Review: LaQ | Ontdekt het geniale bouwsysteem uit Japan

LaQ Nederland B.V.

Geniaal constructiespeelgoed; met slechts 7 verschillende bouwstenen, kun je alles, maar dan ook werkelijk alles maken. Platte figuren, 3D figuren, kleine figuurtjes of complete bouwwerken. En met mijn achtergrond als leerkracht vind ik eigenlijk dat dit constructiemateriaal in elke basisschool thuishoort. Daarbij is het ook voor elke groep en elke leeftijd in de basisschool te gebruiken! Van LaQ Nederland ontving ik een bonusset die ik samen met mijn kinderen mocht testen. Lees je mee?

Wat is LaQ?

LaQ (spreek uit als La Kjoe) is constructiespeelgoed en bestaat uit 7 verschillende steentjes; 2 verschillende bouwstenen en 5 verschillende connectors. De steentjes hebben 12 verschillende kleuren. Met de 7 verschillende steentjes kun de heel wereld maken, van een plat figuurtje tot een 3D figuur. Kleine figuurtjes voor beginners, tot complete bouwwerken voor de expert.

LaQ is zo’n 25 jaar geleden uitgevonden door de Japanner Hiroshi Kichijo. Hij werd geïnspireerd door een Japanse bouwstijl waarbij huizen gebouwd werden door houten elementen aan elkaar te klikken. Meneer Hiroshi Kichijo kreeg zo het lumineuze idee om bouwsteentjes te ontwikkelen die je in elkaar moet klikken en waarmee niet alleen rechte, maar ook ronde vormen gemaakt kunnen worden.

LaQ zorgt ervoor dat jij je talenten ontdekt en ontwikkelt

Met LaQ word je op verschillende manieren uitgedaagd en geactiveerd. Door te spelen en te bouwen met LaQ worden 7 verschillende vaardigheden aangesproken:

 • concentratievermogen
 • fijne motoriek
 • ruimtelijk inzicht
 • logisch denken
 • creativiteit
 • fantasie
 • expressiviteit

Mijn mening

Van LaQ Nederland BV ontving ik de LaQ bonusset. Dit is een grote doos met 1150 bouwstenen en 18 wielen en assen. Dit alles zit in een handige blauwe opbergdoos. Daarnaast zit er ook een instructieboekje bij met 100 verschillende modellen. Van plat tot 3D, van beginner tot expert.

Met mijn achtergrond als leerkracht was ik dan ook meteen razend enthousiast over dit product. Ik had er nog nooit van gehoord en ik had het ook nog nooit gezien. Ook niet op basisscholen! En LaQ is nu echt iets wat in elke basisschool zou moeten staan! Het is echt een aanrader!

Ook mijn kinderen zijn erg enthousiast. Elin is 6 jaar en ging direct aan de slag. Ze maakte eerst platte figuurtjes en ging later een 3D figuurtje maken. Het lukte haar goed. Ook lukte het haar prima om de bouwsteentje aan elkaar te bevestigen of juist weer los te halen. Joas van 4 jaar had er wat meer moeite mee. Niet om een figuurtje te maken, dat inzicht heeft hij wel, het elkaar klikken kostte hem wat moeite. Je moet best wel kracht zetten en de bouwsteentjes klein zijn. Hij moest het echt leren en er handigheid in krijgen om de steentjes aan elkaar te klikken. Maar na even oefenen lukt het hem nu ook! Adviesleeftijd is dan ook vanaf 5 jaar.

Geniaal

Het geniale van LaQ is dat je slechts 7 verschillende onderdelen hebt en je daarmee werkelijk alles kunt bouwen. Meer heb je gewoon niet nodig. Hoe simpel kan het zijn!? Daarnaast kun je het zo makkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wilt. Er kunnen kleine platte figuurtjes gemaakt worden, maar een beginner kan zomaar doorgroeien tot gevorderde en zelfs tot een expert. Het bovenstaande filmpje laat dat heel duidelijk zien. Daarbij is het geschikt voor kinderen van 5 jaar, maar is het ook nog een geweldig product voor kinderen van 12 jaar en wellicht nog wel ouder. Ik vind het ook gewoon nog leuk 😉  Daarbij is het leuk voor zowel jongens als meisjes!

LaQ 7 verschillende bouwstenen

LaQ heeft ontzettend veel verschillende sets op de markt in veel verschillende thema’s en veel verschillende prijsklassen. Zo zit er voor iedereen wel een set bij die hij of zijn leuk vindt. Ook zijn er verschillende basissets verkrijgbaar. Daarnaast is LaQ uit te breiden met een nieuwe set en altijd met elkaar compatibel.

Elin vroeg al aan mij: ‘mag ik het met een speelgoedochtend mee naar school nemen?’ Normaal gesproken zou ik nee zeggen. Al het wat duurder speelgoed, of speelgoed met kleine onderdelen blijft gewoon lekker thuis. Het zou toch alleen maar kwijtraken. Maar dit mag Elin wel mee naar school nemen als het weer speelgoedochtend is. Laat ze er op school maar kennis mee maken!

LaQ Bouwen met constructiespeelgoed LaQ

Reactie (1)

 • Roger Miellet| 26 november 2019

  joePPie verkoopt dit al vele jaren en we promoten het voor scholen. Daartoe hebben we een leskist met zo’n 10.000 stukjes. En scholen mogen die leskist een week lang gratis lenen. Alleen de verzendkosten heen en weer moeten ze dan zelf betalen.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *