Recensie: De bijbel op tafel | Gezinsdagboek

De bijbel op tafel

Eerder lazen we altijd als afsluiting van de maaltijd een stukje uit de kinderbijbel. Maar met 2 kleine wiebelkontjes werkte dat op een gegeven moment niet helemaal meer en lazen we een uurtje later uit de kinderbijbel voor, vlak voordat ze naar bed gingen. Dat werkte veel beter, de kinderen hadden dan weer voldoende concentratie om naar het verhaal uit de kinderbijbel te luisteren. Nu de kinderen wat ouder zijn en ze al beter een maaltijd lang aan tafel kunnen blijven zitten, lezen we weer wat vaker een verhaal uit de bijbel als afsluiting van de maaltijd. Van Royal Jongbloed ontving ik een gezinsdagboek; ‘De bijbel op tafel’, geschreven door Joyce de Jongh.

De bijbel op tafel

In dit gezinsdagboek vind je 180 bekende, maar ook minder bekende verhalen uit de bijbel. De verhalen in de dagboek hebben een aantal bijzondere kenmerken.

Het sluit aan bij het kerkelijk jaar

De verhalen zijn opgedeeld in vier perioden. Zo volg je in een jaar tijd de hele bijbel dat past bij de periode van het jaar. Daarmee wordt voorkomen dat je het kerstverhaal met Pasen wordt gelezen bijvoorbeeld. In dit boek staan voldoende verhalen om 3 à 4 dagen in de week te lezen. Zo is het ook niet erg als het er een dagje eens niet van komt.  De vier perioden zijn:

  • Van de schepping tot aan de geboorte van Jezus
  • Van Kerst naar Pasen
  • Pasen naar Pinksteren
  • De eerste gemeenten
Makkelijk te begrijpen

In een gezin heb je vaak te maken met kinderen van diverse leeftijden. Daar is in het boek rekening mee gehouden. Moeilijke woorden worden vermeden of juist uitgelegd. Ook voor jonge kinderen is het een zeer geschikt boek.

Korte, complete verhalen

De verhalen in dit boek zijn geschreven om na het avondeten voor te lezen. Daarom zijn de verhalen kort gehouden, zodat kinderen op tijd naar bed of naar de sport kunnen. Ook is elk verhaal afgerond.

Meer dan gewone verhalen

In dit dagboek staan bekende verhalen uit de bijbel, maar ook een groot aantal minder bekende verhalen. Zo leert iedereen nog iets nieuws over de bijbel.

Wat doe je met moeilijke verhalen?

In deze bijbel wordt een eerlijk beeld gegeven van wie God is, zonder kinderen bang te maken voor God. De nadruk van dit boek is positief en gericht op Gods liefde. Toch staan er verhalen in die niet zo fijn zijn, of lastiger te begrijpen zijn.

Praktisch

De verhalen uit de bijbel spelen zich af in een ver verleden. Wat moeten wij dan met zo’n verhaal? Elk verhaal wordt direct gelinkt met een les voor vandaag. Zo leren kinderen over God en welke rol hij vandaag de dag in ons leven wil spelen.

Gebed

Elk verhaal eindigt met een gebed.

Doorpraten

Wil je met je kind nog even doorpraten over het verhaal? Bij elk verhaal staan een aantal vragen die je kunt stellen aan je kind om er nog even over door te praten.

Mijn mening

Wij ontvingen dit boek begin januari. Omdat begin januari vlak na Kerst is, zijn wij begonnen in het 3e deel van het boek over de periode van Kerst naar Pasen. Het fijne aan dit boek is dat je op elk moment kan starten met elk verhaal. Dit komt omdat het verhalen zijn die mooi afgerond zijn en niet de volgende dag vervolgd worden.

Het gezinsdagboek is meer dan een gewone kinderbijbel. Het verhaal wordt verteld, maar daarna wordt er ook uitgelegd wat het verhaal betekent en wat je van het verhaal kunt leren. Ook wordt er een kort gebedje bij beschreven en staan er een aantal vragen die je kunt stellen om door te praten over het verhaal. Waar in een kinderbijbel vaak de meest bekende verhalen staan, wordt in dit boek maar liefst 180 verhalen verteld, ook de wat onbekendere verhalen. Hierdoor wordt de bijbelkennis niet alleen van de kinderen vergroot, maar ook van de ouders.

De verhalen worden in een begrijpelijke taal verteld waardoor het geschikt is voor diverse leeftijden binnen het gezin.

Wat ook wel fijn is, is dat je niet per se elke dag een verhaal moet lezen om bij te blijven. 3 à 4 keer per week is genoeg. Als het er een dag niet van komt is het ook niet erg. De donderdag is bijvoorbeeld zo’n dag. Elin komt om 17:15 uur uit het zwembad en Joas van het kinderdagverblijf. Beiden vallen ze onder het eten al in slaap en na het eten is het douchen en direct naar bed. Een verhaal voorlezen zit er dan echt niet meer in.

Al met al vind ik dit een fijn gezinsdagboek om er na het eten bij te pakken en daar de maaltijd mee af te sluiten.

Productinformatie

Titel: De bijbel op tafel
Auteur: Joyce de Jongh
Uitgeverij: Ark Media
ISBN: 9789033833441
Prijs: Voor € 20,99 te bestellen bij Bol.com

Gebruiken jullie een gezinsdagboek? Zo ja, welke raden jullie aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *