De lekkerste koffierecepten voor koude winterdagen

De lekkerste koffierecepten

Ondertussen weet iedereen wel hoe je een lekker schuimige latte macchiato of cappuccino op tafel moet toveren. De melkopschuimer is bij veleen een vaste waarde geworden in de keuken. Maar met koffie kun je zoveel meer doen dan alleen een lekkere warme drank brouwen. Tips nodig? Ik noem de lekkerste koffierecepten voor je op!

Cake en gebak

De geur van koffie doet me altijd terugdenken aan de keuken van mijn oma. ‘Het ruikt hier naar Douwe Egberts’, het deuntje van de bekende reclame was elke keer weer van toepassing als ze de deur opende. Die geur staat wat mij betreft gelijk aan even tot rust komen, gezellig kletsen en genieten van een heerlijke kop koffie. Maar zelfs mijn oma wist al dat je met koffie zoveel meer kon. Chocoladecake pimpen bijvoorbeeld. Of die heerlijke petit-beurre-taart maken, met laagjes crème au beurre en in koffie (en een scheutje Grand Marnier) gedrenkte koekjes. 

Bulletproof koffie

Klinkt gevaarlijk, die bulletproof koffie, maar dat is het allerminst. Het idee komt van biohacker Dave Asprey die tijdens een trip naar de Himalaya thee met yakboter aangeboden kreeg en ontdekte hoeveel energie hem dat gaf. Eenmaal weer thuis ging hij aan het experimenteren en belandde hij uiteindelijk bij de bulletproof koffie. Dat is een stevige kop koffie in de blender gegooid met boter en kokosolie. Het resultaat: een drankje dat heel erg veel weg heeft van een latte, maar boordevol energie zit. Veel mensen zweren ondertussen bij dit drankje om de dag mee te beginnen. 

Espresso martini

Feestje op de planning met familie of vrienden? Verras hen dan met een afsluiter van formaat: geen traditionele koffie, maar een overheerlijke koffiecocktail! Wat heb je nodig? 20 ml vodka, 20 ml koffielikeur, 1 theelepel agavesiroop, een kopje intens straffe espresso, wat ijsblokjes en een paar koffiebonen voor de afwerking. Ben je geen fan van cafeïne zo laat op de avond? Dan zet je met je machine van Nespresso toch gewoon een kopje decaf voor de gezelligheid? Gooi alle ingrediënten in de shaker en serveer in een martiniglas. De koffiebonen leg je als finishing touch bovenop het schuimige drankje. 

Côte de boeuf met koffie

Wist je dat koffiesmaak en rundvlees een winning team vormen? Zo maak je bijvoorbeeld een heerlijke côte de boeuf met een korst van koffie, speculaaskruiden, oregano, suiker, peper en zout. Meng alle kruiden en wrijf er het vlees goed mee in. Braad het vlees eerst even een paar minuten aan waarna het de oven in mag voor een 40-tal minuutjes op 130°C. Wanneer je vleesthermometer 55°C aangeeft mag het vlees uit de oven. Laat het nog een kwartiertje afgedekt rusten. Smullen maar!

Lees ook: Wat kunnen we leren van barista’s bij thuis koffie zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *