Op zoek naar een dakdekker? Hier let je op!

Dakdekker

In 2015 hebben we het huis waarin we nu wonen gekocht. 2 november 2015 kregen we de sleutel en 11 december 2015 zijn we daadwerkelijk verhuisd. Het huis dat wij kochten is rond 1990 gebouwd en op moment van aankoop dus ongeveer 25 jaar oud. Wat betreft extra kosten moesten we rekening houden met 2 dingen; het vervangen van de kozijnen en het vervangen van de dakbedekking. Ondertussen hebben we zowel de kozijnen als de dakbedekking laten vervangen. In dit artikel vertel ik je meer over onze ervaringen met dakdekkers en geef ik je een aantal tips als jij ook op zoek bent naar een goede dakdekker.

Bouwtechnische keuring

Na de eerste bezichtiging van het huis wisten we het al snel; dít huis willen we kopen. We brachten een bod uit, er werd een tegenbod gedaan en dat bod hebben we meteen geaccepteerd. Het huis zag er zo op het eerste oog prachtig uit. Alleen de technische kennis van een huis ontbreekt ons, waardoor we geen oog hebben voor eventuele verborgen gebreken. Daarom hebben we een bouwtechnisch inspecteur gevraagd om langs te komen en het hele huis te doorlopen en te controleren op bouwkundige gebreken en achterstallig onderhoud. Zo’n onafhankelijk bouwkundige keuring voorkomt dat je te veel voor een huis betaalt of dat je een aankoop doet waar je later spijt van krijgt, omdat er toch veel gebreken (en dus extra kosten) aan het huis blijkt te zijn.

Een bouwtechnisch inspecteur bekijkt het hele huis. Van boven naar beneden, van binnen en van buiten. Hij controleert de vloeren, de muren, de gevel, het dak, de riolering, de waterleidingen, isolatie, de ramen en kozijnen, het hang- en sluitwerk, en nog veel meer. Vervolgens krijg je een zeer gedetailleerd rapport met foto’s. In het rapport staan alle geconstateerde gebreken precies weergegeven en op welke termijn deze gebreken hersteld moeten worden en wat het dan ongeveer gaat kosten. Ook lees je in het rapport alle zaken die helemaal in orde zijn en waar je op korte termijn geen (financiële) zorgen over hoeft te maken.

Een sterkere onderhandelingspositie

Met zo’n bouwkundig rapport heb je een sterkere onderhandelingspositie en kun je qua vraagprijs zakken wanneer dat nodig blijkt te zijn. Ook weet je met welke kosten je rekening dient te houden om de gebreken te herstellen. Als je van plan bent een huis te kopen dan is het altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Zo weet je precies waar je financieel aan toe bent.

Toen wij in 2015 ons huis kochten, was het huis ongeveer 25 jaar oud. Ons huis heeft een plat dak. In 2013 hebben de vorige bewoners van het dakterras een slaapkamer gemaakt. Onze bovenste verdieping bestaat dus uit twee delen, het oude gedeelte en het nieuwe gedeelte. Uit het bouwtechnisch rapport bleek dat de dakbedekking van het oude gedeelte van het dak binnen een paar jaar vervangen moet worden. Wij moesten dus op korte termijn rekening houden met dakdekker kosten van enkele duizenden euro’s.

Op zoek naar een dakdekker

Zo’n anderhalf jaar later gingen we op zoek naar een dakdekker voor het vervangen van de dakbedekking. We hebben 4 dakdekkers aangeschreven. Alle 4 de dakdekkers zijn langs geweest, hebben een kijkje op het dak genomen en een offerte uitgebracht. Ook hebben ze foto’s van het dak gemaakt om ons de staat van de dakbedekking te laten zien. En toen kwam het probleem!

4 dakdekkers, 4 meningen. Dat het 25-jaar oude stuk dakbedekking vervangen moest worden was duidelijk, daar bestond geen meningsverschil over. Het meningsverschil tussen de dakdekkers had te maken met de dakbedekking van het nieuwe gedeelte, van de extra slaapkamer die in 2013 is gebouwd. De vorige bewoner vond zichzelf een heel handige klussers en deed dus alles zelf. Maar alles wat hij zelf heeft gedaan, als het gaat om klussen, is niet allemaal even perfect gedaan. De ene dakdekker had beslist geen vertrouwen in het dak en adviseerde ons om ook dat stuk dakbedekking te vervangen. De andere dakdekker vond het niet netjes aangebracht (daar waren ze het allemaal wel over eens), maar vond het dan weer niet nodig om het meteen te vervangen.

En tsja, wat doe je dan. Gelukkig hebben de dakdekkers foto’s gemaakt zodat we het ook een beetje met eigen ogen konden zien. Nee, het was geenszins netjes aangebracht, dat was duidelijk, maar is het echt nodig om het na 5 jaar al te vervangen? Uiteindelijk hebben we het zekere voor het onzekere genomen en het hele dak laten vervangen, dus ook het nieuwe gedeelte. Te meer ook omdat we zonnepanelen op het dak wilden laten plaatsen en dan zit je nadien niet op gedoe te wachten.

Vraag offertes aan; hier let je op!

Wij hebben 4 offertes opgevraagd. Offertes kun je bij de meeste dakdekkers gratis en vrijblijvend opvragen. Een dakdekker neemt een kijkje op het dak, maakt foto’s en aan de hand daarvan maakt hij een offerte op. Het is goed om tijdens het gesprek met de dakdekker, maar ook als je de offerte in handen hebt, op een aantal punten te letten:

  • Duidelijke omschrijving van alle werkzaamheden.
  • Omschrijving van de totale kosten.
  • Weet zelf de oppervlakte van je dak en check dit ook in je offerte.
  • Omschrijving van alle materialen (soort dakbedekking en hoe lang gaat het soort dakbedekking mee).
  • Erkenningen en keurmerken van het bedrijf.
  • Welke garanties er gegeven worden.
  • Of je wel of geen aanbetaling hoeft te doen.
  • Vraag de dakdekker of hij foto’s van het dak maakt en of hij deze naar jou wilt mailen.

Nog een aantal tips:

Als je op deze link klikt dan kun je een dakbedekking checklist downloaden. Hierin staan een aantal tips en adviezen waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een dakdekker. Zelf kan ik ook nog een aantal tips met je delen waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een dakdekker:

In onze wijk zijn alle huizen in hetzelfde jaar gebouwd. Alle huizen hebben een plat dak. Wij zagen de ene na de andere dakdekker in de buurt verschijnen en het ene na het andere dak werd voorzien van nieuwe dakbedekking. Vraag eens bij je buurtgenoten rond of ze goede ervaringen met een bepaalde dakdekker hebben. En wellicht kun je ook samen met je buren de dakbedekking laten vervangen, dat scheelt aanzienlijk in kosten.

Ga nooit af op één offerte, vraag altijd meerdere offertes op. Het prijsverschil tussen de dakdekkers kan best aanzienlijk zijn. Maar kies ook niet meteen de goedkoopste. Goedkoop kan immers ook duurkoop worden. Kies de dakdekker in wie jij het meest vertrouwen hebt.

Wij hebben één negatieve ervaring met een dakdekker bij wie we een offerte hebben opgevraagd. In de offerte was ons dak 15 m2 groter dan deze daadwerkelijk is. Dat betekende dus een hogere offerteprijs. Dit leverde ons nog flink wat gedoe op nadat ik, na wat heen en weer mailen, een negatieve review op hun website plaatste. Onze tip is om goed op de hoogte te zijn van de oppervlakte van je dak en hier ook op te letten in de offerte om te veel betalen te voorkomen.

Is een offerte niet duidelijk? Vraag dan bij de dakdekker na hoe het precies zit.

Goede zaken

Uiteindelijk hebben we een dakdekker gevonden die bij ons het dak heeft vervangen. Nog een jaar lang zagen we deze dakdekker zeer regelmatig in de wijk om bij heel wat huizen de dakbedekking te vervangen. Hij heeft in onze wijk zeker goede zaken gedaan!

Lees ook: Drie tips voor een soepele verbouwing

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.