Recensie: Een nieuw huis voor Noekie | Trenke Riksten-Unsworth

Een nieuw huis voor Noekie

Over een goed half jaar zou Elin dit boek kunnen lezen. Kun je het je voorstellen? Het leesonderwijs gaat vaak zo snel, dat kinderen voor dat de kerstvakantie begint al best goed kunnen lezen. Dit boek is op AVI-niveau E3. Kinderen zouden dit boekje in het tweede half jaar van groep 3 al kunnen lezen. Het boek ‘een nieuw huis voor Noekie‘ gaat over een poesje die luistert naar de naam … juist ja, Noekie. Een nieuw huis voor Noekie is geschreven door Trenke Riksten-Unsworth; op mijn blog vind je meerdere recensies van boeken die door haar geschreven zijn.

Een nieuw huis voor Noekie

Noekie is een paar weken geleden in het asiel gebracht. Haar baasje ging verhuizen en zij mocht niet mee. Op een dag halen een man en een vrouw haar op. Noekie vindt het fijn dat ze nu weer in een huis mag wonen. Er wonen ook nog twee jongens in het huis. Dat is best wel druk en dat is ze niet zo gewend.

Noekie vertelt over de jongens die met haar willen spelen, maar dat zij dat eigenlijk helemaal niet leuk vindt. En zij gaat echt niet iets doen wat zij niet leuk vindt. Bovendien willen de jongens haar ook nog eens in bad doen, daar heeft ze al helemaal geen zin in en dat laat ze horen. Gelukkig is daar Bazin die de jongens vertelt dat Noekie dat helemaal niet leuk vindt en dat ze haar met rust moeten laten.

Jammer genoeg mag Noekie nog niet naar buiten. Dat wil ze wel graag. Dat mocht bij haar oude huis ook. Als ze toch weet te ontsnappen komt ze een hond, kippen en twee boze poezen tegen. Een poosje later mag ze echt alleen naar buiten, en dan worden Noekie en de twee andere poezen beste vrienden van elkaar en beleven ze samen veel avonturen.

Noekie beleeft van alles en daar vertelt ze uitgebreid over in dit boekje.

Mijn mening

Dit boek is een leuk verhaal voor kinderen die net leren lezen. Korte zinnen, groot lettertype en elke zin op een nieuwe regel. Daarnaast wordt dit verhaal ondersteund door prachtige zwart-wit illustraties, getekend door Francien van Lang. Op elke bladzijde vind je ook diverse poezenpootjes die het geheel nog aantrekkelijker maken.

Het verhaal is geschreven vanuit de ogen van Noekie en dat is vanuit een heel origineel oogpunt. Noekie beleeft van alles in zijn nieuwe huis en daar vertelt hij – het was toch een zij? – uitgebreid over. Het zijn leuke, grappige en spannende belevenissen, waar je soms best om moet lachen. En al helemaal omdat het vanuit Noekie zelf is verteld. Kinderen leren op deze manier ook nog eens goed wat een poes al dan niet fijn vindt.

Toch stonden er hier en daar nog wel een aantal zinnen in het verhaal die niet lekker liepen. Ik moest sommige zinnen al herlezen, voor kinderen die net leren lezen lijkt het mij dan nog lastiger om het in één keer goed te vatten wat er precies bedoeld wordt. En met hier en daar een foutje wordt het voor hen nog lastiger. Al begrijp ik ook heel goed dat als je op E3-niveau een verhaal schrijft je echt beperkt bent in je woordkeuze. Daarnaast zou ik ‘Jongen Een’ en ‘Jongen Twee’ echt een naam hebben gegeven. Jongen Een en Jongen Twee vind ik ook minder prettig lezen.

Kortom: een superleuk en grappig verhaal vanuit een origineel oogpunt. Ik kan niet wachten totdat Elin zelf dit boek gaat lezen en het aan mij mag voorlezen. Tegen de tijd dat het Kerst is denk ik dat ze best een eind komt!

Productinformatie

Titel: Een huis voor Noekie
Auteur: Trenke Riksten-Unsworth
Illustrator: Francien van Lang
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
Niveau: E3
ISBN: 978-94-92844-49-1
Verschijningsdatum: april 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *