Recensie: Tot zwijgen gebracht – De zaak van mijn leven | Cecile Stok

Tot zwijgen gebracht

“Ooit dacht ik dat mensen in principe goede bedoelingen hadden en een ander geen kwaad wilden aandoen. Dat veranderde voorgoed toen mijn vader stierf. Langzaam begon tot mij door te dringen dat ik andere mensen overschatte en te min dacht over mijzelf.”
‘Tot zwijgen gebracht’ beschrijft het verhaal van Mirna. Haar vader is met messteken om het leven gebracht. Lukt het haar om deze gruwelijke dood van haar vader te verwerken?

Tot zwijgen gebracht …

Deze autobiografische roman is het verhaal van Mirna. Het verhaal begint met deel 1 in 2011-2014. Mirna is op de begrafenis van haar oom en een mevrouw maakt de opmerking: ‘jouw vader is toch met messteken om het leven gebracht?’ Deze opmerking is het zetje voor Mirna om het dossier op te vragen van een oude zaak. De zaak van haar vader. Nu is ze eraan toe om het hele verhaal onder ogen te zien.

Deel 2 speelt zich af in 1986-1987 in Utrecht. Mirna is net getrouwd met Paul. Op een dag fietst ze naar de flat van haar vader. Eenmaal daar aangekomen ziet ze dat de ingang van de flat van haar vader is afgezet met lint. De politie vertelt haar dat haar vader dood is gevonden in zijn flat en waarschijnlijk met messteken om het leven is gebracht. Dit tweede deel beschrijft over alle gebeurtenissen in die tijd en hoe Mirna met deze situatie omgaat. Ze schaamt zich ervoor dat haar vader op deze manier om het leven is gekomen en zwijgen is de beste manier om met deze hele situatie om te gaan.

… De zaak van mijn leven

Het derde deel speelt zich af in 2004-2005 in Rotterdam. Plotseling heeft Mirna huilbuien uit het niets en ze besluit om deskundige hulp te zoeken bij het verwerken van haar onverwerkte verdriet omtrent het overlijden van het vader. Tijdens een bezoek aan haar vriendin in haar oude woonplaats Utrecht, besluiten ze om naar de flat van haar vader te gaan. Haar vriendin en man Paul bidden voor en met Mirna bij de flat waar haar vader heeft gewoond en om het leven is gebracht. Haar vriendin spreekt: ‘De tijd van zwijgen is voorbij!’ Dat raakt Mirna, en er valt een steen van haar, en nog één en nog één. Net als de Berlijnse muur die stukje voor stukje afbrokkelt.

Deel 4 speelt zich af in 2014-2015. Eindelijk is het moment daar. Mirna en Paul mogen het dossier omtrent de moord op haar vader inzien. De hele dag zitten ze in een kamertje om het hele dossier door te lezen. Alles wat er zich de dag van het overlijden en de dagen daarna heeft afgespeeld worden haar stukje bij beetje duidelijker. Nadat het stof van het dossier is neergedaald besluit ze om zijn dood te laten rusten, maar niet zijn leven. Ze gaan op vakantie en bezoeken de geboorteplek van haar vader in Duitsland. Na die dag vertrekt ze uit het stadje met een tevreden gevoel. Ze heeft er alles aan gedaan om haar vaders oorsprong te onderzoeken. Alleen nog een goede afsluiting bedenken voor zijn einde.

Mijn mening

En die vindt ze. Ze schrijft haar verhaal op. En haar verhaal kun je lezen in het boek: Tot zwijgen gebracht | De zaak van mijn leven.
Omdat de tijd van schaamte en zwijgen voorbij is. Niet het slachtoffer of de nabestaanden hoeven zich te schamen, laat de dader dat maar doen! Met dit boek wil de auteur geen ‘verhaal halen’ of een ‘oude rekening vereffenen.’ Het doel hiervan is om zichzelf en anderen het spreekrecht terug te geven.

‘Tot zwijgen gebracht’ is een autobiografische roman van Cecile Stok. Ik mocht Cecile ontmoeten tijdens haar boekpresentatie. De namen in het boek heeft ze vanwege privacyredenen verzonnen. Ondanks de gruwelijkheden die in dit boek beschreven worden leest het boek prettig weg alsof je een roman leest en ik vind het knap dat je je verhaal op zo’n manier kan opschrijven dat het een fijn boek is om te lezen.
Bizar is het dan ook als je erbij nadenkt dat dit verhaal het verhaal van de auteur zelf is. Ik vind het verdrietig voor haar dat ze zolang heeft gezwegen en geworsteld. De dader moet zich inderdaad schamen, niet de nabestaanden. Dapper vind ik het dat ze haar verhaal heeft opgeschreven, dat ze het zwijgen wil doorbreken en er ook nu mee naar buiten durft te komen.

Productinformatie

Titel: Tot zwijgen gebracht | De zaak van mijn leven
Auteur: Cecile Stok
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
Verschijningsdatum: 18 november 2017
ISBN: 978-94-92844-01-9
Prijs: Voor € 14,50 te koop op www.prachtboeken.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *