadwerkelijk terug tijdens het spel. Het is een spel dat zeker goed in elkaar zit, maar voor 2 spelers is het gewoon niet mijn spel waardoor het minder vaak op tafel gaat komen.

Wolven

Productinformatie

Titel: Wolven
Uitgeverij: 999Games
Aantal spelers: 3-5 (2-spelersvariant toegevoegd)
Speelduur: 75 minuten
Leeftijd: 14+

Lees ook: Review: Savannah Park | 999Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *