Recensie: Blijf nog even | Marloes Otten

Blijf nog even | Marloes Otten

Blijf nog even is een prachtige Young Adult geschreven door Marloes Otten. Marloes is docent Nederlands op een middelbare school en haar leerlingen hebben haar geholpen met het uitwerken van dit boek. Samen hebben ze de titel bedacht, hebben ze dit boek gecontroleerd op fouten, hebben ze een cover ontwikkeld en de achterflaptekst geschreven. Uiteindelijk is het een prachtig en indrukwekkend boek geworden die niemand onberoerd zal laten.

Blijf nog even

De grootste hobby van zeventienjarige Fleur is wielrennen. Ze is er behoorlijk goed in en weet soms ook de eerste prijs in de wacht te slepen. Vaak is ze ‘s morgens vroeg al voor een training te vinden op de wielrenbaan. Steeds vaker krijgt Fleur steken in haar benen en ook haar armen lijken haar in de steek te laten. Ook is ze veel sneller moe dan anders. Een bezoek aan haar arts in het ziekenhuis brengt duidelijkheid; haar spierziekte is actief geworden, haar krachten zullen alleen nog maar afnemen en ze zal niet lang meer te leven hebben.

De grootste hobby van Rowell is tekenen. Hij maakt graag schetsen van mensen. Rowell heeft een persoonlijkheidsstoornis, het contact leggen met anderen gaat hem maar moeilijk af. Er hangen al veel tekeningen aan zijn muur. Hij mist echter nog één tekening, een sportieve schets. Daarvoor gaat hij op een vroege ochtend naar de wielrenbaan en ontmoet daar Fleur die daar aan het trainen is. Hij gaat deze sportieve meid op papier zetten. Slechts enkele dagen later ontmoet hij Fleur weer, maar dan in het ziekenhuis. Dan hoort hij dat Fleur een spierziekte heeft en niet weet hoe lang ze nog kan wielrennen.

Rowell en Fleur

Hoewel Rowell het moeilijk vindt om contact te maken gaat hij toch in op de uitnodiging van Fleur om ergens wat te drinken. Het gesprek verloopt moeizaam. Maar ze maken wel een deal. Rowell gaat Fleur op gedenkwaardige momenten tekenen en daarna gaan ze samen iets leuks doen. Vervolgens krijgt Rowell 48 uur de tijd om de tekening uit te werken en mogen ze geen van beiden contact met elkaar zoeken. Deze deal zal gelden tot de dood hen scheidt.

Zo gezegd, zo gedaan. Fleur nodigt Rowell uit voor bijzondere momenten. Als ze voor het eerst haar medicijnen gaat innemen, en als ze voor de allerlaatste keer naar de training op de wielraanbaan gaat. Rowell gaat mee als Fleur naar het ziekenhuis gaat en er met een rolstoel weer uitkomt. Rowell wordt opgenomen in het warme gezin bij Fleur thuis en ook Mees, de broer van Fleur, neemt steeds vaker deel aan de activiteiten die Rowell en Fleur ondernemen. Fleur laat zien wat ze nog kan, opgeven is geen optie, en Rowell bloeit steeds meer en meer op.

Als Fleur is overleden voert Rowell haar laatste wens uit. Een wel heel bijzondere laatste wens. Precies zoals Fleur het zou willen.

Mijn mening

Blijf nog even kent twee hoofdpersonen, enerzijds de sterke en dappere Fleur, die door haar spierziekte steeds minder en minder kan, maar waarbij het woord opgeven niet in haar woordenboek voorkomt. Aan de andere kant is er Rowell, een jongen van 20 met een persoonlijkheidsstoornis. Hij sluit zich vaak op op zijn kamer, heeft een niet al te beste relatie met zijn ouders en naar school wil hij niet.

De hoofdstukken zijn om en om vanuit Fleur of vanuit Rowell geschreven. Dit YA-boek wil je gewoon in één ruk uitlezen. Het is een heel indrukwekkend boek en bij het laatste hoofdstuk aangekomen moet je toch even slikken. De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt, de karakters zijn sterk neergezet, je leert de hoofdpersonen goed kennen.

Toch hadden er dingen in het boek beter uitgewerkt kunnen worden. Fleur heeft een spierziekte die op een gegeven moment actief wordt. De spierziekte blijft verder heel vaag, de auteur had hier wel beter onderzoek naar kunnen doen zodat het verhaal echter wordt, minder gekunsteld. Ik mis in dit boek een beetje het complete geheel, er worden soms grote sprongen genomen. Het boek gaat over het leven van Fleur met een spierziekte en over haar relatie met Rowell. Gaat ze nog naar school? Heeft ze nog andere vriendinnen? Daar wordt verder niks over beschreven.
Het vloek-gehalte in dit boek vind ik ook erg hoog.

Al met al is het boek een zeer indrukwekkend boek wat je niet zomaar loslaat, en daarmee een aanrader om te lezen.

Productinformatie

Titel: Blijf nog even
Auteur: Marloes Otten
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-10-1
Aantal pagina’s: 250

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *