Wanneer geef je je kind een smartphone? De mijmeringen van een mama!

Wanneer geef jij je kind een smartphone

Zo’n anderhalf jaar geleden kochten mijn man en ik beiden een nieuwe smartphone. Op onze oude telefoon kregen we om de haverklap een melding dat er geen ruimte meer vrij was. Als we een app wilden installeren moesten we eerst een andere app verwijderen. Ook moesten we regelmatig foto’s en filmpjes verwijderen om meer ruimte te creëren. Tijd voor een nieuwe dus. Onze oude smartphones hebben we opgeschoond en Elin en Joas kregen er elk één.

Onze oude smartphones

Nee, wij vinden onze kinderen nog te jong om de smartphone te gebruiken om te bellen, te appen of voor social media. Er staan allen een aantal spelletjes en educatieve apps zoals Squla op hun telefoon en ze kunnen via de Online Bibliotheek luisterboeken luisteren.

Nu Elin bijna 9 jaar is beginnen we ons toch zo af en toe af te vragen of het niet verstandig is om een goedkoop abonnementje af te sluiten voor haar telefoon. Niet zonder reden. Elin krijgt zo langzamerhand de leeftijd dat ze best een uurtje alleen thuis kan blijven. Alleen onze vaste telefoon doet het niet meer zo goed en gebruiken we dan ook nooit. Verder is er geen telefoon in huis waar ze mee kan bellen als er iets is. Nu kan ze natuurlijk altijd naar één van de buren gaan als er wat is, maar toch…. Ik vind het een fijner idee als ze mij ook telefonisch kan bereiken.

Wat wij nog niet willen is dat ze haar telefoon mee naar school neemt of naar buiten al ze daar met haar vriendinnen gaat spelen. Daar vinden we haar nog te jong voor. Veel kinderen zijn vaak nog niet heel zuinig op hun spullen, zo ook onze kinderen. Ze laten hun telefoon overal open en bloot slingeren of op de grond vallen. Het is dan ook nog niet verstandig om een nieuwe, dure telefoon te kopen. Het is prima om kinderen te laten oefenen op bijvoorbeeld een oude telefoon van één van de ouders. Bij een bepaalde leeftijd kun je je kind dan een nieuwe telefoon geven, bijvoorbeeld op de 11e of 12e verjaardag, of als hij naar de middelbare school gaat. Dan kun je bijvoorbeeld een smartphone als de Galaxy S21 fe of iPhone SE kopen voor je kind!

Zoektocht op internet

Wat zegt internet dan? Internet geeft niet echt een duidelijk antwoord op de vraag vanaf welke leeftijd je een kind het beste een telefoon kan geven. Dat snap ik ook wel, dat is natuurlijk jouw eigen keus. Wat ik wel veel las is dat een kind die nog op de basisschool zit eigenlijk geen telefoon nodig heeft. Pas wanneer ze naar de middelbare school gaan hebben ze een telefoon nodig en is het vroeg genoeg om er één te geven. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Daarnaast kun je ook naar je kind kijken. Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen of je kind al dan niet aan een telefoon toe is. Het ene kind is er immers sneller klaar voor dan het andere kind.

  • Maakt je kind al goede beslissingen of reageert het vaak erg impulsief?
  • Hoe gaat jouw kind om met afspraken? Kun je goede afspraken met je kind maken of zoekt het continu de grenzen op?
  • En komt jouw kind makkelijk naar je toe als er wat is of is het een binnenvetter en duurt het even voordat je kind naar je toe komt als er problemen zijn?
  • Kijk ook naar het sociale aspect. Als je kind de enige in de klas is die nog geen smartphone heeft, dan kan hij zich al snel buitengesloten voelen. Dat is natuurlijk ook niet wat je wilt.

Een smartphone op jonge leeftijd

Toch zie ik er ook de voordelen van in om een kind al op iets jongere leeftijd een mobiele telefoon te geven, bijvoorbeeld in groep 7 of in groep 8. Nee, de telefoon hoeft dan niet mee naar school, dat is echt niet nodig, maar kinderen kunnen wel alvast leren omgaan met hun mobiele telefoon. Samen met jou. Het is belangrijk om je kind goed te begeleiden en afspraken te maken over het gebruik van de smartphone. Je kunt dan ook samen met je kind een account op Instagram, Facebook en/of TikTok aanmaken en deze samen beheren. Zo kun jij je kind stap voor stap begeleiden in de wereld van de social media en bovendien kun jij toezicht houden op wat je kind met de smartphone doet. En zodra een kind naar de middelbare school gaat, hoop je dat hij of zij goed kan omgaan met de smartphone!

Op welke leeftijd kreeg jouw kind zijn of haar eerste smartphone?

Lees ook: Review: Squla – Leuk leren | Met kortingscode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *