De verschillen tussen een WA, WA + Beperkt Casco en allrisk autoverzekering

Autoverzekering; dit zijn de verschillen

Als je een auto gekocht hebt, ontkom je er niet aan om deze te verzekeren. In Nederland ben je namelijk wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je een auto op naam hebt staan. Vandaar dat veel mensen hun auto direct na aankoop verzekeren. Zodra jij je hierop stort, ontdek je dat er verschillende opties zijn. Bij de meeste verzekeraars kun je uit de dekkingen WA, WA + Beperkt Casco en Allrisk kiezen. In deze tekst zetten we de verschillen voor je op een rijtje.

WA-verzekering

De minimale verzekering die je af moet sluiten voor je auto is een WA-verzekering. Je verzekert je hiermee tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Rijd je met je auto tegen iets of iemand aan en ontstaat hierdoor schade bij de ander? Dan word jij hier aansprakelijk voor gesteld. Niet gek, want jij hebt de schade veroorzaakt. Omdat de schade behoorlijk hoog op kan lopen, wil je dit liever niet zelf vergoeden. Dankzij een WA-verzekering voorkom je dit, want je verzekeraar vergoedt dan de schade. Doordat deze dekking het minst uitgebreid is, is dit de goedkoopste autoverzekering die je af kunt sluiten.

WA + Beperkt Casco

Een WA verzekering auto dekt alleen schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Wil je dit wel? Dan kun je voor de dekking WA + Beperkt Casco kiezen. Deze verzekering gaat net een stapje verder dan een WA-verzekering. Als je auto beschadigt door diefstal, inbraak, joyriding, brand, storm, de natuur of een botsing met een loslopend dier, ben je hier ook voor verzekerd. Zelfs bij ruitschade kun je een claim indienen bij je verzekeraar. Aangezien de dekking van deze autoverzekering uitgebreider is dan een WA-verzekering, betaal je er een hogere premie voor.

Allrisk autoverzekering

Als de dekking WA + Beperkt Casco in jouw ogen ook niet uitgebreid genoeg is, sluit je een allrisk autoverzekering af. Je bent hiermee verzekerd voor alle zaken die we hierboven al noemden, maar deze verzekering gaat nog een stapje verder. Een verzekeraar vergoedt ook schade aan je auto die het gevolg is van een aanrijding of botsing als je een allrisk autoverzekering afsluit. Bij schade door vandalisme kun je ook bij je verzekeraar aankloppen. Omdat dit de meest uitgebreide manier is om je auto te verzekeren, verbaast het je waarschijnlijk niet dat dit ook de duurste autoverzekering is.

Welke dekking kies ik voor mijn auto?

Omdat jij je auto op drie manieren kunt verzekeren, weet je misschien niet voor welke dekking je moet kiezen. Laat je in dat geval leiden door de leeftijd van je auto. Zo wordt een WA-verzekering bijvoorbeeld het meest gekozen voor auto’s ouder dan 10 jaar. Rijd je in een auto tussen de 6 en 10 jaar oud? Dan volstaat de dekking WA + Beperkt Casco doorgaans. Auto’s jonger dan 6 jaar worden vaak allrisk verzekerd.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

Ben je erover uit wat de beste verzekering voor je auto is? Sluit deze dan niet direct af, maar vergelijk verzekeraars eerst met elkaar. Ondanks dat de dekking van autoverzekeringen vaak hetzelfde is, kan er veel verschil zitten in de premie. Door een vergelijking te maken voorkom je dat je onnodig veel betaalt voor een autoverzekering. Staar je overigens nooit blind op de premie, maar baseer je keuze liever op de voorwaarden.

Lees ook: Waarom moet je kiezen voor een passende reisverzekering? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *