Review: Denkspel de kleurrijke Sudoku van Hubelino

Sudoku

Vorig jaar is er een geheel nieuwe Hubelino productenlijn op de markt gekomen. De denkspellen. Deze denkspellen zijn oude bekende klassiekers in een geheel nieuw en fris jasje gestoken. Het bekende spel Zeeslagje kreeg nu de naam Schapen Kapen. Domino en vier-om-een-rij is in diverse varianten te spelen met Kleurendomino. Het bekende Tangram heeft veel meer puzzelstukjes gekregen, dus veel meer vormen en figuren mogelijk. En de kleurrijke Sudoku is geheel geschikt gemaakt voor jonge kinderen. De eerste drie genoemde spellen had ik al ontvangen en er een review over geschreven. Sudoku had ik nog niet, maar laatst heb ik die ook gekregen. En stiekem vind ik dat spel eigenlijk gewoon de leuke van de vier.

Denkspel Sudoku

In de doos zit:

1 grondplaat van 16×16 noppen
8 blauwe bouwstenen (waarvan 4 op een groen gekleurde steen en 4 op een wit gekleurde steen)
8 groene bouwstenen (waarvan 4 op een groen gekleurde steen en 4 op een wit gekleurde steen)
en 8 rode bouwstenen (waarvan 4 op een groen gekleurde steen en 4 op een wit gekleurde steen)
8 gele bouwstenen (waarvan 4 op een groen gekleurde steen en 4 op een wit gekleurde steen)
1 handleiding met in totaal 24 opdrachten in 3 niveaus

Wat is de bedoeling van Sudoku?

Als eerste begin je op opdracht 1 van het makkelijkste niveau. In het boekje staat welke kleur bouwstenen je waar op de grondplaat moet zetten. Heb je dat gedaan, dan kun je puzzelen. Met de overgebleven blokjes ga je de grondplaat helemaal vullen. Maar, in elke rij en in elke kolom mag maar één blokje van een kleur komen te liggen.

Opgelost? Dan kun je het nog controleren door bij de antwoorden te kijken die achterin het boekje staan. En dan kun je door naar opdracht 2. Zo ga je verder totdat je alle opdrachten hebt gedaan. Ze worden steeds moeilijker.

Waarom zijn er groen en wit gekleurde steentjes?

Met de groene bouwsteentjes geef je eerst de puzzel vorm, door deze na te maken van de opdracht uit het boekje. Daarna mag je gaan puzzelen met de witte blokjes. Heb je een foutje gemaakt, dan weet je dat je de groene blokjes kunt laten staan, omdat die sowieso al goed staan. De witte blokjes kun je er weer uithalen om het nog eens te proberen.

Hubelino

Mijn mening

Wat is dit spel leuk en uitdagend zeg! Kinderen leren met dit spel probleemoplossend denken, en de verbeteren hun vermogen om logisch te redeneren. En bij Elin blijkt dat concentratie en doorzettingsvermogen ook wel een dingetjes is. Dit denkspel is echt nog niet zo makkelijk al het eruitziet. Het is echt gewoon puzzelen, proberen, uithalen en weer opnieuw proberen. Dat levert bij Elin wel eens wat frustraties op als het niet in één keer lukt, maar ze vindt het wel erg leuk om te doen.

De kleurrijke Sudoku is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en die leeftijdsindicatie klopt ook wel. Elin (5,5) snapt prima wat ze moet doen na één keer uitleggen en na wat puzzelen komt ze er ook wel uit. Joas is 3,5 en bij hem kost het nog ietsje meer moeite, maar ook bij hem begint de bedoeling wat te dagen. En vooral als je het samen met hem doet en daarbij nog wat aanwijzingen geeft, lukt hem de makkelijkste opdrachten al aardig.

Sudoku 100% compatibel met Duplo

Het spel is 100% compatibel met Duplo. Waar je bij de knikkerbaan van Hubelino je Duplo echt wel kunt gebruiken, heb je hier je Duplo niet zo bij nodig. Wel is het een heel handig systeem en goed bedacht. Je klikt een blokje op het grondplaatje en het zit. Het schuift niet weg, het wiebelt niet. Ideaal dus. De kwaliteit van het spel is dus zoals je gewend bent van Duplo en de Hubelino knikkerbaan.

Ik mis wel een beetje en tweede grondplaatje zodat je alle losse stenen vast kunt klikken, waardoor het ook te gebruiken is in bijvoorbeeld de auto. Maar ach, bij de andere (educatieve) spellen zitten ook grondplaatjes, dus daar kunnen we er ook van gebruiken.

De kracht van dit spel zit ‘m in de eenvoud. Een paar blokjes, een grondplaatje en je hebt een spel waar je uren zoet mee kunt zijn en waar kinderen lang op kunnen knobbelen. En het ziet er toch leuk en kleurrijk uit.

Reactie (10)

 • lifestylemommys| 14 maart 2019

  Het is echt een heel leuk spel he? Lucas en Eva zijn er ook helemaal gelukkig mee.

 • rubyvanderkuil| 14 maart 2019

  Dat klinkt als een echte uitdaging! Wel onwijs leuk zeg!

 • Sanne| 14 maart 2019

  Wat een aanrader dit spel! Leuk idee als een van mijn nichtjes jarig is!

 • Nicole Orriëns| 14 maart 2019

  Dat klinkt goed, en ik vind het briljant het te combineren is met duplo. Ik ben bij dit soort spellen wel altijd een beetje bang dat ik er te dommig voor ben…

 • Henk| 14 maart 2019

  Leuke spellen! Ook ieeaai tijdens vakanties

 • Skincarebynaomi| 14 maart 2019

  Heel leuk en educatief! Deze ga ik echt onthouden als mijn neefje ouder is! (Nu nog maar 1 jaar)

 • Rory Blokzijl| 15 maart 2019

  Wat leuk! Ik vind dit een hele goede voor mijn meisje van net 7 jaar. Ik had er nog nooit van gehoord. Leuk dat het zo op Duplo lijkt. Ik bewaar je artikel even voor later. Eerst wil ik eens goed de speelgoedkast uitmesten en weggeven (of verkopen) waar ze nu echt te groot voor is.

 • Frederique| 20 maart 2019

  Het lijkt me hartstikke leuk maar ik vind het wel best prijzig. Mijn kinderen zijn er nu te oud voor maar mijn zoon had dit vroeger zeker gaaf gevonden.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *