Review: Kwatro | White Goblin Games

Kwatro

Toen mijn man jarig was, kreeg hij een piepklein cadeautje. Een pakje van ongeveer 6x6x3 cm. En wat kwam daar uit? Kwatro: Het fantastische grote spel in het piepkleine blikje. Spelletjesgek als wij zijn was dit voor ons natuurlijk een superleuk cadeau. En omdat de verpakking zo klein is, is het ook een handig cadeautje om mee te nemen op vakantie. En ik zeg het maar gelijk; voor dit spel heb je dan wel speelruimte op tafel nodig om de kaarten uit te leggen, voor de camping is het misschien wat minder geschikt. Ik leg het spel uit.

Kwarto

Het spel bevat 64 unieke kaarten en 2 jokerkaarten. Het doel van het spel is om met je kaarten lijnen te vormen volgens bepaalde legregels en daarmee punten te scoren.

Een lijn bestaat uit 2, 3 of 4 kaarten in een horizontale of verticale lijn, waarbij de eigenschappen van de kaart (vorm, kleur en getal) van de kaarten in die lijn helemaal verschillend, of helemaal hetzelfde zijn.

Elke speler krijgt vier kaarten, de rest van de kaarten vormt de gedekte trekstapel. De bovenste kaart wordt in het midden van het speelveld gelegd. De eerste speler begint en legt 1, 2, 3 of 4 van zijn handkaarten op tafel in een rechte lijn naast kaart(en) die in het speelveld liggen. Dit doe je volgens de legregels. Heb je alle mogelijke kaarten uit je hand in één rij aangelegd, dat noteer je de score en vul je je hand aan tot 4 kaarten. De volgende speler is aan de beurt. In plaats van kaarten aanleggen mag je ook passen en een aantal van je handkaarten onder de trekstapel leggen en hetzelfde aantal nieuwe kaarten pakken.

Er zijn een aantal legregels waar je je aan moet houden;

 • De kaart(en) die je uitspeelt moet aansluiten op een kaart in het legveld en moeten een rechte lijn vormen. In de loop van het spel als er meerdere kaarten op tafel liggen, kunnen er zeker meerdere lijnen ontstaan. Extra punten dus.
 • De eigenschappen van de kaarten moeten in een lijn verschillend zijn, of juist hetzelfde. Op één kaart staan 3 eigenschappen; een getal, een kleur en een vorm.
 • Een lijn met 4 kaarten is een kwatro en worden je punten verdubbeld.

Aan het eind van je beurt worden de getallen die op de kaarten in je lijn staan bij elkaar opgeteld. Dat is je score. Bij het vormen van een kwatro worden dus je punten verdubbeld. Het spel eindigt direct de trekstapel op is en daarna een van de spelers zijn laatste kaart uitlegt. De punten worden bij elkaar opgeteld en degene met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Zoals ik vaker ervaar bij spellen van White Goblin Games; eenvoudige spelregels, maar om het spel te winnen is nog lastig. En dat gegeven vind ik heel fijn in een spel. Een spel hoeft niet ingewikkeld te zijn qua spelregels om toch een leuk spel te zijn dat je niet na 2x spelen zat bent. Kwatro is zo’n spel. Een klein blikje met 66 kaarten. Op elke kaart een vorm, een getal en een kleur. Hoe simpel wil je het hebben. Maar om nog een lijn te vormen met geheel verschillende kaarten of met allemaal dezelfde kaarten is nog flink lastig. Je hebt immers maar 4 kaarten in je hand. Het klinkt allemaal eenvoudig; maar naarmate het speelveld groeit nemen de mogelijkheden toe; maar soms ook de moeilijkheden. Je hebt ook nog met tegenstander(s) te maken.

Het spel duurt niet superlang; met twee spelers ongeveer 20 minuten. Vaak is er nog tijd om revanche te nemen en nog een potje te spelen. Een beetje een nadeel is wel dat de kaarten wat glad zijn en de kaarten willen wel een beetje draaien als je ze op een gladde tafel legt.

Dit spel kost rond de 5 euro. Daarmee heb je een superleuk kleinigheid-cadeautje. Omdat het spel klein is, is het ook handig om mee te nemen op vakantie en met dit spel heb je toch een leuk en tactisch spel mee.

Een leuk spel dus; makkelijk en snel te pakken, makkelijk en snel klaar te leggen, eenvoudige regels en toch een tactisch spel. Ik houd daarvan!
Binnenkort verschijnt er ook een review over het spel Punto; ook zo’n leuk spel in een piepklein blikje.

Kwatro

Productinformatie

Titel: Kwatro
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: 8+
Prijs: te koop in spellenwinkels voor 5 à 6 euro

SpeelgoedSpeelgoed

Reactie (7)

 • Linda| 12 januari 2019

  Ik heb al zo lang geen spelletje meer gespeeld! Eigenlijk alleen op vakantie. Goeie tip om weer eens te doen!

 • Nicole Orriëns| 12 januari 2019

  Ik houd van eenvoudige spellen die makkelijk zijn om te spelen, dus dit lijkt me een hele leuke!

 • Suzanna| 12 januari 2019

  Dit ziet er echt uit als een leuk spel. Ik ben geen fan van spellen waar de uitleg enorm lang van is en ingewikkeld bovendien. Doe mij maar spelletjes met een simpele uitleg want dat zijn toch de spellen die je vaker speelt. Een leuke tip! Deze ga ik zeker onthouden voor een verjaardag.

 • Manon| 12 januari 2019

  Wauw wat geinig dat het in zo’n klein doosje zit! Ik ben zelf helemaal geen fan van spelltjes, maar kan me voorstellen dat het super is als je wel een spelletjesfanaat bent.

 • Sanne| 13 januari 2019

  dit spelletje is zo handig om mee te nemen op reis. Hij is leuk hé?

 • fracorcreaties| 13 januari 2019

  Leuk spel om mee te nemen op vakantie neemt niet veel ruimte in
  dank voor de tip

 • Herchapter| 14 januari 2019

  IK ben nu echt van speeltjes gaan houden het zorg lekker voor afleiding.. ik kan deze ook zoeken xx

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *