Valentijnsdag; wat heb jij gedaan?

Valentijnsdag

Gisteren was het Valentijnsdag; de dag van de liefde. Maar waar komt dit feest eigenlijk vandaan? Dat vertel ik je in deze blog, en ik vertel je ook wat wij gedaan hebben.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van Valentijnsdag. Dit verhaal is het meest bekende en aannemelijke verhaal.

De legende gaat terug tot in de 3e eeuw na Christus. In Rome leefde een priester met de naam Valentinus. Hij stond bekend om zijn goede daden die hij deed voor ouderen, armen en zieken. Valentius genas de blinde pleegdochter van Asterius, de stadhouder van Rome. Asterius was hem dankbaar en bekeerde zich tot het Christendom en liet alle christelijke gevangenen vrij. Keizer Claudius II was hier niet zo blij mee.

Valentijn zegende ook huwelijken in, en dat terwijl dit verboden was door de keizer. De keizer had dit verboden omdat veel soldaten die getrouwd waren te veel aan het thuisfront zouden denken en daardoor zou de concentratie van de soldaten minder zijn en zou hij geen goede soldaten meer hebben. Valentinus vond dat dit verbod te ver ging, en daardoor zegende hij in het geheim huwelijken in.

Voor de keizer waren dit redenen om Valentinus op 14 februari 270 te laten onthoofden. Valentinus liet een briefje achter voor de dochter van Asterius. Op het briefje stond: ‘van je Valentijn’.

Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en werd 14 februari een feestdag.

Valentijnsdag in Nederland

Valentijnsdag is een ‘nieuw’ feest in Nederland. Eerder werd van deze gelegenheid gebruik gemaakt om iemand anoniem een liefdeskaartje te sturen. Tegenwoordig is het meer een feest voor stelletjes en voor gezinnen. Er worden cadeautjes gegeven in de vorm van hartjes, of bloemen of ze gaan samen eens lekker uit eten.

Wat wij gedaan hebben

Al 3 jaar op rij is het kinderdagverblijf van Joas (en voorheen ook van Elin) in de avond van 14 februari open, zodat de papa’s en mama’s even gezellig wat samen kunnen doen. De kinderen krijgen daar lekker te eten en bovendien worden ze helemaal klaargemaakt voor de nacht, zodat ze bij thuiskomst direct naar bed kunnen. Ook de oudere broertjes en zusjes die niet meer gebruik maken van het KDV mogen gebracht worden. Elin vond het gisteravond daarom heel leuk om te spelen waar ze de eerste vier jaar van haar leven veel gespeeld heeft en ze weer even kon knuffelen met haar ‘oude’┬á juffies. Uiterlijk 21:00 uur moeten de kinderen weer opgehaald zijn.

Drie jaar geleden werden wij verrast door de McDonalds in Berkel & Rodenrijs waar wij gratis mochten komen eten en mochten bestellen wat wij wilden. Het hele restaurant was ingericht met hartjes, ballonnen, slingers etc. We werden daar fantastisch bediend, het was echt een gave en leuke avond. Vorig jaar zijn Arjan en ik samen bij de Pannenkoe in Bleiswijk wezen eten en gisteravond hebben we Chinees gehaald en dat lekker thuis opgegeten, waarna we nog even naar de snackbar een ijsje hebben gehaald. Het is fijn om eens even samen, zonder kinderen, lekker te eten. Of het nu op Valentijnsdag is of niet, dat maakt ons niet uit. Maar van deze gelegenheid maken wij dankbaar gebruik. En de kinderen hebben het ook naar hun zin op het kinderdagverblijf.

Een hartjes envelop

De liefde is natuurlijk niet alleen voor Valentijnsdag, de liefde is voor elke dag. Bij hetfotoalbum.nl mag ik een hartjes envelop bestellen die gevuld is met heel veel liefde. In de leuke envelop zitten 12 hartjes van verschillende formaten. De hartjes kun je zelf via software inrichten met leuke foto’s van jullie samen of van andere dierbaren in je omgeving. Deze hartjes kun je ophangen met plakband of punaises, of er iets anders creatiefs mee bedenken. Nu eerst maar eens leuke foto’s van ons gezinnetje zoeken en de hartjes envelop bestellen. Ik ben benieuwd …

Hebben jullie nog iets leuks gedaan gisteren?

Verras je partner eens met een prachtige bos bloemen!

Share this:
ComputerComputer

Reactie (1)

  • Life by - Mandy Eggens| 28 maart 2019

    Wat leuk dat jullie kinderdagverblijf dat georganiseerd had. Dat hartjes envelopje klinkt ook super leuk, ik heb een bioscoopbon gekocht voor mij en mijn vriend ­čÖé

  • Geef een reactie

    %d bloggers liken dit: