Recensie: De zeven zussen deel 1 | Lucinda Riley

De zeven zussen deel 1 Lucinda Riley

Ik had er al veel positieve verhalen over gehoord. Bovendien staat er op de cover dat het een internationale bestseller is en dat er al meer dan 15 miljoen boeken van deze auteur verkocht is. Ik heb het over de serie De Zeven Zussen geschreven door Lucinda Riley. Toen ik een aantal delen bij mijn schoonmoeder zag liggen, wilde ik ze natuurlijk graag lenen. Is het inderdaad een serie waarvan je hoopt dat er nooit een einde aan komt? Blijven de boeken nog steeds boeien naarmate je bij deel zeven komt? Elk boek telt immers zo’n kleine 600 pagina’s, dus als je de zeven delen uit hebt, ben je ongeveer 4000 pagina’s verder. Ik deel je mijn ervaringen in 7 artikelen, over elk deel één recensie.

De Zeven Zussen deel 1 samenvatting

Pa Salt woont in een prachtig huis aan het meer van Genève. Op een dag komt hij thuis met een baby die hij Maia noemt. Maia is vernoemd naar een ster van de sterrengroep de Pleiaden. Deze sterrengroep bestaat uit 7 sterren, ook wel de zeven gezusters genoemd. Pa Salt neemt een vrouw in dienst die de verzorging van de geadopteerde baby op zich neemt, ze heet Marina. Ze is als een echte moeder. Er komen in de loop der tijd nog 5 zussen bij die Pa Salt, allen vernoemd naar een van de zeven sterren; Ally (Alcyone), Star (Asterope), CeCe (Celaeono), Tiggy (Taygete) en Electra. Helaas is er nooit een zevende zus bijgekomen, maar anders had zij Merope geheten.

Het telefoontje

Her eerste deel wordt beschreven vanuit de oudste zus, Maia. Ze krijgt een telefoontje van Marina dat haar vader is overleden. Ze gaat zo snel mogelijk naar haar thuisbasis aan het Meer van Genève en probeert ook haar andere zussen te bereiken om het droevige nieuws te vertellen. Eenmaal thuis krijgt Maia schokkend nieuws te verwerken. Haar vader blijkt al begraven te zijn op een plek waar hij het liefst verbleef, in de zee. De precieze plek weten ze niet.

Als alle zussen thuis zijn komt Georg Hoffman, de advocaat, op bezoek. Hij vertelt hen wat hun vader heeft nagelaten, niet alleen op financieel gebied, hij laat nog meer na. Op een beeld in de tuin staat voor elk van de zussen een inscriptie met de coördinaten die hen leidt naar hun afkomst en een voor elk van de zussen een persoonlijke en toepasselijke spreuk in het Grieks. Daarnaast krijgt elk van de zussen een brief met daarin nog een persoonlijk woordje en nog een aanwijzing dat hen brengt naar hun afkomst.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen – storm | deel 2
Lees ook: Recensie: De zeven zussen – schaduw | Deel 3

Maia

Maia woont, als enige zus, nog steeds op Atlantis aan het meer van Genève. Ze werkt daar als vertaler en vertaalt momenteel een boek van Floriano vanuit het Portugees naar het Frans. Floriano is een wereldberoemde schrijver en zijn boeken verkopen goed. Ze ziet verder weinig mensen omdat ze haar werk vanuit huis kan doen.

Haar vader stimuleerde haar om haar vleugels uit te slaan, maar door een gebeurtenis in het verleden blijkt dat heel moeilijk. Als ze de brief van haar vader heeft gelezen besluit ze om naar haar roots op zoek te gaan. Bij de brief zit nog een andere aanwijzing, een driehoekje van speksteen met daarin een inscriptie.

Als ze dan een onverwachts telefoontje krijgt van Zed, een oude vriend, besluit ze te ‘vluchten’ en haar plan uit te voeren. Ze boekt een ticket naar Rio de Janeiro. Daar neemt ze contact op met de auteur Floriano die daar woont. Hij is een historicus en wil dolgraag Maia helpen met het zoeken naar haar verleden. Ze beginnen bij de coördinaat die Maia van haar vader heeft gekregen. Daar ontmoet ze een zeer oude vrouw die op elk moment kan overlijden en haar dienstmeid Yara. De oude vrouw stuurt haar weg, maar van Yara krijgt ze een stapel brieven uit het verleden.

De brieven

Floriano en Maia lezen de brieven die afkomstig blijken te zijn van Izabela, haar overgrootmoeder, die ze schreef aan Loen, haar dienstmeisje, tevens de moeder van Yara. Zo komt ze meer te weten over het verleden en weet ze dat die oude vrouw haar oma is. Een paar dagen later vindt haar oma nog de kracht om haar het verhaal over haar moeder te vertellen.

Stukje bij beetje ontdekt Maia het verhaal over haar verleden, al blijven er ook nog open eindjes over. Bovendien trekt Floriano haar weer helemaal uit haar schulp en Maia gaat weer echt stralen, bloeien en leven. Dan vertelt Maia ook haar verhaal van toen ze 19 was en waarom ze op de vlucht sloeg voor Zed.

Als de stralende Maia weer terugkomt op Atlantis aan het Meer van Genève besluit ze om het anders te doen dan haar overgrootmoeder Izabela en slaat ze haar vleugels uit!

Lees ook: Recensie: De zeven Zussen – Parel | Deel 4
Lees ook: Recensie: De zeven zussen – maan | Deel 5

Izabela

Naast het verhaal van Maia wordt in dit boek ook het verhaal van Izabela verteld. Izabela, de overgrootoma van Maia, leeft eind jaren ’20 als ze voor een onmogelijke keuze komt te staan als het gaat om de liefde. Volgt ze haar hoofd of gaat ze haar hart achterna? En in het verhaal van Izabela speelt ook het immens grote en bekende beeld van Cristo een grote rol. De prachtige handen van Izabela stonden model voor de zegenende handen van Cristo. En komt Maia erachter welke relatie het stukje speksteen heeft met de Cristo.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 6 – Zon | Lucinda Riley

Mijn mening

Al vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen in het verhaal en wil je niets liever dan het boek uitlezen. Maar ja, een kleine 600 bladzijdes lees je niet zomaar in één dag uit, maar gelukkig is het vakantie en kan ik veel lezen.

Je zit al snel in het verhaal van Maia. Maar als je er eenmaal goed in zit stopt het verhaal van Maia en ga je verder in het verhaal van Izabela. Dat was voor mij even een lastige overgang en moest ik er echt even inkomen. Maar als je er eenmaal inzit is ook het verhaal van Izabela een zeer indrukwekkende en wil je niets liever weten hoe het verdergaat en hoe de losse eindjes aan elkaar geknoopt worden. Het verhaal van Izabela is wel deels een verhaal waarvan er 13 in een dozijn gaan, maar op zich niet hinderlijk.

Een vlot verhaal

Het boek is vlot geschreven. Het verveelt geen moment en de kleine 600 bladzijdes zijn dus prima. Hoewel er zeker nog open eindjes blijven is dit deel wel goed afgrond. De open eindjes maken mij wel weer nieuwsgierig naar een volgende deel, al verwacht ik dat ik op sommige vragen pas antwoord krijg in het laatste deel.

Momenteel ben ik al bezig met het lezen van deel 2, dat verteld wordt vanuit de tweede zus Ally. Deel 3 heb ik ook nog in huis, maar dan wordt het even wachten tot mijn schoonmoeder de andere delen gelezen heeft.

Lees ook: Recensie: De Olijfboom | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: Het meisje op de rots | Lucinda Riley

Productinformatie

Titel: De zeven zussen
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 978-94-01609-37-1

De zeven zussen deel 1

Lees ook: Recensie: Het Italiaanse meisje | Lucinda Riley

#nospon

Reactie (5)

 • Marian Flikweert| 1 augustus 2019

  Idd, je wil steeds verder lezen. Ik heb inmiddels deel 5 uit. Ben nu al benieuwd naar deel 6. En….waar is de 7e zus? Helaas voor jou heb ik deel 4 en 5 in het frans…

 • Marian Verhulst| 6 maart 2021

  Hoi, die overgang in deel 2, beetje nah….ik wil weten hoe het verder gaat met Ally……hihi. Nou ja hopelijk kom ik snel in het verhaal van die Anna.

 • Horssen van Astrid| 14 augustus 2022

  Prachtig boek. Ik vraag me alleen af hoe het stukje speksteen dan via Laurent bij Maria terecht is gekomen. Dat moet via Christina zijn. Maar hoe kwam zij er dan aan?

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *