Uitje met kinderen: Maritiem Museum | Rotterdam

Maritiem Museum

Voor planjeuitje.nl schrijf ik met regelmaat een artikel. Binnenkort ga ik een artikel schrijven over 8 leuke uitjes met kinderen in Zuid-Holland. Het leuke is dat wij door een aantal musea zijn benaderd om het te bezoeken. Zo ging ik afgelopen zaterdag naar Villa Zebra en ging mijn blogcollega van planjeuitje.nl naar Corpus in Leiden. En ik werd ook uitgenodigd om samen met mijn gezin een bezoek te brengen aan het Maritiem Museum in Rotterdam. Daar zijn we vandaag naartoe geweest.

Maritiem Museum

In het Maritiem Museum is echt van alles te doen en en ontdek je de invloed van de maritieme wereld op ons leven. Je kunt er wel een hele dag doorbrengen, vooral met kinderen vanaf zo’n 8 jaar. Er zijn diverse interactieve tentoonstellingen te bezoeken.

 • Professor Plons voor kinderen van 4-10 jaar. Daar maken kinderen kennis met alles wat met het werk in de haven te maken heeft en kunnen ze vooral veel zelf doen.
 • Dealen met Drugs voor 14+ers. Tieners ervaren de keiharde wereld van drugsdealers in de Rotterdamse haven.
 • Expeditie knappe koppen voor kinderen vanaf 8 jaar waar je samen met André Kuipers op ontdekkingstocht gaat.
 • Offshore Experience is voor kinderen vanaf 8 jaar en ga je mee op een uitdagende zoektocht naar energie
 • Topstukken
 • Zeekastelen is een familietentoonstelling en waan je je aan boord van een cruiseschip.
 • Waterproof. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een betrouwbaar schip.
 • Backstage

Wat hebben wij gedaan

Omdat Professor Plons het meest past bij de leeftijd van de kinderen zijn we daar als eerst naartoe gedaan. De kinderen konden daar naar hartenlust spelen en zich vermaken in allerlei boten. Er is ook een buitengedeelte waar de kinderen containers en tonnen op een schip konden laden met een kraan. De containers konden ook weer uitgeladen worden en op de goed plek worden gezet. Ook konden ze worden gescand om te zien wat er in de containers zat. Met kruiwagen en steekwagentjes konden de kinderen de tonnen, zakken en containers verplaatsen. En die waren best wel zwaar, samenwerking was hard nodig. Het echte werk kon daar gedaan worden.

Daarna ben ik samen met Elin naar Expeditie Knappe Koppen gegaan en bleven Joas en papa bij Professor Plons. Bij de expeditie was ook een opdrachtje bij waar je steeds op zoek moest naar de volgende letter. Samen bekeken we alles wat er te zien was en ging Elin steeds van het ene opdrachtje naar het andere opdrachtje om elke keer een nieuwe letter te ontdekken. De letters kent ze, dus dat lukte haar goed. Met het juiste antwoord moest ik nog even helpen. Je kunt er ook een prijs mee winnen, dus duimen maar … 😉

Vervolgens gingen we het cruiseschip eens van binnen bekijken. Nou, Elin vond het wel wat hoor, om op zo’n schip op vakantie te zijn.

Daarna zijn we weer naar Professor Plons gegaan en hebben de kinderen heerlijk gespeeld en een lekker boterhammetje gegeten. Tijd om eens verder rond te kijken op een andere verdieping van het museum. Al gauw werd de knutseltafel (activiteit kerstvakantie) ontdekt waar kinderen met heel veel verschillende materialen een fotocamera of verrekijker kon knutselen. Beide kinderen hebben een verrekijker gemaakt. Toen was vooral Joas het een beetje zat. We hebben nog een rondje door het museum gelopen en ook buiten in de haven nog rondgelopen en in twee boten gekeken, maar om half 3 was het toch echt genoeg geweest en tijd om naar huis te gaan.

Onze mening

Professor Plons is echt geweldig voor jonge kinderen. Er is veel te spelen, te doen en te ontdekken. Buiten kunnen kinderen met het echte werk aan de gang en dat vond vooral Elin heel erg leuk. Heel lang is ze aan het laden, lossen en scannen geweest. Joas heeft zich vooral binnen vermaakt en is veel van de glijbaan gegleden. Ook hij verveelde zich geen moment. Deze tentoonstelling paste het best bij de leeftijd van onze kinderen (5 jaar en 3 jaar). De letters zoeken in Expeditie Knappe Koppen vond Elin ook leuk, maar eigenlijk is Elin nog te jong om geduldig rond te kijken.

De andere tentoonstellingen waren erg leuk opgezet en ingericht, maar nog niet geschikt voor onze kinderen, al spreken de grote boten wel tot de verbeelding. Voor Professor Plons geven wij echt een dikke 10. De kinderen en ook wij hebben echt genoten van het bezoek aan dit museum. Nog lang niet alles is geschikt voor onze kinderen, dus als Joas 7 à 8 jaar is komen we heel graag nog eens terug om ook de andere tentoonstellingen goed te gaan ontdekken.

Informatie

Openingstijden

Dinsdag – zaterdag: 10.00 – 17.00u
Zon- en feestdagen: 11.00 – 17.00u

Entreeprijzen

Volwassenen: € 12,50 / vanaf 1 januari € 14,00
4 t/m 15 jaar: € 9,00 / vanaf 1 januari € 10,00
Museumkaart: Gratis
Tot 4 jaar: Gratis

Adres

Leuvehaven 1
3011 EA  Rotterdam

Reactie (2)

 • Joost Poppinga| 31 december 2018

  Leuke pos! Ik ga binnenkort weer eens naar Rotterdam. Ik ben geintreseerd in alles wat met water te maken heeft. Dus een bezoekje aan het Maritiem museum lijkt mij erg leuk!

 • Sandy| 3 januari 2019

  Het klinkt als een leuk museum. Misschien dat ik daar eerdaags ook eens heen ga met mijn jongens

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *