Review: Qwixx | White Goblin Games

Qwixx dobbelspel van White Goblin Games

Eerder schreef ik al een aantal reviews van spellen van White Goblin Games. En er liggen nog twee spellen van White Goblin Games te wachten op een review. Maar een tijdje geleden liep ik bij de kringloopwinkel en daar lag voor maar liefst € 1,25 het spel Qwixx, ook een spel van White Goblin Games. Het enige wat miste is een witte dobbelsteen, maar ach, die hebben we thuis ook nog wel. Ik nam het dus mee.

Qwixx

Inhoud

Het spel bevat een scoreblokje en 6 dobbelstenen; 2 witte, 1 gele, 1 rode, 1 blauwe en 1 groene. Elke speler krijgt één scorevelletje en een pen.

Spelregels

De speler die aan de beurt is gooit met de 6 dobbelstenen. Hij legt de 2 witte dobbelstenen apart en telt de ogen van die 2 dobbelstenen bij elkaar op. Elke speler mag dit getal 1x aankruisen op zijn scoreblokje, het maakt niet uit in welke rij. Elke speler mág een getal aankruisen, het is echter niet verplicht.

De actieve speler mag daarnaast ook nog één witte dobbelsteen combineren met een gekleurde dobbelsteen. De som daarvan kruist hij aan in de zelfde kleur rij als de gekozen dobbelsteen. Ook dit is niet verplicht. Maar de actieve speler is wel verplicht om één van de twee getallen aan te kruisen, dus óf de som van de 2 witte dobbelstenen in een willekeurig rij, of de som van een witte en een gekleurde dobbelsteen. Hij moet er dus één aankruisen, hij mag er twee aankruisen. Kan deze speler geen getal aankruisen, dan zet hij een kruisje bij ‘mislukte’ worp.

Lees ook: Spelletjes voor op reis
Lees ook: Review: Ka Pai | White Goblin Games

Qwixx

Van links naar rechts

Klinkt simpel hè?! Maar dat zijn nog niet alle regels. Bij het aankruisen van de getallen moet je van links naar rechts werken. Je mag daarbij getallen overslaan in een rij, maar overgeslagen getallen mag je later niet meer aankruisen. Bij minstens 5 kruisjes in de rij mag je ook het laatste getal in de rij aankruisen zodra je dat getal gooit, en daarmee en daarmee sluit je de rij voor alle spelers af. Degene die de rij afsluit mag ook het slotje aankruisen. Die bijbehorende kleur dobbelsteen haal je uit het spel. Het spel is afgelopen zodra een tweede rij wordt afgesloten, of zodra een speler 4 mislukte worpen heeft aangekruist.

Dan worden de punten bij elkaar opgeteld. Hoe meer kruisjes je in een rij hebt staan, hoe meer punten je hebt verdiend. Tel de punten van de 4 rijen bij elkaar op, en trek er weer 5 punten af voor elke mislukte worp. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.

Lees ook: Review: Qwantum | White Goblin Games

Mijn mening

Als eerste wil ik een tip meegeven. Speel je regelmatig dit spel, dan is een scoreblokje snel leeg. Je kunt wel weer nieuwe scoreblokjes kopen, maar je kunt ook een aantal velletjes lamineren of plastificeren. Met een whiteboardmarker kun je dan de vakjes aankruisen. Aan het eind van het spel veeg je de kruisjes weer weg en je kunt daarmee het spel opnieuw spelen. Zo heb je eindeloos veel speelplezier, is het beter voor je portemonnee en voor het milieu.

Dit spelletje speel je met z’n tweeën in ongeveer 15 minuten. Het is een leuk en vlot spel, met simpele spelregels. Maar simpele spelregels maakt niet dat het spel simpel te spelen is. Je moet echt wel nadenken wat handig is om aan te kruisen. Is het al verstandig om een rij af te sluiten of wil je liever nog meer kruisjes in de rij verzamelen. Ga je een aantal getallen overslaan, of kun je beter een mislukte worp aankruisen met 5 strafpunten? Dat zijn dingen waar je tijdens het spel goed over na moet denken. Het leuke van dit spel is ook dat alle spelers in een beurt 1 vakje mogen aankruisen. Je moet dus wel goed opletten, ook al is het niet jouw beurt.

Snel, simpel en spannend

Het onderschrift van het spel Qwixx is snel, simpel en spannend. Snel is het spel, maar niet supersnel, want je moet in een beurt goed kijken in welke rij je het beste een getalletje kan aankruisen. Het kan natuurlijk ook dat wij te lang nadenken ;-). Simpel is het spelletje wel en spannend is het zeker. Tijdens het spelen zie je wel een beetje of jij voor- of achterloopt op je medespelers, maar wie er met hoeveel punten echt gewonnen heeft weet je pas aan het eind van het spel. En ja, bij een spel met dobbelstenen komt er altijd geluk om de hoek kijken, dus kan het tijdens het spel altijd weer anders lopen. En ook dat maakt het spel weer spannend.

Lees ook: Review: Keer op Keer | 999-games

Productinformatie

Titel: Qwixx
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Prijs: Voor € 10,95 o.a. te koop bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *