Review: Droomhuis Zonnelaan 156 – Uitbreiding | White Goblin Games

Droomhuis Zonnelaan 156

Van White Goblin Games ontving ik het spel Droomhuis. Droomhuis is een leuk spel, met eenvoudige spelregels. Het ziet er simpel uit, maar ondertussen moet je toch goed nadenken om het spel tot een goed einde te brengen. Droomhuis is ook vooral heel erg mooi vormgegeven. Als het spel na een aantal maanden niet genoeg uitdaging meer biedt, is het ook mogelijk om een uitbreiding aan te schaffen; Droomhuis Zonnelaan 156. In dit artikel vertel ik je meer over alle mogelijkheden van deze uitbreiding.

Droomhuis Zonnelaan 156 – Uitbreiding

Droomhuis Zonnelaan 156 is een uitbreiding op het spel Droomhuis, waar je meerdere spelvarianten mee kunt spelen. En dat maakt deze uitbreiding zo veelzijdig:

Voor 5 en 6 spelers

Droomhuis is een spel voor 2-4 spelers. Met deze uitbreiding is het ook mogelijk om dit spel met 5 of 6 spelers te spelen. Het spel is vergelijkbaar als met 4 spelers, je hoeft slechts een aantal elementen toe te voegen. Als je met 5 spelers speelt, dan voeg je de extra kaarten met een 5+ toe aan de betreffende stapels, en speel je met 6 spelers, dan voeg je de kaarten 5+ en 6 toe aan de stapels uit het basisspel. Het speelbord kun je verlengen met één extra veld als je met 5 spelers speelt en met twee extra velden als je met 6 spelers speelt. Verder blijven de spelregels gelijk als bij het basisspel. Wat wel leuk is, is dat er een aantal nieuwe kamer-, inrichtings-, klussers- en gereedschapskaarten in het spel zitten. Dat maakt het spel extra vernieuwend, leuk en spannend.

Variant 1 – verbouwingsplan

Met deze variant kun je met even wat extra punten verdienen. In het spel zitten 6 verbouwingsplannen van 3 punten en 6 verbouwingsplannen van 5 punten. Elke speler krijgt van elk één kaart die je niet aan de andere spelers mag laten zien. Met het inrichten van het huis tijdens de speelronden, moet je ook rekening houden met je opdracht op de verbouwingsplan. Een opdracht kan zijn: ‘Een woonkamer van drie kaarten op de eerste verdieping’ of ‘Twee slaapkamers naast een badkamer‘. Dit maakt het spel extra moeilijk en uitdagend. Als je aan het eind een verbouwingsplan hebt voltooid, krijg je daar de punten voor. Als je beide plannen hebt voltooid, dan krijg je alleen de punten van de hoogste kaart. Niet voltooide plannen leveren geen strafpunten op.

Variant 2 – familie en vrienden

Ook met deze variant valt extra punten te verdienen. Als je net een huis hebt gebouwd en ingericht wil je natuurlijk al je familie en vrienden uitnodigen om je huis te laten zien. Dat kan. In het spel zitten een aantal vriendenkaarten en afhankelijk van het aantal spelers leg je een aantal vriendenkaarten voor het speelbord. Op de vriendenkaart staat een opdracht, bijvoorbeeld: ‘woonkamer, badkamer‘ of ‘kinderkamer, keuken, woonkamer.‘ Zodra de kamers die staan aangegeven op de vriendenkaart in je huis aanwezig zijn, mag je je familie of vrienden uitnodigen door de vriendenkaart te pakken. Je vrienden blijven gezellig tot het eind van het spel en je krijgt het aantal punten als op de kaart staat aangegeven.

Nieuwe kaarten aan het basisspel toevoegen

In deze uitbreidingsset zitten een aantal kaarten die niet in het basisspel aanwezig zijn. Voor de afwisseling is het wel eens leuk als je van andere kaarten gebruik kunt maken in het basisspel. In de spelregels staan ook nog twee opties om het spel met deze nieuwe kaarten wat meer pit te geven.

Solitair variant

Heb je even een spelpartner? In dit spel is ook een variant opgenomen waarbij je het spel alleen kunt spelen. Aan het eind van het spel tel je je punten bij elkaar op en in een schema zie je hoe goed je het hebt gedaan. En elke potje probeer je natuurlijk een mooier huis te bouwen zodat het echt jouw droomhuis wordt. En haal je 60 of meer punten? Dan heb je één van de mooiste huizen van de hele wereld.

Droomhuis

Mijn mening

Droomhuis Zonnelaan 156 is een waardevolle toevoeging op het basisspel Droomhuis. Het leuke hiervan is dat deze uitbreiding meerdere varianten heeft, zodat je kunt kiezen wat het best bij jou of jouw spelsituatie van dat moment past. Deze uitbreiding heeft extra mogelijkheden, meer opties om punten te verdienen en daarmee nog makkelijker (of moeilijker) te winnen. Het geeft meer spanning en pit in het spel. De varianten zijn eenvoudig qua regels, maar het geeft het spel wel nog extra moeilijkheid en spanning. En de vormgeving; die is nog steeds echt prachtig!

Productinformatie

Titel: Droomhuis Zonnelaan 156 – uitbreiding
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 7+
Prijs: bij Bol.com kost deze uitbreiding € 24,95

Lees hier de review van het basisspel Droomhuis.

Droomhuis

Reactie (11)

 • Nicole Orriëns| 20 februari 2019

  Ik vind het er in ieder geval al heel leuk en aantrekkelijk uitzien. En ook een pluspunt dat je het in je eentje kunt spelen.

 • Chicamoms| 20 februari 2019

  Wat grappig. Ik ken het helemaal niet.

 • lodi| 20 februari 2019

  Ik ken dit spel niet, maar als ik het zo zie, lijkt het me erg leuk. Ze hebben hier de leeftijd ervoor, dus ik ga er eens voor kijken, bedankt voor de tip!

 • verdraaidmooi| 20 februari 2019

  Wat goed dat je dit spel ook in je eentje kunt spelen! Top voor mensen met één kindje.

 • Wanda| 20 februari 2019

  Het zegt mij niks, maar de vormgeving vind ik er in ieder geval erg mooi uit zien. Leuk trouwens dat er nu een uitbreiding van is gekomen zodat de liefhebbers weer wat nieuws hebben.

 • ingrid| 21 februari 2019

  wat leuk zeg. nog helemaal niuew voor mij. nog nooit van gehoord

 • mckleuver| 21 februari 2019

  Leuk dat er meerdere varianten zijn! Dat lijkt mij juist een mooie uitdaging van deze uitbreiding.

 • Maaike Gulden| 21 februari 2019

  Wat een grappig spel. Had ik nog nooit van gehoord!

 • JB| 14 mei 2019

  Leuk en uitdagend, maar ik vind de uitleg niet zo duidelijk. Wat betekenen de zonnepanelen? Of is dat gewoon een extra dakkleur?

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *