Recensie: Onbeperkt gelukkig met een beperking | Miriam Dubbeldam-Druijff

Onbeperkt gelukkig met een beperking

Van Droomvallei Uitgeverij ontving ik het boek ‘Onbeperkt gelukkig met een beperking’ geschreven door Miriam Dubbeldam-Druijff. Haar kleurrijke schrijfcoach Jolanda Pikkaart vertelde in een interview over Miriam: “Zij doet het gewoon! Veel mensen dromen ervan om een boek te schrijven, maar ze doen het niet. Ze hebben allerlei excuses om het toch niet te doen. En Miriam, die misschien wel een excuus heeft om het niet te doen, zet alles aan de kant en ze doet het gewoon! En daar mag ze echt trots op zijn!” Dat is exact waar het boek ook over gaat.

Onbeperkt gelukkig met een beperking

Dit boek is het verhaal van Miriam zelf. Ze is geboren met Spina Bifida, een open rug. Haar overlevingskans is klein, maar haar ouders willen er voor haar zijn en de artsen beloven om alles voor haar te zullen doen. En het gaat goed. Ze gaat naar school en ze draait gewoon mee in het gezin. Ook zij moet, net als andere kinderen, helpen met bijvoorbeeld de afwas en haar ouders helpen haar om het net wat makkelijker te maken.

Na de basisschool gaat ze naar een reguliere middelbare school. Maar dat valt tegen. Hoe haar best ze ook doet, het lukt haar niet en bovendien wordt ze ook nog eens gepest. Ze besluiten om de middelbare school op een andere school af te maken. Dit alles zorgde wel voor een flinke deuk in haar zelfvertrouwen.

In dit boek wordt de een na de andere anekdote verteld. Ze gaat bowlen met een groep vrienden. Ze krijgt verkering, maar dat gaat weer uit. Dan verhuist ze naar een woongroep en daar ontmoet ze weer een leuke jongen. Ze wordt verliefd en uiteindelijk krijgt ze daar verkering mee en ze gaat met hem trouwen. Ze vertelt over haar werk in de bibliotheek, over haar passie voor schrijven en over haar vriendin Vicky. Maar dan gaat het een tijdje wat minder met Miriam. Ze heeft ontzettend veel buikpijn en uiteindelijk blijkt ze PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) te hebben. Iets waar ze mee moet leren leven. En dan ontdekt ze de sportschool. De trainers op de sportschool helpen haar om meer te bewegen en daar knapt ze duidelijk weer van op. En ze vindt sporten niet alleen maar leuk, ze is er gewoon verslaafd aan.

En dan is er nog het verhaal van haar rolstoel. Die doet raar en ze loopt de kans dat die zomaar midden op straat stilvalt. De ene monteur na de andere komt, maar het wordt niet opgelost. Ze wil graag een nieuwe, want ze durft absoluut niet meer in deze rolstoel weg te gaan. Maar dat duurt ontzettend lang en dat levert ook weer spanningen en dat merkt ze direct aan haar darmen. Ze wil niet net als een paar jaar eerder weer een aantal maanden op bed belanden vanwege de pijn, daarom houdt ze zich vast aan vooral twee dingen; haar passie voor schrijven en haar verslaving aan sporten.

Mijn mening

Het motto van Miriam is ‘gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat’ en dat motto straalt door heel het boek heen. Ze is een doorzetter en dat blijkt uit alles. Het zit heus niet altijd mee in het leven van Miriam, maar daar heeft iedereen wel eens last van. Miriam wil met die boek een denkbeeld doorbreken. Ze is niet zielig, ze is niet kwetsbaar, ze is niet ongelukkig. Ze heeft alleen een beperking en zit in een rolstoel. Nou en?! Ze kan bepaalde dingen niet, maar ze is ervan overtuigd de ze dingen weer wel kan die iemand zonder beperking weer niet kan.

Ze geniet van kinderen die haar vragen wat er met haar aan de hand is. Maar ze begrijpt alleen de ouders niet die dan zo’n kind wegtrekken met de woorden, ‘dat moet je niet vragen, dat is zielig.’

Met haar boek hoopt ze heel erg dat er anders (normaler) gekeken wordt naar mensen met een handicap en dat er minder ge- en veroordeeld wordt. Ze is veel, maar pertinent niet zielig. Ook met een beperking kun je onbeperkt gelukkig zijn!

Het boek is een fijn boek om te lezen. De anekdotes volgen elkaar in rap tempo op en daardoor is het een vlot boek om te lezen. Het geeft je een kijkje in het leven van iemand met een beperking, hoe het gaat in een woongroep en alle perikelen rondom haar rolstoel. Maar het boek laat ook zien dat het leven van haar helemaal niet zoveel anders is dan jouw en mijn leven. Ze is gewoon Miriam, en een onwijze doorzetter. Zij heeft al 3 boeken op haar naam staan, geeft veel interviews en staat vaak met een artikel in de krant. En dat kan ik weer niet zeggen šŸ˜‰

Productinformatie

Titel: Onbeperkt gelukkig met een beperking
Auteur: Miriam Dubbeldam-Druijff
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-29-3
Aantal pagina’s: 120
Prijs: Voor ā‚¬ 14,95 hier te koop

Reactie (9)

 • lodi| 21 december 2018

  Wat een mooi boek lijkt me dit. Een sterke vrouw zo te lezen, ik heb nog nooit van haar gehoord, wat raar is als ik zie dat ze al meer geschreven hebt. ik ga eens kijken naar dit boek.

 • Nicole OrriĆ«ns| 21 december 2018

  Ik vind de titel in ieder geval al heel aansprekend. Goed gevonden zeg!

 • Yousra Yasmine| 21 december 2018

  Wat een mooi boek! Goede revieuw heb je ervan geschreven! Hij spreekt mij in ieder geval erg aan. Ik ga hem zeker weten lezen!

 • Nadia| 21 december 2018

  De titel spreekt me al erg aan! Als ik de rest zo lees, dan zou het zeker een boek kunnen zijn die in mijn boekenkast belandt.

 • mamavanguusjeensaar| 21 december 2018

  Lijkt me een heel goed boek bedankt voor de tip ga hem zeker een keer lezen

 • mijnbrazilie| 22 december 2018

  aangrijpend verhaal. Ik heb vanuit het werk vaak met mensen gewerkt die een beperking hadden en dat waren vaak hele gelukkige mensen. De ouders van deze ”kinderen” waren ook altijd doorzetters.

 • Wanda| 22 december 2018

  Mooi dat ze haar verhaal op deze manier heeft kunnen verwoorden en daarmee anderen tot steun is.

 • Saskia| 23 december 2018

  Hoewel ik normaal van de thrillers ben, als ik al lees, lijkt me dit ern intzettend tof boek om te lezen! Wat een powervrouw!

 • Miriam Dubbeldam-Druijff| 24 april 2019

  Ik ben erg blij met en trots op de ppositieve reacties

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *