DIY: Zelf je eigen Kubb spel maken

DIY: zelf je eigen Kubb spel maken

Als je op een heerlijke zomerdag een wandeling in het park maakt, dan zie je wel eens een groep mensen die met stokken blokken proberen om te gooien. Ze spelen een spel dat wel wat weg heeft van Jeu de Boules. Het Zweedse werpspel Kubb stamt uit de tijd van de Vikingen. Je speelt het spel in twee teams en het doel is om alle blokken (Kubb’s) van het andere team om te gooien. Is dat gelukt, dan mag je de koning, die in het midden van het veld staat, omgooien. En is dat ook gelukt? Dan heeft jouw team gewonnen. Gooi je de koning per ongeluk al eerder in het spel om? Dan wint het andere team direct. Het draait dus allemaal om precisie en strategie!

Het spel Kubb kun je heel eenvoudig zelf maken. In dit artikel vertellen wij je hoe je dat precies doet en vertellen wij je ook wat de spelregels van Kubb zijn.

Dit heb je nodig:

  • 1 blok hout (de koning) van 9 x 9 cm en 30 cm hoog
  • 10 houtblokken (kubb’s) van 7 x 7 cm en 15 cm hoog
  • 6 werpstokken met een diameter van 44 mm en een lengte van 30 cm
  • 6 hoekstokken
  • Touw om het veld af te zetten
  • Sigma verf, in de kleur of kleuren die jij mooi vindt.

Stappenplan DIY Kubb

In het volgende stappenplan vertellen wij je hoe je het spel Kubb zelf kunt maken.

Stap 1: teken alles af

Waarschijnlijk heb je lange houten balken en stokken gekocht die je nog in stukken moet zagen. Voordat je aan de slag gaat met zagen, teken je de delen nauwkeurig af. Hierboven – bij ‘dit heb je nodig’ – lees je precies wat je voor onderdelen nodig hebt en welke breedte, lengte en hoogte ze moeten hebben.

Stap 2: zaag en schuur de stokken en balken

Na het aftekenen kun je de houten balken en de stokken in stukken van de juiste lengte zagen. Zorg ervoor dat je wel recht zaagt, het is natuurlijk jammer als de kubb’s vanzelf omvallen, omdat ze niet recht blijven staan.

Na het zagen is het tijd om te schuren. Hiermee krijg je een egaal oppervlak en voorkom je houtsplinters. Ook zal de verf beter hechten op geschuurd hout.

Stap 3: verven de speelstukken

Geef jouw kubb-spel een geheel eigen design door de speelstukken in jouw favoriete kleur(en) te verven. Hiervoor kun je bijvoorbeeld sigma pearl clean matt verf gebruiken. Laat de verf goed drogen. Dekt de kleur niet goed? Schuur de houtblokken nog eens lichtjes op en verf ze nog een keer in jouw favoriete kleur(en) verf.

Het spel is klaar. Nu kun je het in teamverband spelen.

De werpstokken van het spel Kubb

Playtime: dit zijn de spelregels van Kubb

Doel van het spel

Het doel van het spel Kubb is om de koning omver te gooien, nadat alle kubb’s op de speelhelft van de tegenstander omver zijn gegooid.

Voorbereiding

Als eerste zet je een speelveld op. Een speelveld is 5 x 8 meter. Zet het veld af met de hoekstokken die je in het gras prikt. Prik ook aan de zijkanten van de middellijn een stok in het gras. Eventueel kun je met touw het veld afzetten.

Het spel wordt met 2 teams gespeeld. Verdeel de spelers in 2 gelijke teams.

Zet de koning precies in het midden van het speelveld. Elk team krijgt 5 kubb’s die hij op de eigen basislijn (de 5 meterlijn) plaatst.

Spelregels

Team 1 mag beginnen met gooien. Vanachter de basislijn worden de stokken onderhands richting de kubb’s van de tegenstander gegooid. Per beurt moet een team 6 stokken gooien.

Als team 1 de 6 werpstokken heeft gegooid, mag team 2 de omgegooide kubb’s in het speelvak van team 1 gooien. Team 1 zet de kubb’s op die plek recht overeind. Dit zijn de veldkubb’s die vanaf nu de verdediging vormen.

Nu is team 2 aan de beurt om de 6 stokken te gooien. Als eerste moeten ze de veldkubb’s in het speelvak van de tegenstander omgooien alvorens ze de kubb’s op de basislijn van de tegenstander omver mogen gooien. Alle kubb’s die zijn omgegooid worden nu door team 1 in het speelvak van team 2 geworpen en recht overeind gezet.

Het spel gaat op deze manier heen en weer, tot dat een van de teams alle veld- en basiskubb’s van het andere team omver heeft geworpen. Daarna mag het team met de overgebleven stokken proberen de koning omver te gooien. Is dat ook gelukt, dan heeft dat team gewonnen.

Als een team de koning al eerder in het spel per ongeluk omver werpt, dan wint het andere team direct.

Lees ook: Het is altijd tijd voor een spelletje met 999-games

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *