Review: Museum Suspects – Blue Orange

Museum Suspects | Een detectivespel van Blue Orange en Geronimo Games

Geronimo Games is distributeur van spellen in de Benelux. Neem eens een kijkje op de website en blader door de online catalogus en je komt een heel aantal fantastische spellen tegen. Een aantal daarvan staat in onze spellenkast, een groter aantal staat op mijn verlanglijstje. Geronimo Games is vaak ook in voor een samenwerking. Ik mocht kiezen: Museum Suspects of Velonimo. Beide spellen die wij ook met onze kinderen zouden kunnen spelen. Toch koos ik voor Museum Suspects van Blue Orange omdat mij dat een beetje deed denken aan het spel The Key van Haba, waar we ontzettend van genoten hebben. Wat was het een verrassing toen ik bij openmaken van het pakket ook het spel Velonimo zag! We namen beide spellen mee op vakantie! In dit artikel vertel ik je meer over het spel Museum Suspects, later volgt er een uitgebreid artikel over het kaartspel Velonimo!

Museum Suspects

Snel, sla alarm en sluit alle deuren! Er werd een museumstuk gestolen! De directeur roept de hulp in van jullie, ervaren detectives, om de dief (of dieven!) te ontmaskeren tussen de 16 verdachten die nog in het gebouw zijn. Gebruik de hints om het mysterie op te lossen… Of zou de dief zijn ontsnapt voor de deuren sloten?

Inhoud van het spel

 • 24 verdachtentegels
 • 1 nooduitgangtegel
 • 32 hintkaarten (8 soorten hints in 8 kleuren, 4 kaarten per soort)
 • 48 onderzoeksfiches (in 4 kleuren, 12 fiches per soort)
 • 4 detectivefiches (A t/m D)
 • 4 notitieboekjes met 4 potloodjes

Doel van het spel

Vind de dief of dieven tussen de 16 verdachten met behulp van hints in het museum. Noteer tijdens de 6 ronden alle hints in je notitieboekje om je onderzoek vooruit te helpen. De speler die het meest heeft ingezet op de echte dief of dieven, wint het spel.

Voorbereiding

 • Schud de 24 verdachtentegels en leg er 16 van open op tafel in een raster van 4 x 4. De 8 overgebleven verdachtentegels kunnen terug in de doos.
 • Leg de nooduitgangtegel onder het raster van 4 x 4 tegels.
 • Neem de 32 hintkaarten en sorteer ze per soort. Schud elk van de 8 stapeltjes met 4 kaartjes. Neem van elk stapeltje de bovenste kaart en leg deze 8 kaartjes aan weerszijden van het raster, aan elke kant 4 kaartjes. De overige kaartjes kunnen terug in de doos.
 • Iedere speler krijgt een notitieblokje en een potlood. Daarnaast krijgt elke speler één detectivefiche en de 12 bijbehorende onderzoeksfiches.
Museum Suspects; een leuk detectivespel van Geronimo Games

Spelverloop

Het spel wordt gespeeld over 6 rondes. Speler A is de startspeler, daarna is speler B aan de beurt, daarna C en daarna D. In een beurt moet de speler 2 acties uitvoeren.

Een hint onderzoeken

De speler die aan de beurt is kiest één van de 8 hints. Hij bekijkt de hint en mag de informatie in het geheim noteren in zijn notitieboekje. Het hintkaartje geeft informatie over wie de verdachten NIET zijn. De speler legt de hintkaart weer gedekt terug op zijn plaats. Vervolgens kiest hij een onderzoeksfiche (met waardes 1 t/m 6) en legt deze open op het gekozen hintkaartje. Als een speler een hintkaartje kiest waar al een onderzoeksfiche op ligt, dan moet hij daar een onderzoeksfiche met een gelijke of hogere waarde dan het fiche dat al op het kaartje ligt op leggen.

Een verdachte aanduiden

Daarna mag de speler een verdachte aanduiden door een onderzoeksfiche van een waarde naar keuze (van 1 t/m 6) gedekt op één van de 16 verdachten te leggen. Als een speler denkt dat geen van de 16 verdachten de dief is, dan mag hij zijn onderzoeksfiche op de nooduitgangtegel leggen.

Einde van het spel

Het spel is na 6 ronden afgelopen. Elke speler heeft rondes dus 6 van de 8 hintkaarten kunnen bekijken. Na deze 6 rondes worden de onderzoeksfiches van de hintkaarten verwijderd en worden de hintkaarten één voor één opengedraaid. Telkens als een hint wordt opengedraaid, draaien de spelers de verdachten die onschuldig blijken te zijn om. Ze verwijderen ook de eventuele onderzoeksfiches op deze tegels. Als alle 8 hintkaarten zijn afgehandeld, zijn er 3 mogelijkheden:

 1. Er ligt nog één verdachtentegel open, dit is de dief! De onderzoeksfiches worden omgedraaid en de speler met de hoogste (totale) waarde wint het spel.
 2. De dief is ontsnapt! De spelers die onderzoeksfiches op de nooduitgangtegel hebben gelegd draaien deze om en de speler met de hoogste (totale) waarde wint het spel.
 3. Er liggen meerdere verdachtentegels open, dit zijn allemaal dieven! De spelers die één of meer van deze verdachten als dief aanduiden, tellen de waarde van hun fiches op de dieven op en voegen er 1 punt per dief die ze terecht aanduiden aan toe. De speler met de hoogste score wint het spel.

Lees ook: Review: The Key – De roof in Cliffrock Villa

Mijn mening

Museum Suspects is een leuk detectivespel voor gezinnen met jonge kinderen. Het leeftijdsadvies is 8+ jaar, wij spelen het met onze kinderen van 6 en 8 jaar en dat gaat prima. Ook onze 6-jarige snapte het spel al snel. Het thema is duidelijk: er wordt een museumstuk gestolen en aan de spelers de schone taak om de verdachten te ontmaskeren. De spelregels zijn overzichtelijk, kort en bondig. Er had wel iets duidelijker omschreven mogen worden dat een hint een aantal verdachten UITsluit (en dus niet insluit)! Dit had ik even gemist waardoor ik het spel bij de eerste keer spelen niet helemaal meteen doorhad.

Hintkaarten

Elke hintkaart geeft een aanwijzing welke van de 16 verdachten niet de dief of dieven zijn. Het heeft daarmee wat weg van het spel ‘Wie is het?’ Zo kun je op een hintkaart bijvoorbeeld zien dat de dief geen bril draagt. Alle verdachten met bril kun je daarmee direct in je notitieboekje afkruisen. Naarmate het spel vordert en je meerdere hintkaarten mag opendraaien, blijven er minder verdachten over (deductie). Daarbij moet je ook je tegenstanders in de gaten houden. Want welke waarde (af te lezen aan het onderzoeksfiche) kennen zij toe aan de hint? Welke verdachte duiden zij na elke ronde aan? Maar pas op, dit kan natuurlijk ook bluf zijn.

Om nog even één nadeeltje te noemen: Als de andere spelers aan de beurt zijn, dan kun jij niets anders dan wachten tot je weer aan de beurt bent. Met name met jongere kinderen kan het even duren voor een hint helemaal in het notitieboekje is genoteerd. Als je het spel met z’n vieren speelt dan vind ik dat je té lang moet wachten voordat je weer aan de beurt bent. Het is wat dat betreft niet echt een snel en interactief spelletje. Volwassenen kunnen hun beurt overigens wel sneller afhandelen, omdat ze gewoonweg sneller en efficiënter zien wat ze moeten noteren, waardoor de wachttijd voor het kind weer wat lager is.

De verdachten uit Museum Suspects

Leuk detectivespel voor de hele familie

De uitstraling van het spel is zeer kindvriendelijk en past perfect bij deze doelgroep. De verdachten zien er grappig uit, de kinderen lachen smakelijk om de karakters. Daarmee is het een zeer aantrekkelijk spel.

Bij veel spellen zie je dat alle onderdelen in plastic zakjes worden bewaard, dat is bij dit spel niet het geval. De fiches kun je opbergen in papieren zakjes waardoor er geen plastic aan te pas komt. Het verbaast mij altijd dat veel scoreblokjes in spellen enkelzijdig bedrukt zijn, maar dit notitieblokje is dubbelzijdig bedrukt. Wij hebben een aantal blaadjes geplastificeerd waar je met een whiteboardmarker op kunt schrijven en het na het spel weer uit kunt wissen. Elke speler heeft dan wel iets nodig waarachter ze hun notitieblaadje kunnen verstoppen zodat de medespelers niet kunnen afkijken.

Museum Suspects is een spel dat de wat oudere kinderen (8+) met elkaar kunnen spelen of wat je als gezin samen kunt spelen. Ik vind dit geen spel dat je als volwassenen onderling gaat spelen, daar vind ik het te simpel en te weinig tactisch voor. Maar als familiespel vind ik het wel echt een aanrader.

Productinformatie

Titel: Museum Suspects
Uitgeverij: Blue Orange
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+
Speelduur: Ongeveer 20 minuten

Lees ook: Review: Karak – Geronimo Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *