Recensie: De wereld van de dinosaurus

De wereld van de dinosaurus

Hoe werden dinosaurussen geboren? En waarom droegen sommige een helm? Hoe groot waren de tanden van een T-rex? Je leest het allemaal in het fantastische boek ‘de wereld van de dinosaurus‘. En het is een bijzonder boek; het is namelijk een flapjesboek. Bij flapjesboeken denk je dat het een boek is voor de allerkleinsten, maar dat is in dit geval niet zo. Het boek is een informatief boek voor kinderen van ongeveer 6-10 jaar, waarin onder de flapjes nog veel meer valt te ontdekken. Want daar ontdek je onverwachte en ongelofelijke geheimen van de dinosaurus!

De wereld van de dinosaurus

Ben je klaar om als een echte paleontoloog op ontdekkingsreis te gaan? Sla dan snel het boek open. Op de eerste bladzijde word je al flink nieuwsgierig gemaakt. Op deze bladzijde staan een aantal vragen waarvan je zou denken dat het antwoord onder het flapje zou staan. Maar nee, onder het flapje staat bijvoorbeeld: ‘Wat denk jij? Kijk voor de oplossing op bladzijde 10.’ Hè, nu weet ik nog niet welk groot wapen de dodelijke vleeseters hadden. Weet jij het wel?

Ceratopia

Op de volgende dubbele bladzijde lees je alles over de Ceratopia. Ceratops betekent ‘hoorngezicht’. De hoorns werden gebruikt als verdedigingswapen. De Ceratopia omvat dinosaurussen met grote hoorn. Op deze twee bladzijdes kom je veel leuke weetjes te weten over deze familie!

Triceratops

Dan komen we aan bij de Triceratops. Deze dinosaurussen zijn bijna 8 meter lang en leefden meer dan 65 miljoen jaar geleden. De Treciratops dankte zijn naam aan de drie angstaanjagende hoorns op zijn kop en de kraag om zijn nek te beschermen. Maar ze hadden één zwakkere plek die zijn vijanden wisten te vinden. Weet jij wat de minst beschermde plek van zijn lijf was?

Theropoda

Pagina 8 en 9 gaat over de Theropoda, alle grote vleesetende dinosaurussen. Theropoda betekent monstervoet. Deze tweevoetige dieren liepen op twee grote, sterke achterpoten. De korte voorpoten hadden ze niet om op te rennen, maar gebruikten ze ergens anders voor. En dat kun je ontdekken als je het flapje opent.

T-rex

Dan komen we nu op pagina 10 en 11, die gaat over de T-rex. O ja, op pagina 10 kan ik lezen welk groot wapen de dodelijke vleeseters hadden. Ik lees dat de kaken van de T-rex ervoor zorgden dat het een van de meest gevreesde jager van zijn tijdperk was. Met één beet kan hij maar liefst 200 kilo vlees in één keer losscheuren. De T-rex wordt ook beschouwd als een van de grootste landroofdieren die op aarde heeft rondgelopen. Hoe groot hij kan worden kun je lezen in het boek.

Gewapende dinosaurussen

De volgende twee bladzijdes gaan over de gewapende dinosaurussen. Veel plantenetende dino’s waren te zwaar om aan roofdieren te ontkomen. Om zich toch te beschermen waren ze gepantserd. Er is er zelfs een die een soort knuppel aan zijn start had. Hoe dat werkt kun je onder een flapje zien.

De wereld van de dinosaurus

Sauropoda

De Sauropoda hadden een enorm lange nek en ze werden in evenwicht gehouden door een nog langere staart die ze ook nog eens konden laten klappen als een zweep. Deze dinosaurusfamilie moet echt gigantisch en indrukwekkend zijn geweest. Dan zijn wij er maar klein en nietig bij. Weet jij wat osteodermen zijn? Kijk maar onder het flapje!

Ornithopoda

De groep van Ornithopoda zijn allemaal plantenetende dinosaurussen. Deze groep hebben allemaal vogelvoeten, met drie dragende tenen. Niet dat ze verder op vogels lijken ofzo. Al lijkt de vorm van de bek van de Edmontosaurus ook op een ander dier. Weet jij op welk dier?

Op de laatste twee bladzijdes lees je alles over de geboorte van een dinosaurus.

Mijn mening

Wat een prachtig boek is de wereld van de dinosaurus! Dit boek is echt wat je noemt een informatief en leerzaam boek, maar wel op een leuke manier vormgegeven door middel van flapjes. Hierdoor is het boek heel erg geschikt voor kinderen van de onderbouw van de basisschool die alles van dinosaurussen willen weten. Op één bladzijde staat niet superveel tekst waardoor het voor jonge kinderen behapbare informatie is. Maar toch komen ze gigantisch veel te weten over deze enorme dieren. De tekst op de bladzijdes prikkelt de kinderen om onder de flapjes het antwoord te zien of te lezen.

Het boek heeft zo’n 20 bladzijdes. De cover is van zeer, zeer stevig en dik karton. Ook de bladzijdes zijn van karton. Een flapjesboek is doorgaans altijd een kwetsbaar boek, de flapjes dan met name. Ook in dit boek zijn de flapjes natuurlijk wel kwetsbaarder dan de bladzijdes. De kans op dubbelklappen en scheuren zit er natuurlijk altijd in. Maar ook de flapjes in dit boek is van stevig papier en kan best wel wat hebben. Nu zijn kinderen van de onderbouw doorgaans alweer wat zuiniger met boeken dan peutertjes, dus het gaat zo prima. Bij elk flapje zit er ook een inhammetje waardoor je het flapje makkelijker kunt openen.

Al met al is het een prachtig boek voor alle kleine kinderen die van grote dieren houden. Het is een leerzaam boek en mooi vormgegeven. En voor je weet, weet je kind alles van dino’s, nog meer dan jij! Joas weet wel raad met dit boek, hij is er erg blij mee! Dit boek is echt een aanrader dus!

De wereld van de dinosaurus

Productinformatie

Titel: De wereld van de dinosaurus
Auteur: Cristina Banfi
Illustrator: Román García Mora
Uitgeverij: Uitgeverij Holland
ISBN: 978-90-25114-46-6
Prijs: € 15,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *