Recensie: verhalen met L.E.F. – Inez van Arkel & Maaike Frankena

Verhalen met L.E.F.

Ze kwam dit boekje met een setje kaartjes hoogstpersoonlijk aan de deur afgeven; Maaike Frankena, ??n van de auteurs van dit boek. Ze vertelde mij vol enthousiasme over de inhoud en de bedoeling hiervan.
Dit boek is voor alle kinderen die wel eens: verdrietig zijn, boos zijn, ge?rriteerd zijn, zich eenzaam voelen of? moe zijn, humeurig, onrustig of onzeker, h??l stil zijn of weleens gepest zijn, zich verontwaardigd? voelen of beledigd zijn. Gewoon, omdat alle kinderen ook de liefste zijn.
‘Verhalen met L.E.F.’ staat vol met voorleesverhalen en neemt je mee naar een heel rustig plekje, een plekje in jezelf, in jouw verbeelding. Zodat jij even je rust kunt vinden, tussen alle afspraken, stress en moeten, moeten, moeten door! Je kunt dit boekje gebruiken met je eigen kinderen. Maar leerkrachten kunnen het ook goed gebruiken in de klas om ook daar een stukje rust te cre?ren.

Verhalen met L.E.F. – Rust in je hoofd en in je lijf

Wat betekent L.E.F.
L staat voor Loslaten van overtuigingen als ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet slim’. Dit boekje laat je ervaren en voelen wat je juist w?l kunt! En daar vandaan kun je verder bouwen.
E staat voor Ervaren van dingen die goed gingen. Ook leer je om ervaringen in het verleden weer terug te halen. Hoe voelde ik mij ook alweer toen ik zo trots was op mijzelf?
F staat voor Focussen op deze positieve gevoelens, focussen op blijheid.

Verbeelding
Dit boekje leert je om verbeelding te gebruiken. Stel het jezelf voor. Geloof dat je het kunt! Door je voor te stellen met beeld en gevoel hoe je iets w?l kunt, door te Loslaten, te Ervaren en te Focussen.
Bovenaan elk verhaal staat: ga ontspannen zitten met je voeten plat op de grond, of ga lekker liggen. Doe je ogen losjes dicht en word heel stil. Dat is de eerste stap op weg naar rust en verbeelding. Elk verhaaltje begint met zinnen als ‘stel je voor…’ of ‘bedenk dat je …’. Kinderen moeten zich inleven in de situatie van het verhaaltje zodat ze het als het ware voor hun ogen zien gebeuren. De verhaaltjes zijn ook situaties die echt rust en ontspanning geven, ook in de werkelijke situatie (sommige verhaaltjes zijn fantasie), zoals het zand tussen je tenen op het strand, of het geluid van een waterval in de bergen.

Gebruik van het boek

Elk verhaaltje heeft een dubbel einde. Als je het verhaaltje overdag voorleest aan je kind dan lees je het einde van het verhaal bij ‘overdag’. Lees je het verhaaltje voor het slapengaan, dan lees je het einde van het verhaal bij het symbooltje ‘slapengaan’.
Bij elk verhaaltje hoort ook een teken- of een kleuropdracht. Dit geeft kinderen gelegenheid om het door hen in gedachten gecre?erde wereld? te verbeelden op papier. De kleurplaten zijn te downloaden op de website, of je kunt ze kopi?ren uit het boekje.

Het is belangrijk dat je het verhaaltje rustig en met een duidelijke stem voorleest. In het verhaal staan op sommige plekken een symbool van een wolkje met drie stippen. Houd dan een langere pauze van ongeveer 10 seconden. Dit geeft kinderen de gelegenheid om ruimte te geven aan hun verbeelding.
Boven elk verhaaltje staat spreuk of een inzicht. Bespreek dit met je kinderen, zodat ze ook daar in zullen gaan geloven en een positief zelfbeeld zullen ontwikkelen.

L.E.F. kaartspel

Naast het boekje is er ook het L.E.F. kaartspel. Dit bestaat uit 52 kaarten met daarop een spreuk en een vraag. Voorbeeld:
Spreuk: ‘Ik ben een kanjer!’ Vraag: ‘Waarom? Noem eens drie dingen?’ Het geeft je gelegenheid om met je kinderen of met de kinderen in je klas in een dieper gesprek te raken.

Mijn korte mening

Zoals ik al schreef, dit boekje en de set kaarten kun je thuis gebruiken met je eigen kinderen, maar het is ook zeer geschikt om het met je kinderen in de klas te doen, om ook daar een stukje rust te cre?ren. Elin is nu 4 jaar en 4 maanden en ik vind haar eigenlijk nog wat te jong om de bedoeling van dit boekje en de kaartenset in ??n keer goed op te pikken. Ze vind het nog heel lastig om tijdens het verhaal te blijven ontspannen, haar spanningsboog is nog ontzettend kort. Bij het minste of geringste wat er om haar heen gebeurd is ze uit haar concentratie. Daarnaast vraag ik mij af of ze precies voor haar ogen ziet gebeuren waar het verhaaltje over gaat, dus of zij het zich goed kan inbeelden.

De vragen uit de kaartenset zijn ook niet allemaal geschikt voor haar leeftijd, maar er zijn beslist een aantal kaarten uit te halen die wel voor haar geschikt zijn en ze geeft ook heel leuk antwoorden op de gestelde vragen.
Ze vindt de kleurplaat/tekening bij elk verhaal erg leuk om te doen, maar een A4 is te groot om het goed af te maken, daarom maak ik er een A5 van, dat is groot genoeg.

Ik heb het boek nu een week of 6 in huis en ik ben ook niet helemaal gelijk gestart met het voorlezen van de verhalen. Ik vind het nu nog te kort om er echt iets over te zeggen wat het met haar doet, ze moest nog wennen aan de werkwijze en oefening baart kunst zullen we maar zeggen. Toch ben ik heel enthousiast over dit boek en de kaartenset, ik denk dat het kinderen kan helpen om te LOSLATEN, te ERVAREN en te FOCUSSEN. Zowel thuis als in de klas.

Productinformatie

Titel: Verhalen met L.E.F.? – rust in je hoofd en in je lijf
Auteurs: Inez van Arkel & Maaike Frankena
ISBN: 978-94-92383-90-7
Website: www.lefkracht.nl

*Voor dit artikel heb ik een review-exemplaar ontvangen*

Om te ontspannen is het belangrijk dat jij je piekergedachten en je vastgeroeste overtuigingen LOSLAAT. Je ERVAART hoe het is om op een positieve manier naar jezelf te kijken. Op dat positieve gevoel leer jij je FOCUS te leggen!

 

Reactie (1)

  • Marieke| 28 februari 2018

    Lijkt me een erg interessant boek voor mijn kleine man, ga de titel opslaan en er binnenkort eens naar kijken.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *