Recensie: Draakje Vurig op School | Scrivo Media

Draakje vurig

HSP is een afkorting voor High Sensitive Person. Met andere woorden, personen die hooggevoelig/sensitief zijn. Hooggevoelige personen zijn gevoeliger voor indrukken en prikkels dan een gemiddeld persoon. Hij merkt ook meer details en signalen op. HSP’ers zijn globaal genomen in twee groepen te verdelen. Ongeveer 70% is van nature rustig en introvert en voelen zich het meest prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met niet teveel risico’s. De andere 30% heeft daarentegen juist behoefte aan nieuwe ervaringen, spanning en is extravert. Deze groep wordt ook wel HSS genoemd, een afkorting voor High Sensation Seekers. Deze personen zijn snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken wel snel overbelast.

Scrivo Media

Scrivo Media heeft een aantal boeken uitgegeven die gaan over hooggevoeligheid. Josina Intrabartolo schreef een serie over Langmuts, dit was een van de eerste boeken over dit thema en nog altijd succesvol. Er kwamen nog meer boeken uit met hooggevoeligheid als thema, maar dit waren met name titels voor de introverte hooggevoelige kinderen. In 2016 verscheen een boek in het assortiment voor/over hooggevoelige kinderen met een sterke wil (HSS, Strongwilled). Draakje Vurig was de eerste titel, en sinds kort is er een tweede deel beschikbaar; Draakje Vurig op school. Voor ouders, leerkrachten en andere begeleiders is er het boek “Hooggevoelige kinderen met een sterke wil”.

Draakje Vurig op school

Het verhaal van Draakje vurig is in dichtvorm geschreven (ABCB). Draakje zit op school en is aan het werk. Hij heeft wel wat last van de geluiden om hem heen. Dan wordt de juf ook nog boos op een klasgenootje en Draakje schrikt van de harde stem van de juf. Eindelijk is het tijd om buiten te spelen. Draakje houdt van gevaarlijk spel en klimt in het klimrek en doet alsof het een boot is. Maar dan valt zijn vriendje naar beneden en heeft een bult en bloed op zijn hoofd. Draakje vindt het zo erg, hij moet er zelfs van huilen. Daarna gaan ze knutselen in de klas. Draakje wil iets heel speciaals maken voor zijn vader, niet een hartje of een bloem zoals de juf voorstelde. Hij wil een boot maken, maar dat is best moeilijk. Heel geconcentreerd is hij bezig, maar het lukt niet helemaal zoals hij wil.

Na schooltijd loopt hij naar zijn vader die op hem staat te wachten. Draakje ziet dat zijn vader staat te praten en nu moet hij geduld hebben en even wachten tot hij zijn bootje kan laten zien. Hij heeft ook erg trek in de banaan die zijn vader mee zou nemen. Eindelijk is zijn vader klaar met praten. Draakje vraagt om zijn banaan, maar die blijkt zijn vader vergeten te zijn. Dat is de druppel en draakje wordt zo boos dat hij vuur gaat spuwen. Als hij weer rustig is neemt vader hem mee naar huis en daar gaan ze wat leuks doen met de boot.

Mijn mening

Wij hebben dit boekje al tientallen keren voorgelezen aan zowel Elin als Joas. Beiden vinden ze het een leuk boek. Het is niet alleen een leuk boek, het is ook een herkenbaar verhaal. Wij herkenden Elin wel in het verhaal. Het gevoel van Draakje wordt heel visueel gemaakt door de kleur van Draakje in de illustraties. Als Draakje zich prettig en fijn voelt, is hij groen. Als er iets gebeurt dan wordt hij oranje. Totdat de emmer vol is en hij volledig rood wordt en vuur gaat spuwen. Als het eenmaal weer gezakt is, dan is Draakje weer helemaal groen. De kleuren groen, oranje, rood kun je ook aan je kinderen uitleggen. “Ik zie dat je net als draakje oranje bent” of “Ik zie dat je net als draakje bijna vuur gaat spuwen”. En hopelijk raakt je kind zich bewust van zijn gevoel en kan het zelf leren weer ‘groen’ te worden voordat het ‘rood’ wordt.

Achterin het boek zijn nog een paar bladzijden beschreven met informatie over HSP-HSS voor ouders en leerkrachten. Deze informatie is heel fijn en duidelijk.
Ik vind het een fijn verhaal  om de kinderen voor te lezen en hoop dat Elin mede hierdoor bewust wordt van haar gevoel.

“Het allerliefste Draakje, dat ben jij!”

Productinformatie

Titel: Draakje vurig op school
Auteur: Josina Intrabartolo en Janneke Olphen
Illustrator: Martine Goudappel
Uitgeverij: Scrivo Media
Verschijningsjaar: 2018
Leeftijd: 3-7 jaar
ISBN: 9789491687563
Aantal pagina’s: 32
Prijs: € 12,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *