DIY: Een mega Jenga spel zelf maken

Jenga kun je heel eenvoudig zelf maken. Lees een stappenplan in deze DIY.

Een vaste hand is van onschatbare waarde. Verwijder steeds één blokje uit de toren en plaats deze weer bovenop. Daar mag je slechts één hand voor gebruiken. Laat de toren niet omvallen, want dan is het meteen game-over. Jenga; een spannend spel waarbij strategisch inzicht, concentratie, geduld en een vaste hand van groot belang zal zijn. Het spel Jenga is eenvoudig zelf te maken. Kinderen kunnen er zelfs bij helpen. Het leuke is dat je het spel dan zo groot kunt maken als je zelf wilt, voor nog meer spanning en spelplezier. In dit artikel vertellen wij je hoe je dat kunt doen.

De spelregels van Jenga

Jenga is een spel dat wordt gespeeld met 54 houten blokken. Elk blokje heeft een lengte-breedteverhouding van 3:1. Een blokje is iets minder hoog dan dat het breed is. De blokken worden gestapeld in de vorm van een toren. Elke laag bestaat uit 3 blokjes die naast elkaar gelegd worden, tegen elkaar aan. Daarmee vorm je zeg maar een vierkantje. De volgende laag van 3 blokken wordt loodrecht op de vorige laag geplaatst. Zo stapel je om en om de lagen op elkaar totdat je uiteindelijk een toren van 18 lagen hebt.

Als de toren klaar is, kan het spel beginnen. De eerste speler moet een blokje uit de toren proberen te halen en als dat gelukt is, legt hij het blokje bovenop de toren. Daar mag hij maar één hand voor gebruiken. De volgende speler is aan de beurt en probeert ook één blokje uit de toren te verwijderen en legt dit blokje vervolgens bovenop. Zo gaat het spel verder totdat de toren omvalt. Het spel eindigt dan direct en degene die de toren om laat vallen is de verliezer.

DIY – Jenga zelf maken

Jenga kun je heel goed zelf maken. Het leuke is dat je het zo groot kunt maken als je zelf wilt. Het enige wat je ervoor nodig hebt zijn een aantal vuren latten die je in stukken van gelijke grootte zaagt. Hoe groot ze worden mag je zelf bepalen, zolang de lengte-breedteverhouding maar 3:1 is.

Wat heb je nodig:

 • Vuren houten latten
 • Zaag
 • Winkelhaak
 • Schuurpapier
 • Eventueel verf

Stappenplan Jenga zelf maken

 • Bepaal eerst de grootte van de Jengablokken. Je mag zelf bepalen hoe groot je de blokken wilt hebben, zolang de verhouding maar 3:1 is. Alleen dan kun je een vierkante toren maken. Kijk hiervoor eens hoe breed de diverse latten zijn die je bijvoorbeeld bij de bouwmarkt kunt kopen en stem de afmetingen af op de standaardbreedtes die verkrijgbaar zijn.
 • Koop de vurenhouten latten.
 • Teken de latten af in het door jouw gewenste formaat. Wanneer jij hebt gekozen voor een latje van 3,8 cm breed, dan wordt één blokje 11,6 cm lang. Je hebt 54 blokjes nodig.
 • Zaag de vuren houten latten in 54 gelijke blokjes.
 • Pak een schuurpapier en schuur alle blokjes glad.
 • Wanneer je wilt kun je de blokken in elke gewenste kleur verven. Je kunt natuurlijk ook meerdere kleuren gebruiken.

Tip

Geef alle gasten van een bruiloft een Jengablokje en laat de gasten een wens voor het bruidspaar op het blokje schrijven. Aan het eind van de avond krijgt het bruidspaar een prachtig Jengaspel met daarop de wensen van alle gasten geschreven.

Ditzelfde kun je doen tijdens de kraamperiode wanneer je net een baby hebt gekregen. Laat al het kraambezoek op een blokje hun naam schrijven. Het Jengaspel vormt op deze manier een herinnering voor het kindje zodat het later kan lezen wie er allemaal op kraambezoek is geweest.

Limtrade; dé ideale partner voor elke klusser of professional

Houten latten bestel je snel en eenvoudig bij Limtrade. Limtrade biedt jou de kwaliteit van een vakman en het gemak van een webshop. De webshop heeft een breed assortiment aan diverse gereedschappen en materialen, denk bijvoorbeeld aan houten balken en latten, staalprofielen zoals de u profiel staal, maar ook handgereedschap en elektrisch gereedschap! Daarmee is Limtrade dé ideale partner voor elke klusser of professional.

Lees ook: DIY: Zelf je eigen Kubb spel maken

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *