Zakelijke lening aanvragen? Hier moet je op letten

Zakelijke lening

Gastblog ~ Wil je een langlopende investering in jouw bedrijf doen, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Dan besluit je mogelijk om de investering voor je uit te schuiven. Dat is jammer. Dit kan namelijk (grote) gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Overweeg daarom een zakelijke lening aan te vragen. Als deze financiering aan jou wordt toegekend, kun je de gewenste investering alsnog doen. Voordat je voor een rekening courant krediet kiest moet je het een en ander weten. In dit artikel zetten wij de belangrijkste aandachtspunten van een zakelijke lening voor jou op een rijtje.

Kosten

Als je een zakelijke lening afsluit, leen je geld van een geldverstrekker. Dit geld dien je terug te betalen. Net als bij iedere andere lening betaal je bij een zakelijke lening ook altijd meer terug dan je leent. Dit komt doordat je bij deze financieringsvorm te maken krijgt met rente. Bij een zakelijke lening betaal je altijd rente over het gehele bedrag dat je leent. Zodra deze financiering aan jou wordt toegekend, wordt het volledige bedrag direct op jouw rekening gestort.

Hoeveel rente je betaalt voor een lening, is niet op voorhand te zeggen. De rente kan van het ene op het andere moment verschillen. Het rentepercentage wordt dan ook vastgesteld op het moment dat je een zakelijke lening afsluit. Je moet overigens weten dat dit percentage gedurende de hele looptijd van jouw lening geldt. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat jouw kosten de ene maand hoger uitvallen dan de andere maand. Bij een zakelijke lening betaal je iedere maand hetzelfde bedrag, waardoor je weet waar je aan toe bent.

Looptijd

Wanneer we het over de kosten van een zakelijke lening hebben, denken veel mensen alleen aan de rente. Toch is de rente niet de enige factor dat van invloed is op de kosten van een zakelijke lening. De looptijd van de lening speelt ook een rol. Het maakt nogal verschil of je het geleende geld in 3 of 5 jaar terug moet betalen. Bij een lening van 5 jaar heb je 60 maanden om af te lossen, terwijl dit bij 3 jaar maar 36 maanden zijn. De maximale looptijd voor een bedrijfslening is overigens 5 jaar.

Omdat jouw maandelijkse kosten bij een lange looptijd lager uitvallen, neig je mogelijk naar een looptijd van 5 jaar. Op het eerste gezicht lijkt dit voordeliger, maar dat is vaak niet het geval. Als je voor een langere looptijd kiest, betaal je ook langer rente. Hierdoor kan een zakelijke lening onderaan de streep behoorlijk duurder uitvallen.

Lees ook: Een tuinkamer als thuiskantoor; dit zijn de voordelen

Bestedingsdoel

Zoals we eerder in dit artikel al aanhaalden, is een zakelijke lening uitermate geschikt voor langlopende investeringen. Investeringen in machines, voertuigen of uitbreiding zijn hier goede voorbeelden van. Wil je het geld gebruiken om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen? Dan is een zakelijke lening niet de beste keuze. De voorkeur gaat in dat geval uit naar zakelijk krediet.

Een zakelijke lening en zakelijk krediet verschillen in een aantal opzichten van elkaar. Zo ontvang je het geld bij deze financieringsvorm niet op jouw rekening, maar wordt het voor je klaargezet. Je kunt het geld opnemen wanneer je het nodig hebt, het maakt niet uit hoe vaak je geld opneemt. Rente betaal je uitsluitend over het opgenomen bedrag. Het geld dat je maandelijks aflost, kun je opnieuw opnemen. Op deze manier is er altijd geld voorhanden om bijvoorbeeld de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf te betalen.

Lees ook: Sparen en beleggen voor je kind
Lees ook: Heeft jouw bedrijf de gunfactor? Zo werk je eraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *