Recensie: het huis met griep | Esther van der Ham

Het huis met griep

Vorig jaar augustus werden er zonnepanelen op ons dak geplaatst. Arjan legde aan Elin uit wat zonnepanelen zijn en hoe het werkt. Sindsdien riep ze elke keer als de zon scheen: ‘h? de zon schijnt, nu hebben we weer stroom en hoeven we geen stroom te kopen!’ Toch is het lastig om aan kleine kinderen uit te leggen hoe het nu precies werkt. Esther van der Ham schreef ‘Het huis met griep’, een sprookje voor kleuters om hen te laten kennismaken met de wereld van onderzoekers op het gebied van zonne-energie, en daagt ze uit om zelf op onderzoek uit te gaan met de school of met de ouders.

Het huis met griep

Max en Lola zitten aan tafel en opeens voelen ze dat hun huis rilt. Lola denkt dat het een aardbeving is, maar moeder en Max geloven haar niet. Ze is boos en rent naar buiten en daar ontmoet ze een trol. De trol is door de heks naar het huis van Lola en Max gestuurd om te zien wat er aan de hand is. De trol onderzoekt het huis en ontdekt dat het huis griep heeft. Er is teveel tocht en ook de kieren en gaten in de muren en het dak doen er geen goed aan. Ze moeten naar de heks in het bos om te vragen wat er aan te doen is.

Max, Lola en de trol gaan op weg het bos in. Ze komen bij een huis waar allemaal planten op het dak groeien. Max en Lola vinden dat maar raar, maar de trol legt uit waar dat goed voor is. Maar dan zien ze ook gekleurd, blauw glas. Dat is voor de stroom. Max en Lola begrijpen er niks van, maar de heks legt uit hoe het werkt, waar het voor dient en waar ze nog meer onderzoek naar doet. Maar dan is het foute boel. Een paar mannen driegen het zonnepaneel van de heks te stelen. Weten Max en Lola met het paneel weg te komen?
Als de kust weer veilig is, komt de heks helpen om het huis van Lola en Max weer beter te maken. Ze installeren zonnepanelen op het dak zodat het huis weer lekker warm wordt en niet meer hoeft te rillen.

Mijn mening

Elin is nu 4 jaar en ik heb het boekje al een keer aan haar voorgelezen. Ze vond het een leuk verhaal maar of het verhaal nu werkelijk tot haar doordrong? Of is ze toch nog een beetje te jong is om dit te snappen? Maar h?, Arjan zijn vorige baan was op het gebied van onderzoek en zonnepanelen… Ik ga dit leuke, leerzame boekje maar eens in zijn handen stoppen om het aan Elin voor te lezen en het verder aan haar uit te leggen! Ik denk dat hij dat veel beter kan dan ik. En als Elin maar iets van het technische heeft van haar vader, dan moet het helemaal goed komen met haar šŸ˜‰
“Laten we hopen dat er meer van die mooie huizen komen met wonderpanelen waardoor de wereld steeds mooier en beter wordt. Dat wil jij toch ook?”

Dit boekje is een sprookje, natuurlijk is het meeste niet echt gebeurd en kan het ook niet echt gebeuren. Daarom staan achterin het boekje nog een aantal dingen extra uitgelegd. Dit maakt dat het verhaal een grappig en leuk verhaal is, maar toch een echt leerzaam boek, omdat zoiets moeilijks om uit te leggen in dit verhaal op een eenvoudige manier wordt uitgelegd.

Een leuk boekje voor thuis, maar ook zeker geschikt als voorleesboek op school en dan vooral tijdens een thema als natuur en techniek.

Productinformatie

Titel: Het huis met griep
Auteur: Esther van der Ham
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-91886-30-0
Prijs: Voor ? 15,95 hier te koop

*Voor dit artikel heb ik een recensie-exemplaar ontvangen*

Lees hier nog meer recensie van boeken uitgegeven door Droomvallei Uitgeverij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *