FlexiQ Games – Educatieve spellen die echt ‘fun’ zijn

Flexiq Games

FlexiQ games … Ooit van gehoord? Ik niet. Tot ik een persbericht ontving dat één van de spellen van FlexiQ het Speelgoed van het Jaar-award in België heeft gewonnen. Meerdere aspecten triggerden mij om naar de website van FlexiQ games te gaan. In de eerste plaats omdat ik een groot spellenfanaat ben, dus spellen triggeren mij sowieso. In de tweede plaats werd ik getriggerd door de naam FlexiQ. Momenteel ben ik bezig met een opleiding tot hoogbegaafdheidscoördinator, dus overal waar het woordje IQ in zit, valt mij op. En in de derde plaats het woordje educatief. Tsja, dat heb je gewoon als je juf bent. In dit artikel vertel ik meer over FlexiQ Games, in een volgend artikel schrijf ik meer over Orbito, een spel dat ik als recensie-exemplaar mocht ontvangen.

Fun First

Een spel speel je voor je lol, tegelijkertijd is het ook zo dat je ontzettend veel vaardigheden kunt leren tijdens het spelen van een spel. Denk bijvoorbeeld eens aan de executieve functies: reactie-inhibitie, werkgeheugen, emotieregulatie, volgehouden aandacht, taakinitiatie, planning/prioritering, organisatie, timemanagement, doelgericht gedrag, flexibiliteit en metacognitie. Er zijn genoeg spellen te vinden waarmee je deze functies kunt oefenen. Ik vind het dan ook leuk om met de kinderen in mijn plusklas aan de slag te gaan met spellen. FlexiQ heeft als missie om het aanpassingsvermogen bij kinderen én volwassenen te boosten. Door de cognitieve flexibiliteit te stimuleren helpen ze spelers zich te wapenen tegen de veranderlijkheid van het leven. Er is alleen 1 gouden regel: Fun First!

De 6 andere unieke FlexiQ spelkenmerken

Fun First is de eerste spelkenmerken van

 • Fun First
 • Unieke spelmechanismes
 • Eenvoudige en intuïtieve regels
 • Korte speelduur
 • Geen of beperkte geluksfactor
 • Aantrekkelijk design
 • Hoge herspeelbaarheid

FlexiQ vaardigheden: Aanpassings­vermogen, een skill voor het leven

Je flexibel kunnen aanpassen aan verandering is een essentiële vaardigheid die je elke dag nodig hebt. Aanpassingsvermogen is een vaardigheid die je al op jonge leeftijd kan beginnen te oefenen. De spelletjes van FlexiQ helpen daarbij. Er zijn 6 verwerfbare componenten van aanpassingsvermogen te onderscheiden, die in leuke, toegankelijke en creatieve spelmechanismes van de spelletjes verweven zijn.

 1. Focus & herfocus
 2. Verbinding maken
 3. Van perspectief wisselen
 4. Meerdere opties overwegen
 5. Werkgeheugen trainen
 6. Probleemoplossend denken

De spellen van FlexiQ

Inmiddels heeft FlexiQ 8 spellen in het assortiment:

Orbito

Sta jij bekend als de strateeg van het gezin of wil je het tactisch inzicht van je kids aanscherpen? Orbito is een spel op maat van sluwe denkers.

Switch it!

Switch It! is een waanzinnig spannend observatiespel voor vliegensvlugge spelers. Pas je in een vingerknip aan aan de dag- en nachtomstandigheden en spot als eerste de gezochte kleur of de figuur die het meest voorkomt, maar pas op voor de speciale voorwerpen!

Pattern Party

Wie bouwt als eerste het patroon door de juiste kaartjes aan elkaar te linken? Combineer je ruimtelijk inzicht met een supersonische perceptiesnelheid om als eerste de overwinning te claimen.

Monster Mash

Ga als Beschermer van het Rijk de strijd aan met de monsters. “Mash” er op los en probeer alle griezels te verbannen naar het land van je tegenstanders. Maar pas op voor de meerkleurige monsters!

Hands up!

Als bewakingsagent van het museum is het je taak om zo snel mogelijk een diefstal te ontdekken en de dieven te strikken, voor ze er met de diamanten vandoor gaan. Ben jij de dieven te snel af?

Make a Mooove

Help de dieren om de berg fruit op te ruimen. Vind als eerste de juiste fruitsoort of haal het beest in jezelf naar boven, want misschien MOEOE-t je wel een dierengeluid maken.

Takamachi

Eenvoudig in z’n opzet, moeilijk om te winnen. Takamachi is een compact dobbelspelletje waarvoor je reactiesnelheid op het scherp van de snede moet staan.

Trixo

En must have voor spelers die buiten de lijntjes durven denken. Kijk verder dan het grid en verzamel zoveel mogelijk tegels.

Inmiddels heb ik het spel Orbito in huis en Make a Mooove is ook in bestelling. Orbito valt in ieder geval in de smaak met name bij Joas. Binnenkort volgt er een uitgebreide review van dit spel.

Lees ook: Ontdek samen met Pumpkin Games de educatieve kracht van spellen

Reactie (1)

 • Patrick van Wanrooij| 27 oktober 2023

  Ik ben hier echt benieuwd naar en kijk ook uit naar je review. Wij zijn fan van korte snelle spelletjes. Uno – dobble – grabb it doen we super vaak en nemen we mee op vakantie. Smartgames vinden we ook super, maar die speel je vaak alleen. Dat is dan jammer. Deze spellen klinken echt super leuk

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *