Recept: Witlof-schotel uit de Römertopf

witlof

De kinderen lusten het echt niet, al moeten ze het van ons elke keer wel een beetje proeven; witlof. Maar het is wel een van de favorieten van Arjan en van mij. Vooral als deze in de Römertopf is klaargemaakt. Eerder schreef ik al een artikel over de Romeinse aardewerken schaal waarin ik ook mijn kippensoep maak. Vandaag deel ik ons recept van witlof die is klaargemaakt in de Römertopf.

Ingrediënten Witlofschotel

 • 1 kilo witlof
 • Ham
 • Zakje kaassaus of ham-kaassaus
 • Gerookte spekreepjes
 • Geraspte kaas

Bereidingswijze Witlofschotel

 • Vul de Römertopf en de deksel met koud water en laat dit minstens een kwartier zo staan.
 • Maak de witlof schoon en verwijder de harde kern; halveer de witlof.
 • Vul de Römertopf met een dun laagje water en leg daarin de witlof.
 • Strooi bovenop de witlof wat spekreepjes en leg wat plakjes ham bovenop. Net zoveel als jij lekker vindt.
 • Leg de deksel op de ovenschaal en zet deze een 5 kwartier in een NIET-voorverwarmde oven op 200 graden. Het is belangrijk dat een aardewerken schaal geleidelijk aan opwarmt. Zet je een koude schaal in een warme oven dan zou deze kunnen barsten. En andersom ook; haal je de ovenschaal uit de oven, zet deze dan niet direct op een koude ondergrond.
 • Maak het sausje klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de Römertopf uit de oven en giet het vocht uit de ovenschaal. Giet het sausje over de witlof, bestrooi met de geraspte kaas en zet de ovenschaal terug in de oven. Dit kan met deksel, maar ook zonder deksel zodat je kaaskorstje wat knapperiger wordt.
 • Let er op dat je het sausje niet van begin af aan in de ovenschaal wordt. Door het vocht uit de Römertopf wordt het sausje heel waterig en is het niet meer zo lekker.
 • Dien de witlof op met (gebakken) aardappels en een lekker stukje vlees.

Römertopf

Mijn mening

Doordat de witlof in de natte aardewerken schaal gegaard wordt, wordt deze heerlijk zacht. Het lijkt ook wel of het dan minder bitter is dan anders, maar dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen omdat de ene witlof de andere niet. Vooral in combinatie met de spekreepjes, ham, kaas en saus smaakt het echt verrukkelijk. Al vinden de kinderen het volgens mij echt niet lekker, maar wie weet komt dan nog. Ze moeten van ons wel steeds een klein stukje proberen omdat je volgens mij het moet leren eten.

Wat is jullie favoriete witlofrecept? En lusten jullie kinderen witlof?

Reactie (4)

 • Miriam| 11 februari 2019

  Witlof met ham en kaas uit de oven. Vind ik het lekkerste witlof gerecht alhoewel dit ook gruwelijk lekker klinkt

 • Skincarebynaomi| 4 april 2019

  Klinkt wel heel erg lekker, ik kan het zelf helaas niet maken want ik ben allergisch voor melk dus mag geen kaas hebben.. Misschien als er ooit een goede melkvrije kaas op de markt komt!

 • Ton Verstraaten| 26 april 2020

  Hallo Marieke. Gisteren asperges uit de römertopf gegeten. Dat is zo goed bevallen dat ik ook een keer witlof uit de römertopf wil proberen. Bij asperges gebruikte ik roomboter. Zou dat ook bij witlof kunnen i.p.v. water? Groeten, Ton

 • rona| 10 februari 2023

  het was heerlijk, bijna mijn römertopf naar de kringloop gedaan , nog een keer proberen, en dan met dit recept, heerlijk , blij dat ik hem nog heb!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *