Review: Punto | White Goblin Games

Punto - een kaartspel in een klein doosje | White Goblin Games

Laatst schreef ik een review over het spelletje Kwatro. Een spelletje in een klein blikken doosje van 6x6x3 cm, met een inhoud van 66 kaarten en spelregels. Een spel met simpele spelregels en eenvoudig en snel te spelen, maar toch een spel met flink wat tactiek en uitdaging. Ik houd van zulke spellen. Van White Goblin Games ontving ik nog een spel in eenzelfde blikken doosje van 6x6x3 cm; Punto. In deze blog ga ik je meer vertellen over dit spelletje Punto.

Punto | stip voor stip naar de overwinning

Het doel van het spel Punto is om een lijn te maken met een bepaald aantal kaarten van dezelfde kleur.

Inhoud

In het doosje zitten 72 vierkante kaarten, in 4 verschillende kleuren met 1-9 stippen. Elke kaart zit 2x in het spel.

Voorbereiding

Speel je het spel met 2 spelers, dan krijgt elke speler alle kaarten van twee kleuren. Speel je het spel met 3 speler, dan krijgt elke speler alle kaarten van één kleur en van de overgebleven kleur krijgt iedereen zes kaarten. Met 4 spelers krijgt elke speler alle kaarten van één kleur. Elke speler schudt de kaarten en legt deze in een gedekte stapel voor zich neer.

De spelregels

De startspeler pak de bovenste kaart van zijn stapel en legt deze in het midden van de tafel. Daarna wordt het spel in beurten gespeeld, met de wijzers van de klok mee. De speler die aan de beurt is pakt de bovenste kaart van de stapel en legt deze aangrenzend aan een kaart die op tafel ligt, dat mag horizontaal, verticaal of diagonaal. De speler mag echter ook de kaart bovenop een andere kaart leggen, de voorwaarde is wel dat de kaart die bovenop gelegd wordt een hoger aantal stippen heeft dan de kaart op tafel.

Een belangrijke regel is dat de kaarten in een raster van 6×6 gelegd moeten worden.

Als een speler een lijn maakt met kaarten van dezelfde kleur, dan wint hij/zij de ronde. Bij 2 spelers moet de lijn 5 kaarten lang zijn, en bij 3 of 4 spelers moet er een lijn van 4 kaarten in één kleur gemaakt worden.

De speler die als eerste 2 ronden gewonnen heeft, heeft het spel gewonnen.

Mijn mening

Het eerste wat opvalt in dit spel zijn de spelregels. De spelregels zijn erg kort, duidelijk omschreven en bij één keer lezen weet je al hoe het spel werkt. Je kunt dus al heel snel aan de slag met dit spel. Ook tijdens het spelen hoef je niet telkens de spelregels erbij te pakken om te lezen hoe het ook alweer moest, zoals met zoveel andere spellen. Het eerste potje is natuurlijk altijd even inkomen, daarna kun je al heel vlot aan de slag om je tegenstander(s) te verslaan.

Een nieuw groots spel in een klein blikje!

Het leuke aan dit spel is dat het in een klein blikje zit een het slechts 72 kaarten heeft. Daardoor is het spel makkelijk mee te nemen op vakantie bijvoorbeeld. Je kunt het zo overal tussen stoppen en hebt het snel bij de hand.

Een tactisch en vlot spel dat met elk spelersaantal uitdagend en spannend is.

Op de website staan de kernwoorden; tactisch, vlot, uitdagend en spannend. En dat is dit spel. Het klaarleggen van het spel is zo gebeurd. Een ronde speel je in enkele minuten. Toch moet je goed in de gaten houden waar je je kaart neerlegt. Voor je het weet heeft je tegenstander een rij van 4 of 5 kaarten te pakken. Hierdoor is het spel ook tactisch en uitdagend. En omdat je het spel zo vlot kunt spelen is het ook nog eens spannend; lukt het je om te winnen?

Een ander leuk dingetjes is natuurlijk te prijs van het spel. Voor slechts enkele euro’s heb je het spel Punto al in huis, en daarmee is het ook een leuk cadeautje om weg te geven.

Productinformatie

Titel: Punto | stip voor stip naar de overwinning
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 7+

Punto - kaartspel van White Goblin Games

Lees ook: Review: Point Salad | White Goblin Games
Lees ook: Review: Speed – White Goblin Games

SpeelgoedSpeelgoed

Reactie (9)

 • Nicole Orriëns| 29 januari 2019

  Dit lijkt me wel wat! Vooral dat je schrijft dat de spelregels lekker simpel zijn. Daar houd ik van!

 • Rory Blokzijl| 29 januari 2019

  Simpele spelregels…dat vind ik fijn! Ooit een half uur over een uitleg gedaan en dan ben ik meteen alweer klaar. Toch heb ik het nu een paar keer overnieuw gelezen en het zal aan mij liggen, maar ik snap het spel niet zo goed? Goed, dat kan ik ook misschien beter doen als ik het spel ook voor mij heb liggen. Ik vind het heel handig dat het compact is en je het makkelijk mee kan nemen.

 • Saskia| 30 januari 2019

  dit spreekt me best enorm aan, makkelijke spelregels, klein formaat. Ideaal 🙂

 • Marcelina| 30 januari 2019

  Dit spel is iets voor mij. Ook omdat het voor 2 spelers kan zijn en omdat de regels simpel zijn 🙂

 • Boeklovers| 30 januari 2019

  Lijkt me een leuk spel, ook om met jongere kinderen te spelen. Voornamelijk de simpele spelregels spreken me dan aan.

 • Manon| 30 januari 2019

  He, dit lijkt me leuk zeg! Ik ga die andere die je benoemt ook even opzoeken.

 • Bryan| 5 februari 2019

  Lijkt me leuk om te spelen!

 • Mama van Dex en Odin| 11 februari 2019

  Lijkt me een heel leuk spel! Wij zijn dol op spellen spelen, met de kids en gewoon samen 🙂

 • Arianne| 27 mei 2019

  Geweldig dit zeg!! Wat een leuke cadeautip👍 En zo handig beschreven, dan weet je wat je koopt. Dankjewel

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *