Review: The Key – De roof in Cliffrock Villa

The Key - De roof in Cliffrock Villa | Haba

Spel en Meer, een spellenwinkel in Zoetermeer, is verhuisd naar een nieuw pand. Een enorm groot pand met ontzettend veel mogelijkheden. Natuurlijk kon ik het niet laten om na de opening snel eens een bezoekje te brengen aan deze nieuwe winkel. En natuurlijk kon ik het ook niet laten om een spel te kopen. Omdat ik al een aantal goede verhalen over The Key van Haba had gehoord, koos ik voor dat spel.

The Key – De roof in Cliffrock Villa

Zeer gewaardeerd rechercheursteam,
We schrijven u aan met de huidige status van het onderzoek. In de kunsttentoonstelling van de beroemde Cliffrock Villa is een reeks roofovervallen gepleegd. Tijdens een uitval van het beveiligingssysteem hebben drie daders waardevolle stukken uit de tentoonstelling gestolen. De dieven werden echter verrast door onweer en probeerden te vluchten, maar deze poging mislukte en ze konden gearresteerd worden. Ook de gestolen voorwerpen konden veiliggesteld worden.

Ondanks vele getuigenissen en talrijke onderzoeken in het laboratorium kon de politie tot nu toe nog niet zonder twijfel een dader aanwijzen. Voor een veroordeling moet eerst worden bepaald welke dader op welk tijdstip welk voorwerp heeft gestolen en hoe hij of zij vervolgens wilde ontsnappen. Pas als we dit weten, kunnen de daders achter slot en grendel worden gezet.

We hopen te kunnen vertrouwen op uw onnavolgbare speurzin en uw hulp om de aanwijzingen te analyseren en de verbindingen onweerlegbaar te verduidelijken.
We danken u bij voorbaat voor uw hulp

Inhoud

 • 4 aktetasschermen
 • 4 stiften met sponsje
 • 9 houten sleutels in verschillende kleuren
 • 4 onderzoeksdossiers
 • 1 oplossingenkaart
 • 140 kaarten
  • 72 getuigenissen
  • 68 stukken bewijsmateriaal
   • 20 vingerafdrukkaarten
   • 24 bewijsstukkaarten
   • 24 bewakingscamerakaarten
 • 1 handleiding

Spelvoorbereiding

 • Elke rechercheur pakt een aktetasscherm, zet dat in elkaar en zet het voor zich neer.
 • Daarnaast neemt elke rechercheur een stift en een onderzoeksdossier.
 • Schud alle kaarten en leg ze met de achterkant naar boven (kleurcode zichtbaar) in het midden van de tafel. De kaarten mogen over elkaar heen liggen. Alle spelers moeten er gemakkelijk bij kunnen.
 • De oplossingenkaart blijft in eerste instantie in de doos en jullie mogen er niet naar kijken. Die hebben jullie pas aan het einde van het spel nodig.
 • Kies samen een kleur sleutel en leg deze in het midden van de tafel, tussen de kaarten. De kleur van de sleutel geeft aan welke misdaad jullie in deze ronde gaan oplossen.

Verloop van het spel

Hieronder geef ik in het kort het verloop van het spel weer. Het volgende is bekend:

 • Tijd van de overval: 1 uur, 2 uur of 4 uur
 • Dader: Nick, Greta of Rob
 • Buit: Masker, beeldje van olifant of kroon
 • Vluchtmiddel: Propellervliegtuigje, duikerspak of als paraglider

1. Rechercheren:

 • Pak tegelijkertijd kaarten van de tafel.
 • Let op: de kleurcode in het vakje moet hetzelfde zijn als de gekozen sleutel!
 • Leg de gekozen kaarten achter het scherm.
 • Combineer en analyseer aanwijzingen en getuigenissen op de kaarten met behulp van het onderzoeksdossier.
 • Markeer de getuigenissen op je aktetasscherm.

2. Zaak afsluiten:

 • Als een unieke combinatie van dader, misdaad, gestolen voorwerp en vluchtroute overblijft: pak de sleutel.
 • De andere spelers mogen verder rechercheren.

3. Cijfercode aanmaken:

 • Lees voor de 3 cijfers de daders, gestolen voorwerpen en vluchtroute, elk overeenstemmend nummer op de linkervleugel van de koffer.
 • Voer de cijfers in de cijfersleutel van de aktetas in.

4. Daders achter de tralies zetten

 • De snelste rechercheur zoekt zijn/haar cijfercode op de oplossingenkaart en steekt de sleutel in het betreffende slot.
 • Oplossingenkaart omdraaien: komen de kleur van de sleutel en het slot overeen?
 • De daders zijn achter slot en grendel.
 • Er is geen slot met de cijfercode, de kleur op de achterkant komt niet overeen of de sleutel past niet in een slot? Verkeerde cijfercode. Andere spelers mogen het controleren (met de klok mee).

5. Meester rechercheur bepalen:

 • Alle spelers met de juiste cijfercode tellen de onderzoekspunten van hun kaarten bij elkaar op. Speler met de sleutel mag een kaart met de laagste waarde wegleggen.
 • Winnaar: de speler met het minste aantal punten wint.

Mijn mening

Wij zijn best wel fan van de familiespellen van Haba moet ik zeggen. Niet dat ik ze allemaal ken hoor, maar degene die we hebben vinden wij echt leuk om met ons gezin te spelen. De spellen die wij kennen zijn dan ook echte familiespellen te noemen. Tijdens het Spellenspektakel 2021 hebben wij uitgebreid bij de stand van Haba rondgekeken en advies gevraagd van een medewerker. Eén van de spellen die zij ons aanraadde was The Key. Toen ik een tijdje geleden hier in Zoetermeer het nieuwe pand van Spellenwinkel Spel en Meer bezocht – nieuwsgierig als ik ben – kon ik het natuurlijk niet laten om ook een spel te kopen. Het werd The Key – The roof in Cliffrock Villa.

Eerst hebben mijn man en ik samen een potje gespeeld zodat we goed wisten wat het doel van het spel is en wat de spelregels zijn. Dat maakt het uitleggen aan de kinderen een stuk makkelijker. Daarop besloten we voor het volgende potje met de kinderen dat het voor een gelijkwaardige strijd beter is om 2 teams te vormen, één van ons samen met één van de kinderen. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens het spelen konden we de regels dan ook prima uitleggen en na één potje snapten de kinderen het goed.

Nu zijn we al een aantal potjes verder en we spelen nog steeds in teams waarbij we de kinderen het meeste werk laten doen om het spel tot een goed eind te laten brengen en wij hier en daar nog wat helpen.

Unieke combinatie

De adviesleeftijd is 8 jaar. Elin en Joas en 8 en 6 jaar. Om het spel zelfstandig te kunnen spelen moet je wel kunnen lezen en ook begrijpen wat je leest. Vervolgens moet je de aanwijzing ook kunnen analyseren en op je scherm het een en ander afstrepen of juist omcirkelen. Als je alle aanwijzingen goed hebt geanalyseerd en het allemaal juist op je scherm hebt afgestreept, dan houd je een unieke combinatie van dader, gestolen voorwerp en vluchtmiddel over. Vervolgens kun je een code aanmaken en op de oplossingenkaart kun je controleren of de code overeenkomst met de kleur van de gekozen sleutel.

De kinderen spelen het spel ook wel eens zelfstandig, je kunt het ook alleen spelen, en dan merk ik dat het voor hen toch nog lastig is om tot de juiste cijfercode te komen. Vaak zit er dan toch nog net ergens een foutje. Daarom spelen we het nog steeds in 2 teams voor een gelijkwaardigere strijd.

Logikwis

The Key lijkt op de logikwis puzzels uit de puzzelboekjes. Bij een logikwis moet je uitzoeken welke gegevens bij elkaar horen. Door de aanwijzingen goed te lezen, ze met elkaar te combineren, kun je achter de juiste oplossing komen. En zo is het ook met The Key.

The Key vinden wij echt een ontzettend leuk spel. Bovendien is het ook ontzettend leerzaam voor de kinderen. Je merkt dat ze steeds meer inzicht krijgen om de aanwijzingen op de juiste manier te analyseren. Ook de kinderen vinden het ontzettend leuk om de raadsels op te lossen!

Nog een belangrijke opmerking: het spel is nadat alle negen zaken zijn opgelost, nog steeds bruikbaar. Omdat elk spel gaat over het combineren van individueel getrokken aanwijzingen, kunnen alle varianten zo vaak worden gespeeld als je wilt. Hoe je de oplossing vindt en het gepuzzel, zijn de echte uitdagingen – de combinatie van cijfers is slechts het resultaat.

The Key The Roof in Cliffrock Villa van Haba

Productinformatie

Titel: The Key – De roof in Cliffrock Villa
Uitgeverij: Haba
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 8+ jaar

Er zijn nog twee andere versies van dit spel verkrijgbaar:

 • The Key – Moord in de Oakdale Club
 • The Key – Sabotage in Lucky Llama Land

Beide kinderen willen deze 2 varianten dolgraag hebben, ze mogen er samen voor sparen. Maar kun je nagaan wat voor fantastisch spel zij The Key vinden.

Lees ook: Review: Dobbelkoning | Haba
Lees ook: Review: Karuba | Haba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *