Vakantie met kinderen: Duitsland | Bodensee

Vakantie met kinderen naar de Bodensee Zuid-Duitsland

Hoera! De vakantie is begonnen. Elin haar eerste schooljaar zit er alweer op en nu is ze een “Tweede groeper” (zoals ze zelf zegt). Na het laatste ochtendje school zijn we bijna direct in de auto gestapt op weg naar vakantie. We hebben voor de eerste week een huisje gehuurd vlakbij de Bodensee in Zuid-Duitsland. Een kleine 800 km van Zoetermeer vandaan. Op die vrijdagmiddag zijn we naar mijn schoonouders in Helmond gereden, hebben daar een nachtje geslapen en zijn de volgende ochtend om 7:00 uur in de auto gestapt op weg naar Duitsland. De tussenstop in Helmond scheelde ons ruim een uur rijden voor die zaterdag. De reis verliep vlot en om 15:00 uur kwamen we bij het huisje aan.

Het huisje aan de Bodensee

Via www.traum-ferienwohnungen.de zoeken we een geschikt particulier vakantiehuisje, en vanaf die website klikken we door naar de website van het huisje zelf. We boeken het huisje Obsthof Mueller dan rechtstreeks bij de verhuurder. Dit scheelt aanmerkelijk in prijs in vergelijking met boekingssites als Belvilla. We betaalden € 385,- voor een week voor dit huisje met 2 slaapkamers. Beddengoed, handdoeken en theedoeken zijn aanwezig, en ook een kinderbedje voor Joas, en een kinderstoel (al zou hij ook best op een gewone stoel kunnen). In de tuin stond een grote trampoline, klimrek, glijbaan en schommel. En niet te vergeten de twee ligstoelen voor papa en mama. De kinderen vermaakten zich wel in die tuin. Elin mocht zelfs een rondje meerijden op de tractor van de boer (verhuurder).

We hadden genoeg boodschappen meegenomen om het weekend door te komen, dus na het uitladen en alles een plekje geven, gingen we direct lekker de tuin in!

Update: vanwege een onbeveiligde verbinden kan ik niet linken naar het huisje. Als je op Google Obsthof Mueller Frickingen intypt dan kom je er ook.

BodenseeBodensee

Zondag

Zondagochtend zijn we naar Überlingen gereden. Dat is een stadje zo’n 10 kilometer verderop en ligt direct aan de Bodensee. Elin vindt het ook altijd leuk om te picknicken en hebben daarom onze boterhammen gesmeerd en die meegenomen. We hebben heerlijk door het stadje en langs de Bodensee gelopen. Bij een bäckerei hebben we een paar van die ontzettend lekkere croissantjes gekocht en zijn daarna naar een speeltuin aan de Bodensee gelopen. Daar hebben we ons picknickkleedje neergelegd en onze croissantjes en boterhammen gegeten. De kinderen hebben nog een poos gespeeld en wij op het kleed in een boek gelezen. Met een omweg zijn we halverwege de middag weer naar het huisje gereden en hebben het verder rustig aan gedaan.

Maandag

Op maandag hebben we een prachtige rit van een uur gemaakt en zijn we naar Lindau gereden. Dat is een schiereiland in de Bodensee. Daar hebben we flink de toerist uitgehangen. Heerlijk op dit eiland rondgekeken, helemaal rondgelopen, gepicknickt en een ijsje gegeten. Het uitzicht vanaf dit eiland over de Bodensee is prachtig! Op de terugweg zijn we bij een supermarkt gestopt om wat boodschappen in te slaan, en aan het eind van de middag kwamen we bij het huisje aan.

Dinsdag

Vandaag is Arjan jarig. Dit moeten we natuurlijk vieren! We zijn naar Ravensburg gereden. Ravensburg is bekend van het speelgoedmerk Ravensburger. Als eerste hebben we een rondje door de stad gelopen. We kwamen een memoryspel tegen en dat hebben we met elkaar gespeeld. Bij een bakker hebben we een taartje gegeten en koffie gedronken om de verjaardag van Arjan te vieren.

Daarna zijn we naar de Ravensburger Museum gegaan. Er zijn leuke dingen te doen in dit museum voor kinderen, het nadeel is wel dat het alleen in Duits of Engels is, waardoor het voor ons echt wat minder leuk was. Je kunt er ook spelletjes uitproberen of met Tiptoi (wel in het Duits) aan de gang gaan. Ja, leuk museum, maar ik had er wel iets meer van verwacht. De entreeprijs is € 8,50 voor volwassenen en € 6,50 voor kinderen vanaf 3 jaar.

Lees ook: Review: Tiptoi Starterset Mijn Grote Wereldatlas

Er is ook nog een Ravensburger Pretpark. Hier zijn we niet naartoe gegaan. Entree is prijzig (zo rond de € 35,00 p.p) en het lijkt ons dan leuker om het een keer te doen als de kinderen wat groter zijn en ze dan echt in alles kunnen.

BodenseeBodenseeIn Ravensburg bij het Ravensburger Museum

Woensdag

Deze dag hebben we niks gedaan, behalve wat boodschappen halen in de supermarkt. We merkten dat de kinderen moe waren, vooral Elin. We denken dat de moeheid van school er even uitkwam. Daarbij vroegen we ons ook meteen af of het wellicht beter was geweest om pas de tweede week van de schoolvakantie weg te gaan en niet gelijk de eerste week. De kinderen hebben die middag een flinke middagdut gedaan en daarna waren ze weer helemaal fris en fruitig!

Donderdag

Donderdagochtend zijn we naar Haustierhof Reutemühle geweest. Het haustierhof zit eigenlijk tussen een kinderboerderij en een dierentuin in. Dit park lag een paar kilometer van ons huisje vandaan. Bij binnenkomst vond ik het wel gelijk overweldigend met alle loslopende en losvliegende dieren om je heen die stuk voor stuk een ontzettende herrie maakten (ik zeg het maar direct, ik hou helemaal niet van loslopende dieren).

Toen we eenmaal het centrale punt voorbij waren zaten alle dieren gewoon veilig in een hok of achter een hek. Her en der stond er in het park wat speeltoestellen en daarmee had je een goede afwisseling. Een paar dieren bekijken en even spelen, weer een paar dieren en weer even spelen. Een leuk park wat zeker de moeite waard is om naartoe te gaan. De entreeprijzen zijn € 8,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen vanaf 3 jaar.

Toen we alles gezien hadden zijn we nog even doorgereden naar Überlingen om daar bij Eiscafé Cristallo een ijscoupe te eten. We hebben daar op een heerlijk terras genoten van een onwijs heerlijke ijscoupe! Als we in Duitsland zijn dan moeten we gewoon een keer een ijscoupe halen 😉 De prijzen waren daar tussen de € 6,00 en € 8,00 voor een coupe! Dat is wel te doen toch voor deze enorme glazen?!

Bodensee

Vrijdag

Vrijdag zijn we naar Naturbad Leustatten geweest. Dit zwembad ligt een paar kilometer verderop. Naast het ‘grote’ zwembad was er ook een peuterbad en een zandbak. Daarbij lag ook veel buitenspeelgoed voor in het zwembad en de zandbak. Het eerste gedeelte van het ‘grote’ zwembad was 90 cm diep en er was een glijbaan. Superleuk voor Elin. Nadeel was dat het water nog wat koud was en dat de bodem, inclusief het trappetje, ontzettend glad was. Rondom het zwembad was een grasveld waarop je lekker kon zitten/liggen. Entreeprijs voor volwassenen is € 3,20 en voor kinderen vanaf 6 jaar € 1,50.

Na een paar uurtjes zwemmen zijn we weer naar het huisje gegaan. We moesten nog wat boodschappen doen om mee te nemen naar het volgende vakantiehuisje. Daarna hebben we nog in de tuin gespeeld/gezeten. Die avond hebben we de meeste spullen alweer ingepakt en een deel van de auto volgeladen. Het plan is om de volgende ochtend rond 8:00 uur te vertrekken naar het Sauerland.

Joas in het zwembed, op vakantie met kinderen in DuitslandVakantie met kinderen in Duitsland

Zaterdag

Het is gelukt! De wekker ging vroeg en na het ontbijt hebben we de rest van de spullen ingepakt en in de auto geladen en konden we vertrekken. Rond 8:00 uur vertrekken is prima gelukt! Dag leuk vakantiehuisje! En op naar een volgende leuk vakantiehuisje.

Lees ook het verslag over het leuke volgende vakantiehuisje: Vakantie met kinderen: Duitsland | Sauerland
Lees ook over onze vakantie in Sauerland een jaar later: Vakantie met kinderen: Duitsland | Sauerland (2)

Ps. Dit jaar zijn we niet naar Mainau geweest omdat we daar vorig jaar al zijn geweest. Mainau is een prachtig mooi bloemeneiland met daarop ook een vlindertuin, speeltuinen enz. Mocht je daar een keer in de buurt zijn, dan is dat absoluut een aanrader.      

Reactie (1)

  • Wannes| 24 januari 2023

    Hey marieke, dank je voor je uitgebreide review, ik smul nog meer om hetzelfde gaan te doen… ik vroeg me echter af hoe je t best aan je huisje geraakt… ik twijfel nog om met aanhangwagen en tent de oversteek te maken

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *