Recensie: Eén cavia en twee moeders | Pieter Feller

Eén cavia twee moeders | Pieter Feller

Er zijn van die onderwerpen waar nog geen kinderboek over is geschreven, of in ieder geval weinig boeken. Dit is zo’n onderwerp. In dit verhaal heeft Sep twee moeders. En hoewel hij dat zelf heel gewoon vindt, is dat nog niet door iedereen zomaar geaccepteerd. Gelukkig heeft Sep wel een cavia waar hij alles aan kan vertellen wat hem dwars zit. Eén cavia en twee moeders is de titel van het boek geschreven door Pieter Feller. In 2013 is het uitgeven door Xanten Uitgeverij, maar na lange tijd niet leverbaar te zijn geweest is het opnieuw uitgeven door Droomvallei Uitgeverij.

Eén cavia en twee moeders

Sep is verhuisd van een grote stad naar een klein stadje, waar zijn oma ook woont. Nu zijn opa is overleden wilde zijn moeder graag vlakbij haar wonen en ze kochten in het stadje een boerderijtje. Al snel maakt Sep daar nieuwe vrienden, maar toch heeft hij in de gaten dat zijn situatie best als bijzonder wordt ervaren en dat het niet door iedereen even goed opgepakt wordt. Hij heeft namelijk twee moeders in plaats van een vader en een moeder.

Sep brengt regelmatig een bezoek aan zijn oma. Van haar krijgt hij het postzegelalbum die van zijn opa is geweest. Zijn opa had bij elke postzegel wel een bijzonder verhaal hoe hij aan die postzegel is gekomen. Als eerbetoon aan zijn opa start Sep een blog waar hij de verhalen bij de postzegels op plaatst. De buurman van Sep vindt het mooi en bijzonder en Sep krijgt van hem ook zijn postzegelalbum. Die vindt buurvrouw Annemarie niet goed, zij doet er alles aan om Sep en zijn moeders te dwars te zitten. Hoe ver zal zij gaan? Gelukkig heeft Sep ook een cavia. Elke avond vertelt Sep zijn zorgen en zijn leuke belevenissen aan zijn cavia, die altijd wel een luisterend oor voor hem heeft.

Mijn mening

Een kinderboek over dit thema was er nog niet zo. Toch is dit thema iets wat steeds vaker voorkomt. Een kind die niet één vader en één moeder heeft, maar die twee vaders of twee moeders heeft. In dit verhaal heeft Sep twee moeders. Van beide moeders houdt hij zielsveel en voor hem is het heel gewoon. Toch heeft hij door dat het nog niet zomaar is geaccepteerd. Zijn buurvrouw bijvoorbeeld maakt er wel eens opmerkingen over en probeert hen dwars te zitten.

Het thema is heel mooi verweven in een prachtig en humoristisch verhaal wat gewoon plezierig en grappig is om te lezen. Eigenlijk is het verhaal gewoon een alledaags verhaal en Sep gewoon een alledaagse jongen. Hij eet raketjes, maakt op school een vaderdagcadeau (voor wie eigenlijk?), voetbalt, vist en heeft vrienden en vriendinnen. De gewone alledaagse dingen waarin iedereen zich in zal herkennen.

Het boek is zeker een aanrader om als voorleesboek in de klas te gebruiken en biedt ontzettend veel gespreksstof. Niet alleen over het feit dat Sep twee moeders heeft, maar ook bijvoorbeeld dat Sep z’n moeder vissen zielig vindt. Daarnaast is het voor kinderen zelf ook een leuk boek om te lezen. Het is een vlot geschreven verhaal met veel leuke, grappige en leerzame gebeurtenissen.

Productinformatie

Titel: Eén cavia en twee moeder
Auteur: Pieter Feller
Illustraties: Niels de Hoog
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-12-5

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *