Review: Cacao | White Goblin Games

Cacao

Weer zo’n leuk spel van White Goblin Games; Cacao. Vanwege een opdracht die ik voor hen gedaan heb, ontving ik als dank 2 spellen. Altijd leuk! Ik koos voor Cacao en voor Machi Koro. In deze blog vertel ik meer over het spel Cacao, in een volgende blog vertel ik meer over Machi Koro.

Cacao

Het spel neemt je mee naar de exotische wereld van de ‘vruchten van de goden’. Elke speler is in dit spel een stamhoofd en laat zijn stamleden cacao verbouwen, oogsten en verhandelen.

Het spel bevat stamledentegels, voor elke speler 11 tegel in een eigen kleur. Voor elke speler een waterdrager en een dorpsbord in de gekozen kleur. Verder zijn er nog oerwoudtegels, cacaovruchten, zonfiches en gouden munten. Als het spel is klaargelegd volgens de spelregels, kan het spel beginnen.

Cacao

Van de legtegels (het heeft wel wat weg van Carcassonne) wordt een schaakbordachtig patroon gemaakt door de oerwoudtegels en de stamledentegels om en om neer te leggen. Tijdens je beurt voer je een paar stappen uit. In de eerste plaats leg je één stamledentegel op het speelveld, aansluitend aan een oerwoudtegel. Daarna kijk je of je het veld moet aanvullen met oerwoudtegels. Daarna mag je de acties uitvoeren. Elk stamlid op de zojuist neergelegde tegel die grenst aan een oerwoudtegel wordt geactiveerd. De actie op de aangrenzende oerwoudtegel mag worden uitgevoerd. Heb je alle acties uitgevoerd, dan is je beurt voorbij en is de volgende speler aan de beurt. Het spel is afgelopen als elke speler zijn stamledentegels heeft neergelegd. Daarna worden de punten gewaardeerd en degene met de meeste gouden munten wint het spel.

In het onderstaande filmpje wordt in 5 minuten een duidelijke uitleg van het spel gegeven.

Mijn mening

Als je de korte samenvatting hierboven leest, dan lijkt het misschien een ingewikkeld spel. Maar dat is het helemaal niet. De spelregels zijn kort en eenvoudig. En helemaal als je het filmpje kijkt met de speluitleg weet je direct hoe het moet. Als je alles klaar hebt gelegd volgens de spelregels en je daarna begint,  dan kun je het spel al vrij snel goed spelen zonder dat er onduidelijkheden zijn. Hoewel ik er wel bij moet zeggen dat de afbeeldingen in de spelregels echt tot steun zijn om het spel beter te begrijpen.

Met twee personen duurt het spel ongeveer een half uurtje. Het is bij elke beurt wel goed kijken en tellen waar je je tegels het beste kunt neerleggen om de meeste punten te vangen en de minste punten aan je tegenstander weg te geven. Ook kom je soms voor wat keuze te staan die het spel uitdagender maken. Zo mag je nooit meer dan 5 cacaobonen in je bezit hebben. Het heeft dus geen zin om nu in je beurt nog meer cacaobonen te verzamelen. Je kunt ze beter verkopen, zodat je weer plaats maakt voor nieuwe bonen. Dit zijn van die keuzes waar je wel rekening mee moet houden bij het zoeken voor de beste plek voor je tegel.

Spannend tot het eind

Het spel is supermooi vormgegeven met prachtige afbeeldingen op de tegels en andere benodigdheden.

Mijn man en ik hebben het nu een heel aantal keer gespeeld. Qua puntentelling is het een spannend spel. Tijdens het spel kun je wel een beetje zien wie er voor of achter loopt, maar het echte puntenaantal wordt pas duidelijk aan het eind van het spel. En bij ons is het dan nog steeds spannend.  Bij bijna elk spel hebben we maar 1 of 2 punten verschil en ligt het eigenlijk nooit ver uit elkaar. Ook het totaal aantal punten komt bijna altijd op hetzelfde neer van zo rond de 70.

Kortom; leuk, spannend, en zeker een aanrader. Al hebben we leukere spellen in de kast staan, dit spel is er ook zeker één die we er echt af en toe eens bij zullen pakken! Het maakt mij trouwens wel nieuwsgierig naar de diverse uitbreidingen die er op de markt zijn.

Productinformatie

Titel: Cacao
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers; 2-4
Leeftijd: 8+
Speelduur: 45 minuten
Prijs: voor € 27,95 te koop bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *