Recensie: Salomé | Jojanneke Buschgens

Salomé

Ik heb dit boek al eens eerder gelezen, maar het stond hoog op mijn lijstje om nog eens te lezen. En toen ik het eenmaal aan het lezen was, kreeg ik er meteen ook een beetje spijt van. Want o, je zult het maar meemaken … Het zal je dochter maar zijn! Hoewel je de neiging hebt om het boek op sommige momenten naast je neer te leggen, wil je toch ook weer direct verder lezen. Voor je het weet is het boek dan ook gewoon uit! In dit artikel de recensie van het boek Salomé geschreven door Jojanneke Buschgens.

Salomé

Het boek bestaat uit drie verhaallijnen. De ene verhaallijn is het verhaal van Julia. Julia en Marc hebben een dochter Salomé die drie jaar geleden door een ernstig verkeersongeluk is overleden. Ze is geschept door een auto en de dader is doorgereden. Marc heeft zijn leven weer proberen op te pakken na de dood van Salomé, maar bij Julia wil dat niet lukken. Marc en Julia groeien steeds verder uit elkaar. Dan ontmoet Julia tijdens een tentoonstelling een ander; Sjef Hadrianus. Sjef is op slag helemaal idolaat van Julia en hij laat haar niet met rust. Julia kan maar moeilijk weerstand bieden, totdat Sjef haar zijn geheim vertelt …

Het verhaal van Julia wordt afgewisseld met het verhaal van Britt. Britt is leerkracht in het basisonderwijs. Ze heeft een relatie met Jozef en ze wil graag met hem verder en het liefst ook zwanger worden van hem. Jozef wil dit echter niet. Jozef wil zich niet binden en al helemaal niet samen in één huis wonen en een kind krijgen. Dat ze elkaar alleen in het weekend zien is genoeg. Als Britt op een dag voor het appartement van Jozef staat, blijkt hij met de noorderzon vertrokken te zijn. Britt weet zijn appartement binnen te komen en ze vindt daar een stapeltje met krantenartikelen die allemaal over één en hetzelfde onderwerp gaan. En dan komt Britt tot een bizarre ontdekking …

De derde verhaallijn is een terugblik naar de tijd vlak voor en vlak na het ongeluk van Salomé. Maar ook het ongeluk van Salomé wordt duidelijk beschreven.

Britt en Julia; twee vrouwen die zo op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben. Maar één meisje brengt hen, zelfs 3 jaar na haar overlijden, op een ongelofelijke en bizarre manier bij elkaar.

Mijn mening

Salomé is een indrukwekkend en een zeer aangrijpend boek. Wanneer Julia en Marc hun enige dochter verliezen door een ernstig ongeluk dan raakt je dat. En als dan ook de dader nog eens is doorgereden… Het karakter van Julia, maar ook van Marc, is zo sterk neergezet dat je bijna zelf de pijn, het verdriet en het ongeloof voelt. Maar ook de woede om de dader die is doorgereden.
Ook het karakter van Britt is enorm goed weergegeven. Je voelt haar verlangen naar vastigheid en naar een kindje. En helemaal wanneer ondertussen haar leeftijd een rol gaat spelen.

De schrijfstijl van de auteur is erg vlot en meeslepend. De verhaallijnen van Julia en van Britt worden samen met de terugblik goed met elkaar afgewisseld. Daardoor is het boek ook logisch opgebouwd en komen Julia en Britt op de juiste plek bij elkaar. En juist op dat moment krijgt het verhaal een geheel onverwachte wending waardoor je het boek vanaf dat moment al helemaal niet meer kunt wegleggen. Dan krijgt het boek zelfs wat weg van een heuse thriller.

Vervolgens is het verhaal wel ineens abrupt afgelopen en blijf je toch nog wel met een paar vragen zitten. Het had wat mij betreft nog net even een hoofdstukje langer mogen duren. Want hoe is het gelukt om Marc en Julia uit hun benarde positie te bevrijden? Dat het hun gelukt is, is duidelijk, want gelukkig er is nog een laatste hoofdstuk dat een jaar later afspeelt en waarin heel beknopt alles wat in het afgelopen jaar is gebeurd wordt besproken.

Salomé is een zeer aangrijpend boek, met een verrassend plot. Al wil je soms het boek naast je neerleggen en niet meer verder lezen, het boek blijft absoluut nodigen om binnen no-time het helemaal uit te lezen.

Ik hoop dat er toch eens snel een nieuw boek van Jojanneke verschijnt!

Productinformatie

Titel: Salomé
Auteur: Jojanneke Buschgens
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-92115-50-8
Jaar van uitgave: 2017
Aantal pagina’s: 326

#spon
Dit artikel betreft een samenwerking met Godijn Publishing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *