Vakantie met kinderen: Duitsland | Sauerland

Sauerland

Maandag heb je kunnen lezen wat we tijdens de eerste week van onze vakantie gedaan hebben. Toen zaten we in Frickingen, vlakbij de Bodensee. De tweede week van de zomervakantie verbleven we in Medebach, Sauerland. Dat ligt ongeveer 15 km ten oosten van Winterberg. Ook dit vakantiehuisje hebben we gevonden op www.traum-ferienwohnungen.de. Vervolgens zochten we de website van het vakantiehuisje zelf op en legden we direct contact met de eigenaar om het huisje te reserveren. Het huisje bleek nog best een flink huis te zijn. Bovendien waren er 3 slaapkamers waardoor elk van de kinderen een eigen slaapkamer had.

De tuin was helemaal fantastisch! Er stond een onwijs groot klimrek met glijbanen, diverse schommels, zandbak, trampoline en speelhuisje. En het allerleukste; het zwembad van ongeveer 4 bij 8 meter en ruim een meter diep. Joas heeft er welgeteld 10 seconden ingezeten, hij vond het veel te koud aan z’n grote teen. Elin was er niet meer vandaan te slaan. Een groot succes dit vakantiehuisje! De prijs? € 432,- voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Kinderbed, kinderstoel, theedoeken, badhanddoeken en beddengoed aanwezig. De stofzuiger miste ik wel 😉

In Sauerland is ontzettend veel te doen en we moesten dan ook flink wat keuzes maken. Een aantal dingen hebben we bewust nu niet gedaan, omdat het ons leuker lijkt om dat op een andere jaar te doen als Joas nog net iets groter is. Als hij een jaar of 4 is, is een pretpark veel leuker voor hem. In dit artikel noem ik de attracties die we wel gedaan hebben en wat wij ervan vonden.

  

Zaterdag

Op zaterdag kwamen we om half 4 bij het huisje aan. Na alle spullen uitgeladen te hebben, zijn we eerst de tuin ingegaan. De tuin is al een speeltuin op zich waar de kinderen zich prima urenlang kunnen vermaken. Na het avondeten zijn we op ons gemakje naar REWE supermarkt gelopen inkopen te doen. We hadden al gezien dat er een supermarkt in de buurt was die zaterdagavond tot 21:00 uur open is. Je weet maar nooit in Duitsland. REWE vind ik zelf een van de fijnste supermarkten in Duitsland waar je ‘normaal’ je boodschappen kunt doen.

Zondag

Op zondag deden we het rustig aan en gingen we in de loop van de ochtend naar Winterberg. Daar hebben we een rondje door de stad gelopen, hebben we de Toerist Info bezocht en zijn we op zoek gegaan naar een speeltuin waar de kinderen konden spelen en we konden picknicken. Helaas begon het te regenen, we hebben onze spullen gepakt en zijn naar de auto gegaan.

We zijn nog even de Kahler Asten op gereden, daar was het droog, maar de lucht dreigde en het uitzicht was op dat moment niet zo heel denderend. We besloten om een andere dag terug te gaan en voor nu weer naar het huisje te gaan. En onderweg begon het zo verschrikkelijk hard te regenen. Het kwam met bakken uit de hemel. We hebben zelfs even de auto aan de kant gezet om de ergste regenval voorbij te laten gaan. Gelukkig voor Elin werd het die middag wel weer droog en kon ze nog het zwembad in.

Maandag

We besloten deze dag wat verder weg te gaan en naar de Edersee te rijden. We hadden al gezien dat in de omgeving van de Edersee veel leuke attracties waren. De rit er naartoe was al prachtig. Als eerste zijn we naar Das Tolle Haus gereden. Het bleek dat Joas goed naar buiten aan het kijken was, want we kwamen nog maar aanrijden en hij riep: ‘Hé, dat huis is verkeerd!’ De toegangsprijs is voor volwassenen € 5,00 en kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen van 7-14 jaar betalen € 3,50. We zijn ongeveer een half uur à drie kwartier binnen geweest. Alles in het huis was op z’n kop. Dat leverde hilarische foto’s op! Toen we weer naar buiten gingen liep het al tegen twaalven en besloten we om in het nabijgelegen speeltuintje onze boterhammen op te eten.

Daarna zijn we verder gereden naar het begin van het boomkroonpad. Het boomkroonpad zelf hebben we niet gelopen, maar we hebben wel de naturerlebnispfad gelopen. Aan deze route stonden  allemaal borden met informatie, borden met voetstappen van verschillende dieren of andere opdrachten. De kinderen vonden het erg leuk. Sindsdien tellen ze op elke boomstam die ze zien de jaarringen 😉

Rondom de Edersee zijn nog veel meer activiteiten te doen. We hadden ook nog een dierenpark en een maislabyrint op het oog, maar daar zijn we niet meer aan toegekomen. Op www.edersee.com staan alle activiteiten die je daar kunt ondernemen.

 

Dinsdag

Dinsdag zijn we als eerste weer naar de Kahler Asten gereden. Joas en ik hebben een rondje bovenop de berg gelopen en Arjan en Elin hebben de toren beklommen. Bovenop de berg is het echt prachtig. Ook groeien daar veel bosbessen die je mocht plukken. We hebben met elkaar flink wat bosbessen geplukt (en dan heb je nog maar een bodempje in je bakje :S ). De kinderen vonden het heel erg leuk om ze te plukken en natuurlijk op te eten!

Daarna zijn we naar erlebnisberg Kappe gereden. Hier kun je diverse activiteiten ondernemen. Als eerste zijn we naar de speeltuin gegaan en hebben we daar ook onze broodjes gegeten. Langs de speeltuin liep een rodelbaan en dat leek Elin wel wat. Elin moest dan wel samen met een volwassene in een rodel, en hup daar gingen wij samen! Toen Joas mij en Elin voorbij zag komen sjoefen, was hij niet meer te houden! En hup, papa en Joas ook samen in een rodel!

Er was ook een midgetgolfbaan en Elin en ik hebben samen nog een potje gemidgetgolfd, terwijl Joas samen met Arjan in de speeltuin ging spelen. Het nadeel van de erlebnisberg was dat deze in de volle zon lag en er bijna geen schaduwplek was, ook niet in de speeltuin. Het was er echt bloedje heet. Na de midgetgolf zijn we weer naar het dorp gereden, boodschappen gedaan en toen weer naar huis!

Woensdag

Na zo’n 3 kwartier rijden kwamen we in Marburg aan. In het gezellige oude centrum van Marburg vind je her en der wat beelden van een sprookje van Grimm. Zo kom je de wolf en zeven geitjes tegen, het mandje van Roodkapje, het huisje van Hans en Grietje en het muiltje van Assepoester. Wij zijn op zoek gegaan naar deze beelden. Marburg is op een heuvel gebouwd, dus het was wel steeds klimmen. Joas zat in de kinderwagen en dat was flink duwen. En dat terwijl het meer dan 30 graden was … Pff, wat een hitte! We vonden wel dat we een ijsje verdiend hadden.

Donderdag

Joas en Elin riepen al anderhalve week dat ze naar een ballenbak wilden. Daarom zijn we naar Thikos Kinderland gereden. Thikos kinderland is een flinke, maar overzichtelijke binnenspeeltuin waar de kinderen heerlijk los kunnen spelen, terwijl wij lekker een stoel pakten en een boek konden lezen. Er was ook een buitengedeelte. Daar was een zwembad van zo’n 20 cm diep (peuterbad), een bad waar je met een bootje kunt varen en wat speeltoestellen. De kinderen hebben er lekker gezwommen en gespeeld. In dit buitengedeelte was er helaas weinig schaduw op de plekken waar je ook het overzicht hebt op het water. Tussen de middag hebben we daar nog een patatje met een braadworst gegeten. Mmm! En wat hebben de kinderen genoten!

Vrijdag

Ons huisje stond vlakbij Center Parcs Hoghsauerland. Bovenop de heuvel van dit park is Europa’s langste klimstoestel. Dat  klimtoestel is maar liefst 160m lang die de heuvel op gaat. Vanaf het parkeerterrein was het nog een flinke klim over dit park naar deze klimbaan. Maar Elin ging daarna gewoon vrolijk door en klom als een klein aapje helemaal het parcours af. Voor sommige stukken was ze eigenlijk nog net te klein, dus zo af en toe moest ze even smokkelen! Maar o, wat deed ze het goed! Stoer meissie hoor!

Daarna zijn we naar het dorp gegaan om te kijken of we nog ergens een broodje ofzo konden gaan eten. We kwamen bij de pizzeria terecht. Het voordeel van restaurants in Duitsland is dat je heel makkelijk kunt vragen of ze één pizza door middel willen snijden, voor beide kinderen een halve. We hebben heerlijk gegeten daar!

Die middag hebben we ons verder vermaakt in de tuin. We hebben daar nog een hele poos gezwommen en de kinderen hebben daar nog in de tuin gespeeld. Dit was onze laatste dag alweer. Die avond hebben we wat spullen ingepakt en de auto deels ingeladen. ‘s Avonds hebben we op het balkon gezeten en konden vanaf het balkon heel erg goed de bloedmaan zien! Oh wat was dat mooi en wat konden we dat mooi vanuit onze luie stoel bekijken!

Zaterdag

En om 9:00 uur zaten we weer in de auto op weg naar Zoetermeer. Helaas zit onze vakantie er weer op! Wat hebben we genoten! En wat hebben we een prachtig weer gehad! We hebben nog lang niet alles gedaan wat er te doen valt, we komen er graag nog een keer terug!

Zijn jullie wel in in het Sauerland op vakantie geweest?

Reactie (3)

 • Yvonne KT| 2 augustus 2018

  Je suis en vacances mais je partirai dans deux semaines. J’ai hâte. Photos impressionnant des enfants ma tête à l’envers 🤗. Bon retour à vous

 • Yvonne KT| 2 augustus 2018

  Erreur de frappe. Mon téléphone déconne ces derniers temps.
  Je suis en vacances et partirai dans deux semaines Photos impressionnantes des enfants la tête à l’envers. Ça se voit qu’ils se sont bien amusés 👌🏾👍🏾
  Bon retour 🤗

 • Titia| 2 augustus 2018

  Hey Marieke,
  Leuk je vakantiebelevenissen te lezen! Onze kinderen zijn inmiddels een stuk ouder, maar destijds gingen wij vaak naar de Vulkaaneifel in Duitsland en Klein Zwitserland (Mullerthal) in Luxemburg was ook erg favoriet. Wij kozen alleen wel altijd een park, omdat onze kinderen het heerlijk vonden om tijdens de vakantie met andere kinderen te spelen.
  Ook het meteen weggaan in de vakantie herken ik, wij blijven altijd eerst een week thuis om te ‘acclimatiseren’.
  Geniet weer van je tijd thuis!
  Groetjes Titia.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *