Review: Spexxx | Waterfall Games

Spexxx

Van Waterfall Games ontving ik het spel Spexxx. Arjan en ik hebben het in de afgelopen weken al diverse malen gespeeld en wij vinden het een leuk spel. Het spel heeft wat weg van Yahtzee, maar het is toch ook echt weer heel anders. Waar het bij Yahtzee een kwestie van geluk is, komt er bij Spexxx toch meer tactiek om de hoek kijken. In deze blog leg ik het spel uit en geef ik mijn mening over het spel.

Spexxx

Het speelbord is opgebouwd uit 6 grote vakken met elk een eigen kleur die elk weer een eigen puntenwaarde heeft. Deze grote vakken zijn weer opgedeeld in een aantal kleine vakjes. Elk klein vakje heeft een coördinaat die correspondeert met de 5 dobbelstenen. Hoe hoger de puntenwaarde in het gekleurde vak, hoe moeilijker het is om de combinatie met de dobbelstenen te gooien.

Als je aan de beurt bent mag je 4x met de 5 dobbelstenen gooien. Bij elke gooi mag je dobbelstenen apart houden, of in de volgende gooi weer mee gooien. Na 4x gooien vorm je een coördinaat met je dobbelstenen en je leg een blokje in het bijbehorende vakje op het speelbord. Gooi je 55522, dan kun je een blokje leggen bij de coördinaat 555/22, maar ook bij 555/2, of bij 55/2, of bij 55/22. Je mag zelf weten hoeveel dobbelstenen je gebruikt om een coördinaat te vormen.

Het is de bedoeling dat je op het speelbord rijtjes maakt van 3 blokjes. Heb je een rij van 3 blokjes gevormd, dan heb je een Spexxx en ontvang je punten voor elk van de 3 blokjes. Liggen je blokjes in het rode vak dan ontvang je 12 punten per blokje, liggen de blokjes in het blauwe vak, dan ontvang je 5 punten per blokje. De punten houd je bij via het puntenspoor op het speelbord.

Tactiek en geluk

Als je een dosis geluk hebt en het tactisch speelt is het ook mogelijk om meerdere Spexxx tegelijk te vormen. Tijdens het spel kun je op safe spelen en Spexxx vormen in vakken die weinig punten opleveren. Als je risico’s neemt en daarbij ook geluk hebt door moeilijkere getalcombinaties te gooien, dan ontvang je meer punten per Spexxx. Gooi je een kleine straat, dan mag je een blokje in één van de bronzen vakjes leggen. Bij een grote straat in één van de zilveren vakjes en gooi je 5 gelijke ogen, dan mag je in een willekeurig vakje een blokje plaatsen.

Er zijn ook nog bonuspunten te verdienen. Vorm je een rij van 5, van krijg je een bonus van 5 punten. Vorm je een veldje van 3×3 blokjes, dan krijg je zelfs een bonus van 25 punten.
Bij 2 spelers speelt elke speler met 23 blokjes (met 3 en 4 spelers speel je met minder blokjes), het spel is afgelopen als elke speler alle blokjes heeft weggelegd op het speelbord. De speler met de meeste punten wint het spel.

Een educatief spel voor kinderen

Speciaal voor kinderen is er ook een eenvoudige versie van de spelregels te vinden op de website van Waterfall Games. Met deze eenvoudige versie kunnen kinderen kennismaken met het spel en doorgroeien tot het volledige spel. Kinderen ontwikkelen een aantal vaardigheden door het spel te spelen.

 • Hoofdrekenen en rekenen met tafels;
 • ruimtelijk inzicht en richting (de begrippen horizontaal, verticaal, diagonaal);
 • coördinaten leren lezen en vormen;
 • kansen inschatten, en
 • aan de hand van deze kansen een beslissing nemen;
 • vooruitkijken en je plannen uitvoeren;
 • inzicht in de situatie krijgen (connectie tussen dobbelstenen en speelveld);
 • omgaan met tegenwerking van medespelers en de bijbehorende teleurstelling.

Daarmee is het spel een educatief spel waarmee kinderen spelenderwijs deze vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Mijn mening

Het spel ziet er ingewikkeld uit en als je de spelregels ziet lijkt het ook ingewikkeld. Het lezen van de spelregels laat ik sowieso al graag aan mijn man over 😉 Maar toch is het spel helemaal niet moeilijk. Na één potje weet je hoe het moet en het tweede potje kun je er gelijk al vol voor gaan. Voor dit spel heb je een hoge mate van geluk nodig, vooral als je voor de meeste punten gaat.

De dobbelsteencombinaties uit het rode en paarse vak gooi je echt niet zomaar. De combinatie uit het groene en oranje vak gooi je eigenlijk altijd wel, maar dat levert je nauwelijks punten per Spexxx op, al kun je dan wel vaak punten aftikken. Waar ga je voor, neem je geen risico, een groot risico of een gemiddeld risico? Maar dan komt er ook tactiek om de hoek kijken. Ga je voor je eigen score, of wil je je tegenstander dwarsbomen? En wat zijn de beste plekjes om een Spexxx te gaan vormen?

Met het dobbelen het je de neiging om zo hoog mogelijke ogen te gooien en maar voor die vijven en zessen te gaan. Dat is voor dit spel niet nodig, je moet namelijk proberen om de combinatie te vormen die voor jou de meeste mogelijke punten opleveren. En dat kan ook met de enen zijn.

Het voordeel van geluk

Het leuke van dit spel is dat het totale puntenaantal niet voorspelbaar is. Bij ons varieert het tussen de 50 en de 350. De een kan in een spel totaal 85 punten halen, terwijl de andere 280 haalt. Het volgende potje wat je speelt kan het zomaar andersom zijn.

Nog een voordeel, dit spel is ook zeer geschikt voor 2 spelers.
Er is ook een een uitbreidingsetje bij dit spel, dit hebben we nog niet gespeeld omdat we vooralsnog genoeg uitdaging hebben met het basisspel.

Conclusie: wij vinden het spel een erg leuk spel om te spelen. Wat voor mij prettig is, is dat er voor een groot deel geluk bij komt kijken. Tactische spellen verlies ik namelijk altijd van mijn man, maar met dit spel kan ik af en toe toch grandioos winnen. En dat is soms wel een fijn 🙂

Productinformatie

Titel: Spexxx
Uitgeverij: Waterfall Games
Leeftijd: 8+
Speelduur: Ongeveer 30 minuten
Aantal spelers: 2-4
Prijs: € 19.95 bij Bol.com

Reactie (1)

 • lifestylemommys| 10 september 2018

  Het spel ziet er ontzettend leuk uit maar ik denk dat ik het echt niet zou kunnen onthouden hihi.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *