Recensie: Opsekopse wereld | Mirjam Hildebrand

Opsekopse wereld | Mirjam Hildebrand

Heb jij wel eens op zijn kop op de bank gehangen? Je zult zien dat de wereld er dan anders uit ziet. Dat er helemaal niets van klopt en dat is gek. Eens Opsekop op de bank hangen en ondersteboven de wereld om je heen bekijken prikkelt de fantasie. Het leert kinderen om dingen net even anders te doen dan anders, het stimuleert de creativiteit en het bevordert het oplossingsvermogen. Verdwijn je even mee in de Opsekopse Wereld?

Opsekopse wereld

Siem is aan het logeren bij opa en oma. Hij hangt wat ondersteboven op de bank en kijkt naar opa. “Opa, je hoofd is gek en je mond is verdrietig,” roept Siem. Alles wat normaal was is nu vreemd voor Siem. Hij bekijkt de wereld op z’n kop. Opa snapt het en speelt het spelletje met Siem mee. Opa is klein en Siem is groot. En nu mag opa Siems pyjama aan en andersom. Pannenkoeken zijn ineens vies en alles wat vies is, is ineens lekker, bijvoorbeeld de spruitjestaart.

Opa en Siem gaan in de regen naar buiten, ze trekken hun zwembroek aan en zetten het zwembadje op. Oma vindt het maar raar. Ze komt naar buiten en kijkt boos. In de regen ga je toch niet naar buiten in je zwembroek? “Wij doen het lekker anders,” zegt Siem en kijkt naar oma’s gezicht die nog steeds boos kijkt. Na ja, een boos gezicht is in de Opsekopse Wereld immers een blij gezicht.

Als de zon doorbreekt gaan Siem en opa naar binnen en warmen ze zich op met een kop koude thee. Aan het eind van de dag gaat Siem opa op bed brengen en hem voorlezen. Dan is de dag weer voorbij, de Opsekopse dag is wel weer mooi geweest, het gewone is ook weer leuk. Maar één ding staat voor Siem vast. Hij vindt opa zo lief! En of dat nu in de gewone wereld is, of in de Opsekopse wereld, dat maakt voor Siem niet uit!

Mijn mening

Opsekopse wereld is een prentenboek over Siem en zijn opa die alles precies andersom dan normaal doen. Daarmee is het verhaal een leuk en heel grappig, het zal elk kind aanspreken. Op elke bladzijde staat een prachtige prent, getekend door Jolanda van der Burgt. Deze prenten passen perfect bij het verhaal en maken het boek helemaal af.

Maar het boek is niet alleen grappig en leuk. Je kunt er veel meer mee. Laat je kind eens ondersteboven op de bank hangen en laat het eens benoemen wat hij nu ziet. Het prikkelt enorm de fantasie. Daarnaast helpt het kinderen die moeite hebben om de vaste structuur van de dag wat los te laten.

In het boek staan, naast het verhaal, ook 5 tips voor volwassenen om hun jonge kinderen te begeleiden. Een voorbeeld hiervan is om iets te eten wat je niet lekker vindt en net te doen alsof het wel lekker is. Of ga eens samen lekker buitenspelen als het regent! Nee, je hoeft echt niet in je badpak of zwembroek. Met een regenjas en regenlaarzen aan kun je het ook prima naar je zin hebben samen met je kind in de regen. Wellicht is het voor jezelf eens een goede oefening. Of laat je kind eens een keertje afspreken met een klasgenootje met wie het eigenlijk nog nooit gespeeld heeft? Wie weet krijg het er zo een nieuw vriendje of vriendinnetje bij!

Even opsekop op de bank hangen leert je om de dingen even van een andere kant te bekijken. Van verschillende kanten te bekijken. Dit verbreed je blik op de wereld. Het maakt je opmerkzaam, het helpt je om om te gaan met stressvolle situaties. Even opsekop op de bank hangen geeft je letterlijk een ander perspectief op de zaken.

Productinformatie

 • Titel: Opsekopse wereld
 • Auteur: Mirjam Hildebrand
 • Illustrator: Jolanda van der Burgt
 • Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
 • ISBN: 978-94-91886-31-7
 • Hardcover prentenboek
 • 32 pagina’s
 • Prijs: € 12,50

Reactie (1)

 • Child Of God| 29 november 2019

  I find myself unable to read as much as I want to.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *