Lenen is het nieuwe geven: doe iets goeds met Wakibi

Wakibi

Zo eind december is voor ons de maand om naar een aantal goede doelen een gift over te maken. We proberen dan een zo gevarieerd mogelijk lijstje met goede doelen samen te stellen in verschillende categorieën. Daarnaast kijken we ook of er nog bekenden zijn, uit bijvoorbeeld de kerk, die zich inzetten voor een goed doel en aan wie we een gift kunnen geven. Zo hebben al twee gemeenteleden meegedaan aan een marathon in Afrika om daarmee geld op te halen voor Compassion (in 2019 reist er weer een gemeentelid af naar Tanzania om daar een halve Marathon te lopen). Al een paar jaar zetten een aantal jongeren uit de gemeente zich via World Servants in om in het buitenland bijvoorbeeld een school op te bouwen. En een gemeentelid woont al een tijdje in de Oekraïne en zet zich daar vrijwillig in voor kinderen in een kinderziekenhuis. Omdat wij deze mensen kennen, komt een goed doel dichter bij omdat je hun persoonlijke verhalen hoort.  Bovendien weet je waar je je geld aan geeft en dat het ook goed besteed wordt.  

Wakibi – Lenen is het nieuwe geven

Wakibi werkt op een heel andere manier. Je leent je geld uit in plaats van dat je een gift geeft. Eigenlijk werkt het heel simpel. Op de website van Wakibi zoek je een project uit waar jij een klik mee voelt. Met meer dan 5000 projecten zit er altijd wel iets voor je tussen. Heb je er één gevonden, dan kun je diegene ondersteunen met een bedrag al vanaf € 25,00. Je weet dus precies waarvoor het geld gebruikt gaat worden. Aan het einde van de looptijd, dus als de lening is terugbetaald, krijg je je bedrag terug en kun je het inzetten in een nieuw project, of het kan teruggestort worden op je eigen bankrekening.

Op deze manier verbindt Wakibi kredietverleners en ondernemers in ontwikkelingslanden met elkaar en gaat zo de strijd aan tegen armoede. Het motto van Wakibi is dan ook: ‘Lenen is het nieuwe geven’. Want: geef een man een vis en je voedt hem voor een dag, geef een man een hengel en je voedt hem voor zijn leven.’

In dit filmpje wordt kort en bondig uitgelegd hoe Wakibi werkt. En middels een voorbeeld uit de praktijk zie je wat er met het geld wat jij als lening ter beschikking stelt bereikt kan worden bij een ondernemer in een ontwikkelingsland.

Voordelen van Wakibi

Waarom zou je voor Wakibi kiezen in plaats een gift te geven aan een willekeurig ander goed doel? Een aantal voordelen voor je op een rijtje:

  • 100% van het geld wat jij inzet gaat naar het project. De mensen die bij de stichting werken, werken volledig op vrijwillige basis en er wordt niets ingehouden voor organisatiekosten.
  • Op de website staan diverse en de meest uiteenlopende projecten. Je kunt zelf kiezen aan welk project jij je geld wilt uitlenen. Zo weet je ook wat die persoon met dat geld wilt doen.
  • Het is een lening; in de meeste gevallen wordt het bedrag wat jij ingezet hebt aan het eind van de looptijd terugbetaald. Je loopt natuurlijk wel een klein risico. Dat geld wat je terugkrijgt kun je weer inzetten voor een ander project. En als je op dat moment het geld even zelf nodig hebt, dan laat je het terugstorten op je bankrekening.

Heb jij al een leuk project gezien waaraan jij je geld zou willen uitlenen? En zo ja, wat maakt het dat dit project jou raakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *