Stichting Earlybirds; liefdevolle fotoreportages in het ziekenhuis

Stichting Earlybirds

Gelukkig heb ik het niet hoeven mee te maken; mijn kinderen zijn na een zeer vlotte bevalling thuis netjes op tijd geboren. Maar wat als de bevalling zich veel te vroeg aandient en je weken, soms maandenlang, in het ziekenhuis verblijft om bij je (veel) te vroeg geboren kindje te zijn? Voor ouders een heftige tijd. Veel gaat langs je heen, je wordt geleefd en je hebt veel zorgen. Een lichtpuntje in een moeilijke tijd is dan zeer welkom. Dan is er Stichting Earlybirds. Na aanmelding komt een fotograaf van Stichting Earlybirds naar het ziekenhuis om de ouders een kosteloze reportage aan te bieden. De fotograaf legt met veel zorg, liefde en respect het kindje vast tijdens de dagelijkse routine. Deze fotoreportage is een lichtpuntje voor veel ouders, een onderdeel van de verwerking als je later met je kindje thuiskomt, en bovenal een mooie herinnering.

Stichting Earlybirds; hoe het 5 jaar geleden ontstond

Stichting Earlybirds Fotografie is opgericht op 12 juni 2013 door drie dames die in het dagelijks leven werkzaam zijn als fotograaf. De voorzitter Marjolein Roossien schrijft over het ontstaan van de stichting:

Na de vroeggeboorte en het overlijden van ons eerste kindje heb ik besloten mijn dromen achterna te gaan en ben ik gestart als fotograaf. Ik kwam in aanraking met een reportage van een prematuur geboren kindje en nam contact op met de fotograaf. Wij realiseerden ons wat een hectische periode een vroeggeboorte met zich meebrengt, hoe fijn het is om mooie foto’s te hebben en even een momentje te genieten met elkaar. Het balletje begon te rollen en al snel was Stichting Earlybirds geboren.

Een vroeggeboorte komt bij maar liefst 1 op de 10 zwangerschappen voor. De stichting maakt maandelijks ongeveer 100 fotoreportages van te vroeggeboren kindjes en bezorgen ouders daarmee een lichtpuntje in een periode vol zorg. Een blijvende herinnering wordt professioneel en vol liefde vastgelegd. Er werken nu ruim 200 professionele fotografen bij de stichting en nog zo’n 50 tot 100 andere vrijwilligers, die zich allemaal op vrijwillige basis en met heel veel liefde inzetten voor de stichting.
Een fotoreportage is door de ouders zelf aan te vragen via een aanmeldingsformulier op de website en is mogelijk als je kindje tussen de 24 en 36 weken is geboren en (naar schatting) minstens drie weken in het ziekenhuis verblijft. De fotoreportage wordt geheel kosteloos aangeboden.

5-jarig jubileum

12-6-2013 – 12-6-2018: Vandaag bestaat de Stichting Earlybirds precies 5 jaar en inmiddels zijn er zo’n 3500 reportages geheel kosteloos verzorgd. Afgelopen zondag is dit jubileum gevierd tijdens een speciale vrijwilligersdag waar alle vrijwilligers eens flink in het zonnetje zijn gezet. En ter ere van dit 5-jarig jubileum is er een prentenboek uitgegeven; ‘Het vroege vogeltje’. Het verhaal is geschreven door Patricia van Aalst – Jungsläger en de tekeningen zijn gemaakt door Chantal ter Brink.

Het boek vertelt het verhaal van een te vroeg geboren vogeltje en de spannende tijd die het samen met de ouders meemaakt. Ze hopen dat ouders zich herkennen in het verhaal, zodat ze voelen dat ze niet alleen zijn. Met dit prentenboek kunnen ze vrienden, familie, broertjes en zusjes laten zien en lezen wat er allemaal komt kijken bij een vroeggeboorte en wat het met je doet.
Het boek is geheel vrijwillig en kosteloos uitgeven door Esther van der Ham van Droomvallei Uitgeverij. De drukkosten probeert de stichting zoveel mogelijk te financieren via donaties.

Vacatures

Wil je je ook inzetten voor deze prachtige stichting? Vele handen maken licht werk. De stichting is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Voor verschillende regio’s in Nederland en België zijn er fotografen nodig die het fotografenteam komen versterken. Ben je geen fotograaf? Er zijn nog genoeg andere vrijwilligerstaken waar jij je vol liefde voor in kunt zetten.
Of ben je goed in haken? Gehaakte vogeltjes geven kindjes een gevoel van geborgenheid en de sliertjes van de staart doen aan als een navelstreng. Hierdoor kunnen kindjes minder aan de slangetjes trekken wat natuurlijk alleen maar rust met zich mee brengt. Een fotograaf geeft tijdens de reportage een Earlybirdje aan het kindje.
Kijk voor alle vacatures eens op deze pagina.

Wil je meer weten over deze stichting, wil je doneren of wil je je inzetten als vrijwilligers? Stuur mij gerust een berichtje en ik kan je meer vertellen of doorverwijzen naar de juiste persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *