Uitje met kinderen: Villa Zebra | Rotterdam

Elin wilde eens in een hotel slapen. Daarom hebben we de kerstvakantie ingeluid met een nachtje weg, Elin en ik samen. Het was supergezellig om samen leuke dingen te doen. Voor planjeuitje.nl schrijf ik regelmatig een blog en via deze blogsite kreeg ik vrijkaartjes voor Villa Zebra te Rotterdam aangeboden. Een leuk uitje om samen met Elin naartoe te gaan tijdens deze twee gezellige dagen. Ik vertel je meer over Villa Zebra, wat je er kunt doen en wat wij ervan vonden.

Villa Zebra

Villa Zebra is een uniek museum en kunst­laboratorium speciaal voor kinderen. Er zijn 2 tentoonstellingen. ‘Zelf!’ is een permanente tentoonstelling voor kinderen van 3-6 jaar.  ‘Ticket to de  toekomst’ is een tentoonstelling (nog tot 3 maart 2019) voor kinderen van 7-12 jaar. Elin is 5 jaar en vanzelfsprekend zijn we het grootst gedeelte van de tijd op de benedenverdieping gebleven bij ‘Zelf!’

“In ZELF! komen peuters en kleuters spelenderwijs in aanraking met hedendaagse kunst. De interactieve kunstinstallaties stimuleren de verbeeldingskracht, taalontwikkeling, motoriek en creativiteit van jonge kinderen.

Je ontdekt ZELF! in vijf speel- en kunstinstallaties die in samenwerking met kunstenaars speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Maak een ritje in Assepoesters koets, speel een potje bingo bij grootmoeder op bed en ontsnap uit de oven van het snoephuis in de SPROOKJES POP UP. Stap in de wereld van HET EILAND, vind je weg door de jungle, rust daarna lekker uit op het strand en ontdek wat jouw ideale vakantiebestemming is. Houd jij meer van het geven van een wervelende show? Zoek dan in de kleurrijke artiesteningang de beste outfit voor je act en klim op het podium in het nieuwe CIRCUS GIBRA. Experimenteer, sorteer, kruip, wiebel, voel en onderzoek in HET LABORATORIUM. Of ga je liever samen alles lezen en leren over tangramelementen in de TANGRAMKAT. Welke tangramfiguren maak jij?”

Naast deze tentoonstelling is er nog veel meer te doen. Er werd ook een workshop gegeven, de kinderen konden een vuurvliegje knutselen die echt licht geeft. En ze konden iets knutselen voor in de kerstboom. Daarnaast kon je ook spelen met Lego, blokken en er stond een megagroot poppenhuis. Er lagen ook boeken om te lezen. Kortom, genoeg te doen.

Onze mening

Als eerste gingen we naar de tentoonstelling ZELF! Elin heeft een rondje gelopen en alles gezien wat er te doen viel. Op de een of andere manier was er geen klik met alles wat er te ontdekken viel in deze tentoonstelling. Ze heeft het daar wel 5 minuten volgehouden en that’s it. Eigenlijk heb ik nog steeds geen idee waardoor dat nu kwam.

Daarna hebben een vuurvliegje geknutseld. Elin kreeg een staafje die licht geeft als je het breekt (verknakt aldus Elin).  Van dit staafje kon je met doorzichtig papier, chenilledraad en papier een vuurvliegje maken. Een behoorlijk gesloten opdracht, maar wel één met een leuk resultaat. Daarna heeft Elin met piepschuimballetjes, gekleurd plakband/washi tape, chenilledraad en een wasknijper een kunstwerkje gemaakt voor in de kerstboom.  Hier kon ze wel meer haar creativiteit in kwijt en ze heeft wat leuks gemaakt wat ze daar in de kerstboom heeft gehangen.

Vervolgens heeft ze een poos met de grote poppenkast gespeeld. Superleuk natuurlijk zo’n grote poppenkast. Er hing alleen een briefje bij dat je er niet in mocht klimmen. Maar hoe moet je er dan mee spelen? Zelfs ik was te klein om de pop in bed te kunnen leggen. Daarna wilde Elin weer knutselen. Het was vast niet de bedoeling, maar Elin heeft heerlijk geknutseld met de piepschuimballetjes, papier en washi tape! Wel een uur lang.

Toch nog even naar Ticket to de Toekomst

Omdat ik nieuwsgierig was naar de tentoonstelling Ticket to de Toekomst, hebben we een rondje op de bovenverdieping gelopen. Elin is daar duidelijk nog te jong voor. Maar toen we daar in de workshopruimte kwamen was Elin verkocht. Knutselen was wat ze wilde. Gelukkig mocht Elin ondanks dat ze 5 jaar was meedoen. Ze mocht als eerste een ruimtemannetje samenstellen en daarna een ruimteschip maken met doorzichtige bakjes, wit plakband, noppenfolie, wit vulmateriaal en witte roerstaafjes. Gewoon het lekker zelf bedenken! En kijk eens wat een prachtige ruimteschip ze heeft bedacht en gemaakt!

Villa Zebra

Ik wist het al, maar zo kwam ik er toch weer achter dat Elin echt het liefst een open opdracht heeft waar ze zelf kan bedenken en maken wat ze wilt. Ik miste op de benedenverdieping dan ook een hoek waar de kinderen zelf aan de gang kunnen gaan met allerhande knutselmaterialen. Eens in de paar weken is er wel een klooimiddag. Eigenlijk zou dat er altijd moeten zijn.

Praktische informatie

Villa Zebra is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. In de schoolvakanties (regio midden) is Villa Zebra van dinsdag t/m zondag geopend. Villa Zebra is gesloten op 25, 26 en 31 december, 1 januari en 27 april. De toegangsprijs voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar is € 8,-.

x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *