Recensie: Maki en zijn mobieltje

Maki en zijn Mobieltje

Heeft jouw kind al een mobiele telefoon? En zo ja, op welke leeftijd heeft jouw kind een mobiele telefoon gekregen? Heb je afspraken met je kind gemaakt over het gebruik van de telefoon? Voor ouders met jonge kinderen is dit nog een vraag wat ver in de toekomst ligt. De techniek gaat heel hard, je kunt er wel over nadenken, maar wellicht is alles dan toch weer anders. Maar het zijn wel vragen waar elke ouder een keer mee te maken krijgt. Wanneer je kind een mobieltje krijgt en welke afspraken je erover maakt. Je kind een mobieltje? Dit boek hoort daarbij! ‘Maki en zijn mobieltje’ helpt zowel kinderen als ouders om op de juiste manier met een mobiele telefoon om te gaan.

Maki en zijn mobieltje

Via een mobiele telefoon heb je toegang tot een nieuwe virtuele wereld met oneindig veel mogelijkheden. Het biedt heel veel mogelijkheden die het leven net iets makkelijker maken. Je hebt altijd een agenda bij de hand, zelfs die van je partner. Je wisselt snel en makkelijk nieuwtjes uit met familie en vrienden via WhatsApp. Even bellen dat je wat later komt zodat je partner zich niet ongerust hoeft te maken. Of je kijkt snel even of er onderweg nog file of een wegafsluiting is, voordat je in de auto stapt.

Het is wel belangrijk dat je op een gezonde en verstandige manier met een mobiele telefoon omgaat. Daarbij is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als je niet op een gezonde en verstandige manier met een mobiele telefoon omgaat. Dat wordt in dit boek duidelijk. Niet alleen wat het met jezelf doet, maar ook wat het met de andere leden van je gezin en met je vrienden doet.

Voor ouders en kinderen

Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen en laat een beeldverhaal zien over Maki die een mobiele telefoon vindt. Maki verliest zich in de virtuele wereld en raakt verwijdert van zichzelf, maar ook van zijn familie en vrienden. Gelukkig zijn zijn ouders er altijd voor hem.

Het tweede deel van het boek is geschreven voor ouders. Het is een uitleg over het verhaal van Maki. Elke alinea in het verhaal over Maki heeft een betekenis en wordt stap voor stap uitgelegd en wordt vertaald naar alledaagse situaties en jje krijgt tips die je direct kunt toepassen.

Er wordt aangeraden om eerst het boek zelf helemaal door te lezen voordat je het verhaal aan je kind voorleest. Je kunt dan direct met je kind in gesprek gaan over wat er gebeurt als je net als Maki zo intensief met een mobiele telefoon bezig bent. Samen kun je dan oplossingen bedenken hoe je dit kunt voorkomen. Tot slot kun je samen met je kind een overeenkomst afsluiten waarin je de gemaakte afspraken vastlegt. Een voorbeeldovereenkomst staat in dit boek. Maak van deze officiële ondertekening een plechtige en feestelijke bijeenkomst. Het maakt je kind duidelijk dat dit een stap is die ook een belangrijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Mijn mening over het gedeelte voor kinderen

Onze oudste is nog maar 5 jaar. Natuurlijk speelt ze wel eens een spelletje of kijkt ze een filmpje op mijn mobiele telefoon, maar zelf een telefoon heeft ze nog niet. We hebben er nog nooit over nagedacht op welke leeftijd ze er wel eens krijgt, maar voorlopig is dat ook nog niet aan de orde. Eigenlijk heb ik geen idee wanneer het normaal is om je kind een eigen mobiele telefoon te geven. Dit boek kan ouders die wel op het punt staan om hun kind een mobiele telefoon te geven goed helpen.

Het verhaal van Maki lijkt op het eerste gezicht een prentenboek voor jongere kinderen. Het verhaal zelf gaat echter veel verder en zit vol met symboliek en betekenissen. Na het lezen van het verhaal is gelijk duidelijk wat de auteur ermee wil zeggen. Het is goed om kinderen die een mobiele telefoon krijgen uit te dagen om zelf die diepere betekenissen in het verhaal te ontdekken. Na het voorlezen van het verhaal nodigt elke paar regels wel uit tot een gesprek met je kind. Niet alleen over de omgang met de mobiele telefoon, maar het biedt ook inzicht in zichzelf. De illustraties bij dit boek zijn prachtig!

Mijn mening over het gedeelte voor ouders

Het gedeelte voor de ouders is heel theoretisch, maar wel duidelijk en eenvoudig beschreven. Al moet je er wel de tijd voor nemen en je aandacht erbij houden. Even snel tussendoor lezen is er niet bij. Stukje voor stukje wordt het verhaal van Maki uitgelegd en wat het voor onszelf betekent. Alles wordt vertaald naar jezelf en je kind en je krijgt ook tips die je kunt toepassen. In eerste instantie lijkt de theorie helemaal niks met het verstandige gebruik van een telefoon te maken te hebben, maar naarmate het boek vordert, des te duidelijker het wordt. De theorie begint bij de basis. Dan begin je ook te begrijpen wat er met je (kind) gebeurt als je een telefoon niet op een verstandige manier gebruikt.

Hoewel het boek heel duidelijk maakt welke gevaren het gebruik van een telefoon met zich meebrengt, is het boek niet negatief geschreven. Er wordt ook heel duidelijk gemaakt dat een mobiele telefoon veel positieve dingen te bieden heeft. Een mobiele telefoon is echt niet verkeerd of slecht, maar wel belangrijk om er op een verstandige manier mee om te gaan. En daar helpt dit boek je zeker bij.

Productinformatie

Titel: Maki en zijn mobieltje
Auteur: Nick Blaser
Illustraties: Martine Goudappel
Uitgeverij: Scrivo Media
Prijs: Voor € 18,95 hier te bestellen

 

Reactie (7)

 • Francis | Mamazetkoers| 31 december 2018

  Klinkt goed. Mijn meisje van 3 ja nog te klein maar het idee vind ik echt heel goed van dit boek.

 • Olivette| 31 december 2018

  Het klink goed, al ben ik wel een voorleesmoeder waarbij het makkelijk snel en eenvoudig moet zijn, Praktisch voorlezen zegmaar 😀 Leuke review overigens!

 • jasmijnbult| 31 december 2018

  Ik zit hier nu al over na te denken, hoe is het als je zelf kinderen hebt en de mobiele telefoon. Heb zelf nog geen kinderen, maar lijkt me een interessant boek.

 • Sherry| 31 december 2018

  Dit is een boek voor mijn nichtje. Lijkt me een goed boek.

 • Yousra-Yasmine| 1 januari 2019

  Wat ene handig en leuk boekje! Deze ga ik aan mijn neefje en nichtje geven! Bedankt voor de tip!

 • Danielle| 1 januari 2019

  Wat een leuk boekje! Dit is zeker een boekje die ik ga onthouden, voor mijzelf of om cadeau te doen.

 • mckleuver| 3 januari 2019

  Lijkt mij een super leerzaam deel voor ouders. Want ja, hoe gaan wij nu om met dingen? Leuk idee om Maki te kiezen.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *