Review: Carcassonne Junior

Carcassonne Junior

Kwartet, memory, jumbolino, kleurentorentje; dit zijn spelletjes die kinderen al op zeer jonge tijd leren. Kinderen vinden ze vaak heel leuk, maar als ouders is het vaak leuker als een spelletje voor kinderen toch net wat meer uitdaging biedt. Carcassonne Junior is zo’n spelletje. Het spel Carcassonne kennen de meeste mensen wel. Deze Junior-variant is een sterk vereenvoudigde versie van deze bestseller. Ik dit artikel vertel ik je wat de spelregels zijn en wat wij ervan vinden.

Carcassonne Junior

In de doos zitten 36 landschapstegels en 32 kinderen (8 per kleur) en natuurlijk de spelregels. De landschapstegels worden geschud en in een gedekte stapel op tafel gelegd. Elke speler krijgt 8 poppetjes van een kleur. De bovenste tegel wordt opengedraaid en middel op tafel gelegd.

De eerste speler pakt een tegel en past deze aan het landschap dat al op tafel ligt. Op de tegels staan weggetjes en op deze weggetjes staan de kinderen van Carcassonne afgebeeld. Als een weg door het neerleggen van een tegel wordt afgesloten, dan mag elke speler een poppetje uit zijn voorraad op het afgebeelde poppetje aan de afgesloten weg plaatsen. Een weg is afgesloten als beide uiteinden niet meer verder kunnen leiden. Aan een afgesloten weg kunnen kinderen van meerdere kleuren afgebeeld staan. Elke speler mag dus een poppetje neerzetten als zijn kleur staat afgebeeld. Kleuren die niet meedoen worden genegeerd.

Het spel is afgelopen zodra één van de spelers alle poppetjes op het speelveld heeft gezet. Deze speler is meteen de winnaar.

Mijn mening

Wat betreft spelregels is dit spel heel erg simpel. Wij hoefden het spel aan Elin maar één keer uit te leggen en ze snapte het al. Ook Joas van 3 jaar begrijpt al goed wat jij moet doen. Maar met de spelregels ben je er niet alleen. Als je een kaartje omdraait moet je goed kijken of je een weg kan afsluiten waaraan veel poppetjes staan afgebeeld in jouw kleur. Ook kunnen er poppetjes in andere kleuren aan een weg staan afgebeeld, ook die speler help je als je een kaart aanlegt en daarmee een weg afsluit. Zo simpel is het dus nog niet. Het is goed kijken naar de beste plek en ook goed naar de andere spelers kijken of je die ermee gaat helpen, waardoor de ander juist voor komt te staan of zelfs kan gaan winnen.

Joas moet echt nog geholpen worden om de juiste plek te kiezen. Elin heeft soms ook nog wel aanwijzingen nodig. ‘Kijk nog eens goed?’ of ‘Nu help je papa wel heel erg’. Behalve af en toe een aanwijzing geven helpen wij haar verder niet. Een beetje stimuleren om goed te kijken en om niet zomaar wat te doen.

Het spel is ook echt heel leuk om te spelen, zelfs voor volwassen (ja, ik geef toe, de volwassen variant is echt leuker dan deze), maar met dit spel leren kinderen echt om inzicht te krijgen en tactiek te bepalen. Zij het op een eenvoudige manier. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en een leuke opstap om de volwassen versie van dit spel te leren.

Ook Elin vindt het erg leuk om het spel met ‘de poppetjes’ te spelen en daarmee is dit spel één van de favoriete kinderspellen in huis.

Carcassonne Junior

Productinformatie

Titel: Carcassonne Junior
Uitgeverij: 999games
Leeftijd: 4+
Aantal spelers: 2-4 jaar
Prijs: Voor € 21,95 o.a. te koop bij Bol.com

 

Reactie (6)

 • marlieslentjes31| 20 maart 2019

  Lijkt me een leuk spel om te doen. Mijn dochter is nu 6 maanden, dus ik moet nog even wachten voordat ik spelletjes met haar kan doen.

 • Laura| 20 maart 2019

  Ja leuk! Ook voor de kleuters bij mij in groep 1!

 • Armande| 20 maart 2019

  Klinkt als een leuke tip voor een verjaardag, en lekker analoog, he. 🙂

 • Maaike Gulden| 20 maart 2019

  Klinkt als een heel leuk spel voor kinderen.

 • mckleuver| 22 maart 2019

  Leuk dat er nu ook een versie is voor kinderen. Ik snap wel dat de gewone editie wat kinderlijk kan overkomen. Deze is veel speelser.

 • Janet| 23 maart 2019

  Oh dit lijkt me een heerlijk spel voor kinderen. De ‘volwassen’ variant lijkt me ook zo leuk, ik heb het spel laatst aangeschaft, maar nog nooit gespeeld.. Ik ben benieuwd!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *