Ontdek samen met Pumpkin Games de educatieve kracht van spellen

Pumpkin Games

Tot december 2016 was ik leerkracht in het basisonderwijs. Hoewel ik er nog geen moment spijt van heb gehad dat ik daarmee gestopt ben, is onderwijs wel iets wat blijft raken. Het zit simpelweg in het bloed. Ik vind het dan ook leuk om betrokken te zijn bij de school van mijn kinderen. Toen ik werd gevraagd of ik een review wilde schrijven over het spel Bloqs van Pumpkin Games, werd ik daar helemaal warm van. En niet zonder reden. Deze spellenuitgeverij en is namelijk heel nauw verbonden met het onderwijs. Ik ga je er meer over vertellen.

Pumpkin Games

Als eerste wil ik je meer vertellen over Pumpkin Games. Pumpkin Games is niet zomaar een spellenuitgeverij. Pumpkin Games is opgericht door spelliefhebbers die ook een achtergrond in het onderwijs hebben. Het team bestaat uit bijvoorbeeld leerkrachten, psychologen en andere onderwijsspecialisten.

Pumpkin Games is een uitgever van bord- en kaartspellen. Alle medewerkers komen uit of zijn professioneel betrokken bij het onderwijs. Deze unieke mix maakt dat Pumpkin Games verder kan kijken dan enkel het spelen van spellen. Wij zien ook kansen om te leren met behulp van spellen. Wij zetten onze kennis en ervaring dan ook graag in om materiaal te ontwikkelen, zodat je met spellen ook kunt leren. Op deze manier laten we ouders, leerkrachten en andere betrokken inzien hoe je de kracht van spellen kunt inzetten om te leren leren.

Verdieping en verbreding door het spelen van spellen

De lesmethodes op school zijn doorgaans afgestemd op de gemiddelde leerling. Natuurlijk worden er in deze methodes ook verschillende niveaus aangeboden, bijvoorbeeld wat je kunt doen voor kinderen die wat meer uitleg en oefentijd nodig hebben, maar ook voor leerlingen die vlotter en makkelijker leren kan het programma worden aangepast. Deze laatste groep krijgt bijvoorbeeld een kortere instructie en vaak wat moeilijkere en uitdagendere opdrachten aangeboden. De oplossing voor deze groep leerlingen wordt vaak gevonden in het lesmateriaal, in schoolse opdrachten. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar er is zo veel meer dan alleen maar dat. Het is bekend dat variatie kan leiden tot nieuwe inzichten en een andere aanpak. Hierbij ligt de focus dan niet op leren, maar op ontdekken en verkennen, waardoor kinderen ook weer leren. Daarom kan het spelen van spellen ontzettend goed worden ingezet in het onderwijs als verdieping en verbreding.

Weer terug naar Pumpkin games. De variatie en de mogelijkheden om spellen in te zetten als verrijking en verbreding is eindeloos. De voorwaarde hiervan is wel dat er met een onderwijskundige bril naar gekeken wordt en er duidelijke doelen aan worden gesteld. Daarom bestaat het team van Pumpkin Games uit spelliefhebbers met een achtergrond in het onderwijs, mensen die een duidelijke visie op de mogelijkheden van de inzet van bordspellen als verrijkings- en verdiepingsmateriaal in het onderwijs hebben. Bij deze uitgeverij worden ontzettend veel ideeën uitgewerkt bij de spellen die ze in eigen beheer hebben ontwikkeld en uitgegeven.

Pumpkin Games Academy

Door het spelen van spelletjes kunnen kinderen veel leren: plannen, concentratie en logisch denken zijn daar voorbeelden van. Daarom is er een Pumpkin Games Academy opgericht, een online platform waarin onderwijs, spelen en leren met elkaar verbonden worden. Voor elk spel worden er verschillende micro-cursussen ontwikkeld die kinderen kunnen volgen. Het eerste spel in de Academy is Bloqs. Binnen deze Academy leren kinderen over oppervlakte en inhoud, zijn er bouwplaten te vinden van andere ruimtelijke vormen en zijn er extra opdrachten te vinden die je met de spelmaterialen kunt doen.

Bloqs Pumpkin Games

Joas

Joas is beslist geen kind wat in het plaatje ‘gemiddelde leerling’ past. Hij zit in groep 2 en inmiddels hebben wij al diverse gesprekken met de leerkracht en de IB-er gehad. Of Joas hoog-/meerbegaafd is weet ik niet, hij is niet getest, maar dat hij cognitief best wel ver voorloopt, is inmiddels wel duidelijk. Joas heeft op school wekelijks Levelspel (soort plusklas) en krijgt daar ook uitdagende opdrachten mee die hij die week in de klas kan doen.

Levelspel is dan ook een van de weinige dingen waarover hij echt enthousiast is als we het over school hebben. Het blijft lastig om voor hem opdrachten te vinden die uitdagend genoeg zijn en waar hij enthousiast van wordt. Wij denken dat hij zich op school aanpast aan de groep en onderpresteren op de loer ligt. De IB-er heeft Joas momenteel aangemeld voor Denkwijs, een bovenschools programma van de stichting voor leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid die belemmerd (dreigen te) worden in hun ontwikkeling. Wij hopen enorm dat Joas volgend schooljaar daar een dagdeel per week naartoe mag.

De inzet van spellen in het onderwijs

Joas is gek op het spelen van spelletjes. Momenteel spelen wij bijvoorbeeld veel L.A.M.A., Keer op Keer Kids, Carcassonne Junior, Kolonisten van Catan Junior of Beverbende. Qua tactiek snapt hij een spel redelijk snel. Alleen, hij is gewoon nog kleuter, het leren omgaan met winnen en (met name) verliezen is nog wel een ding. Ik weet zeker dat de inzet van spellen in het onderwijs voor hem enorm waardevol kan zijn en hem de uitdaging kan bieden die hij nodig heeft. Als denk ik ook dat daar nog wel een andere voorwaarde voor nodig is en dat is dat hij met andere kinderen op gelijk niveau deze spellen kan spelen en met deze spellen kan leren. Want aanpassingsgedrag ligt hierbij wel degelijk op de loer.

Momenteel kan ik nog niet inloggen bij de Online Academy van Pumpkin Games, maar als ik de website bekijk en lees wat deze Academy inhoudt, dan weet ik nu al dat het voor Joas van heel grote waarde kan zijn als dit kan worden ingezet op zijn school.

Lees ook: Review: L.A.M.A – Leg Alle Minpunten Af | 999-Games

Tot slot

Ik startte deze blog met als doel om een review te schrijven over het spel Bloqs. Deze blog is inmiddels al te lang geworden om ook nog uitgebreid aandacht aan dit spel te schenken. Daarom zal ik later nog een aparte blog schrijven over dit leuke familiespel, waarin ik uitleg geef hoe het spel werkt en waarin ik mijn mening over dit spel deel. Bloqs is een spel dat heel goed kan worden ingezet in het onderwijs en waar ook heel wat andere verdiepings- en verbredingsopdrachten bij te bedenken valt. Wordt vervolgd dus.

Zoals je kunt lezen is het niet zonder reden dat Pumpkin Games mijn hart raakt. In de eerste plaats is dat wij gewoon simpelweg verzot zijn op het spelen van spellen. Daarnaast vind ik de connectie die met het onderwijs wordt gemaakt heel mooi en ik denk ook heel nodig. Ik denk zeker dat de inzet van spellen in het onderwijs echt een verrijking kan zijn voor heel veel kinderen. En de laatste reden is mijn zoon Joas, waarvan ik denk dat de inzet van spellen in het onderwijs en de Pumpkin Games Academy van grote toegevoegde waarde kan zijn, niet alleen als verdieping- en verbredingsmateriaal, maar ook voor zijn welbevinden op school.

Kijk voor meer info op de website van Uitgeverij Pumpkin Games.

Lees ook: Review: Mondrian Blocks | Eureka Ah!Ha games
Lees ook: Review: Ticket to Ride – Mijn eerste reis | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *