Review: Ka Pai | White Goblin Games

Ka Pai een dobbelspel van White Goblin Games

Voor White Goblin Games heb ik al behoorlijk veel spellen mogen testen en er een review over mogen schrijven. Maar soms kom je een spel tegen wat je gewoon wilt hebben en dat heb ik dan ook op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag gezet. Het spel Ka Pai van White Goblin Games. Ik kwam het tegen op Het Spellenspektakel in Utrecht, bij de stand van White Goblin Games. Het spel hadden ze enorm uitvergroot en steeds werd aan omstanders uitgelegd hoe het gespeeld moet worden en konden sommigen ook het spel spelen. Arjan en ik hebben er een poos bij staan kijken en het leek ons superleuk om het in bezit te hebben. Daarom schreef ik het op mijn verlanglijstje en gelukkig heb ik het ook gekregen. Ik deze blog vertel ik je of het nu echt zo superleuk is als we dachten dat het zou zijn.

Ka Pai

Verhaal

De inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, de Māori, heeft historisch een sterke band met het land. Ze zetten totems (pouwhenua) op die verhalen vertellen over dit verbond, de omgeving en hun voorouders. In Ka Pai host elke speler een Hui (Māori sociale bijeenkomst) en probeert deze totems via stammen (Iwi‘s) te verbinden om hun kennis zo ver mogelijk te verspreiden, terwijl ze tegelijkertijd de stammen in krachtige, individuele groepen verzamelen.

Inhoud

  • 2 dobbelstenen (met driehoekjes, rondjes, vierkantjes en een schuin streepje)
  • 4 potloden
  • 1 scoreblok
  • de spelregels

Ka Pai

Spelverloop

Elke speler krijg een scoreblad en een potlood. De 2 dobbelstenen worden in het midden van de tafel gelegd.

Een speler gooit de dobbelstenen, het maakt niet uit wie er gooit, want alle spelers tekenen het resultaat van hun worp op hun eigen scoreblad.

  • Als het symbool op beide dobbelstenen hetzelfde is, dan moet elke speler beide symbolen naast elkaar op zijn blad tekenen.
  • Als de symbolen op beide dobbelstenen niet hetzelfde zijn, dan kiest elke speler één van de twee symbolen en tekent die op zijn blad.

Het allereerste symbool mag in een willekeurig wit vakje worden getekend. Elk volgend symbool moet in een veld worden getekend horizontaal of verticaal van een symbool dat al is ingetekend. De symbolen hoeven niet hetzelfde te zijn.

Zodra er een groepje van 3 dezelfde symbolen op het scoreblad is getekend (horizontaal of verticaal) dan worden deze 3 dezelfde symbolen omcirkeld. Elk symbooltje mag maar één keer onderdeel uitmaken van een groepje van 3. Groepjes met driehoekjes, rondjes en vierkantjes leveren direct punten op. Groepjes met schuine streepjes leveren pas aan het eind van het spel bonuspunten op. Zodra je een groepje van 3 streepjes omcirkelt, kruis je direct een bonusveld aan. Dat kan jou mogelijk aan het eind van het spel extra bonuspunten opleveren als je het voor jou meest gunstige bonusveld hebt aangekruist.

Puntentelling

Het spel is afgelopen als elk wit vakje op het scoreblad gevuld is met een symbool. Dan volgt de puntentelling.

  • Groepjes tellen: Tel het aantal groepjes met 3 driehoekjes en vermenigvuldig dat met 2. Tel het aantal groepjes met 3 vierkantjes en vermenigvuldig dat met 3. Het totaal aantal groepjes met 3 rondjes vermenigvuldig je met vier.
  • Verbonden totems: Op het scoreblad staan 5 totems, in elke hoek één en één in het midden. Je kunt totems met elkaar verbinden door tussen twee totems een lijn te creëren van dezelfde symbolen. Hoe meer totems je met elkaar verbonden hebt, hoe meer punten dat oplevert. 2/3/4/5 totems levert 2/4/7/12 punten op.
  • Bonussen: Vermenigvuldig het aantal aangekruiste bonusvelden bij een symbool, met het aantal groepen van dat symbool.

Iedereen telt nu alle punten bij elkaar op en degene met de meeste punten wint het spel.

Je kunt het spel zelfs in je eentje spelen, de spelregels blijven ongewijzigd. Je probeert bij elke spelletje dat je speelt je eigen topscore te verbeteren.

Mijn mening

Ja, dit spel is echt zo leuk als we dachten dat het zou zijn! Nu houden wij best wel van deze ‘simpele’ korte dobbelspelletjes, maar die wel lastig zijn als het gaat om tactiek. Spelletjes als Qwixx en Qwantum spelen we dan ook ontzettend vaak (Qwinto schreef ik ook op mijn verlanglijstje, maar die ontving ik dan weer niet 😉 )

Plastificeren

Ik heb al eerder deze tip gegeven; als bij een spel een scoreblok zit, dan plastificeren wij een paar sheets en schrijven we er met dunne whiteboard markers op. Na een potje kun je je geplastificeerde scorepapiertje zo weer schoonvegen en kun je eindeloos met één scoreblaadje doen. En dat is ook wel nodig. Ka Pai werkt verslavend. Na één potje wil je nog een potje spelen en vervolgens nog eentje. Je zou al snel door het scoreblokje heen zijn. Plastificeren werkt perfect. Meerdere rondjes op een avond spelen lukt dan ook prima. Een spelletje heb je in een minuut of 15 gespeeld.

Er valt op 3 manieren punten te verdienen. En dat maakt het spel best lastig als het gaat om tactiek. Groepjes met rondjes leveren dan wel de meeste punten op, maar de rondjes zitten niet zoveel op de dobbelstenen dan bijvoorbeeld de driehoekjes. De kans is dus minder groot dat je een rondje gooit. Bonuspunten verzamelen zijn superleuk, maar als je geen groepjes hebt in een bepaald symbool om met die bonuspunten te vermenigvuldigen heb je nog niks aan de bonuspunten. En die totems met elkaar te verbinden levert je ook best behoorlijk wat punten op.

Toch moet je in het spel keuzes maken. Je kunt best wel op alle drie manieren punten verdienen, maar daarmee ga je het spel echt niet winnen. Je zult keuzes moeten maken en proberen op één of twee manier zoveel mogelijk punten zien te krijgen. Maar daarvoor ben je weer afhankelijk van wat er gegooid wordt en daar komt ook dat beetje geluk om de hoek kijken.

Waar wij even geen erg in hadden

Waar we de eerste twee potjes wel direct fouten in maakten, is dat je een symbooltje dat je intekent moet laten aansluiten op een symbooltje wat al op je scoreblad getekend staan. De valkuil is in het begin wel een beetje dat je een symbool op een willekeurige plek intekent. Dat mag niet, dus voor ons wat dat even een regeltje om goed in de gaten te houden.

Verder is het spel qua regels niet zo heel erg moeilijk. De regels zijn eenvoudig, het spel is zo te leren. Even 1x de regels doorlezen en je snapt hoe het werkt. In ongeveer een kwartier kun je een spelletje spelen. Daarmee is het een leuk spel voor al je even wat minder tijd hebt om een spel te spelen en je ook niet teveel klaar wilt leggen. Dit spel komt wat ons betreft zeker in het rijtje bij Qwixx en Qwantum te staan. Een heerlijk spel voor even tussendoor, eenvoudig qua spelregels, snel te leren, maar waar je tijdens het spelen toch echt over moet nadenken en het tactisch moet spelen om het spel te kunnen winnen. Vlot en uitdagend; wij houden ervan!

Productinformatie

Titel: Ka Pai
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers 1 – 4
Leeftijd: 8+
Speelduur: 15 minuten
Prijs: € 14,95

Ook leuk: Vind je het basisspel te makkelijk? Geen probleem! Met de Ranu blok Level 1 maak je jouw favoriete Ka Pai spel iets uitdagender! Ik zet het op mijn verlanglijstje 🙂

#NoSpon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *