Review: Libertalia | 999Games

Libertalia - 999Games

Laatst ontving ik namens Verkiezing Speelgoed van het Jaar een pakket met 2 winnende producten. Eén daarvan was Gravitrax Power startersset Lauch. Joas bouwt fantastische knikkerbanen met Gravitrax, een extra set was dus enorm welkom. Het andere product wat ik ontving was een spel uit de categorie kennersspellen: Libertalia van 999-Games. Daarover ga ik je in dit artikel meer over vertellen.

Libertalia

Word de rijkste luchtpiraat van Galecrest? Stuur je bemanningsleden naar eilanden om buit binnen te halen. Iedereen gebruikt dezelfde karakterkaarten. De rang van de kaart die je per eiland speelt en je persoonlijke reputatie bepalen wie de buit krijgt. Wie zet het slimst zijn piraten in en gaat er met de buit vandoor?

Inhoud van het spel

 • 1 speelbord
 • 54 dubloenen
 • 7 buittegels
 • 48 buitfiches
 • 1 buidel
 • 1 zeecadet-tegel voor de 2-spelersversie
 • Voor elke speler een set met 40 karakterkaarten
 • Voor elke speler een scoreschijf in de vorm van een schatkist
 • 1 reputatiefiche voor elke speler
 • en voor elke speler een kerkhoftegel
Libertalia spelonderdelen

Voorbereiding

 • Geef elke speler een set met 40 karakterkaarten, een reputatiefiche, een scoreschijf en een kerkhoftegels.
 • Leg het spelbord in het midden van de tafel.
 • Leg het doosje met de dubloenen in het midden van de tafel.
 • Stop de buitfiches in de buidel en schud deze goed.
 • Speel je met 2 spelers: leg dan de zeecadet-tegel op de 2e en 3e veld op het eiland.
 • Geef elke speler het aantal dubloenen als het getal onder zijn reputatiefiche op het reputatiespoor.
 • Schud alle reputatiefiches en leg deze een voor een willekeurig op het reputatiespoor. Ook van de overige kleuren. Leg op elk veld evenveel fiches als er spelers meedoen. Behalve bij 2 spelers, dan leg je 3 buitfiches neer.
 • Trek de buitfiches uit de zak en plaats deze op de daarvoor bestemde velden. In ronde 1 gebruik je 4 velden, in ronde 2 gebruik je 5 velden en in ronde 3 gebruik je 6 velden.

Spelverloop

Eén speler schudt zijn karakterkaarten en trekt er 6 van. De andere spelers pakken precies dezelfde 6 kaarten uit hun stapel. Elke speler kiest 1 karakterkaart. Zodra elke speler een karakterkaart heeft gekozen worden ze opengedraaid en van laag naar hoog op het eiland neergelegd. Ga verder met de volgende fases:

Daglicht: van links naar rechts wordt elke dageigenschap (indien vermeld) zoals op de kaart vermeld staat afgehandeld.
Avondschemer: van rechts naar links voert elke speler de volgende stappen uit:

 • Hij kiest een buitfiche van de huidige dag: tenzij het karakter anders aangeeft.
 • Heeft het karakter en/of het gekozen buitfiche een eigenschap, dan voert hij die nu uit.
 • Als zijn karakter nog op het eiland ligt, dan mag hij deze open in zijn schip voor zich op tafel leggen.

Nacht: alle spelers activeren tegelijkertijd alle nachteigenschappen van de karakters voor zich in hun schip.

Na de nachtfase van de laatste dag voeren de spelers de volgende stappen uit:

 • Iedere speler activeert alle ankereigenschappen van de verzamelde buitfiches en de karakters in hun schip. Hier ontvangt hij dubloenen voor.
 • Iedere speler telt het aantal dubloenen die hij gedurende deze ronde heeft verdiend. Hij verhoogt zijn scoreschijf met dit getal. De dubloenen legt hij af.
 • De buitfiches en karakters worden afgelegd (tenzij anders aangegeven).
 • Bereidt het spel voor de 2e cq. 3e ronde voor.

Het spel is afgelopen na afhandeling van 3 rondes. Degene met de meeste punten wint het spel.

Speelgoed van het Jaar 2022

Libertalia is één van de drie winnaars in de categorie kennerspellen. Dit is wat de vakjury erover zegt.

Wat zegt de vakjury

Dit is het spel van Paolo Mori uit 2012 en heeft 10 jaar later een remake gekregen. De artwork en de spelregels zijn opgepoetst en er is een soloversie toegevoegd. De speler die op het eind van het spel de meeste dubloenen heeft, is de winnaar. Het spel is van voor tot achter helemaal verzorgd, zoals we gewend mogen zijn van Jamey Stegmaier. Het spelsysteem is zeer eenvoudig te leren door het duidelijke spelregelboekje. Alle spelers krijgen dezelfde kansen door dat ze allemaal met dezelfde karakters spelen in het spel. Het enige verschil is hoe en op wel moment iedere speler de karakters inzet. In dit spel moet je scherp zijn op welke strategie je met de karakter kaarten tactisch wilt uitvoeren. Ook moet je opletten op welke karakter kaarten welke speler al heeft gespeeld en welke nog in het spel zitten en je dus nog kan verwachten. Een goed geheugen zal je in dit spel dus helpen. Met een stukje bluf, list en bedrog zal je naar de overwinning komen. Hoe meer je dit spel speelt hoe meer diepgang dit spel krijgt. Prachtig gemaakt.

Buidel met buitfiches van Libertalia

Lees ook: Het Spellenspektakel 2022
Lees ook: Speelgoed van het Jaar verkiezing 2022

Mijn mening

Wij hebben Libertalia alleen nog met 2 spelers gespeeld, nog niet met 3 of 4 spelers. Mijn mening over dit spel is dus op basis van 2 spelers. Ik denk dat als je Libertalia met meer spelers speelt, het meer diepgang en spanning biedt. Maar ook met 2 spelers is het een leuk spel, alleen wel iets meer voorspelbaarder als je elkaar goed kent en het spel al een aantal keer gespeeld hebt.

Elke speler begint met dezelfde 6 handkaarten die willekeurig uit de stapel van 40 kaarten is getrokken. Daardoor is elk spel ook weer anders omdat je steeds andere combinaties van kaarten trekt. In de eerste ronde worden er 4 kaarten gespeeld. De kaarten die je overhoudt mag je meenemen naar de volgende ronde en daarna ook naar de derde ronde. Daarbij; bepaalde acties op de kaarten maken het ook mogelijk om kaarten extra te spelen of kaarten terug op hand te nemen. De basisset met kaarten is dus voor iedereen gelijk, maar na verloop van het spel kunnen de kaarten die op hand zijn wel van elkaar verschillen. En dat maakt het heel leuk en kunnen bepaalde acties op de kaarten ineens wel heel interessant worden!

Het is dan ook van groot belang dat je goed op elkaar let en weet welke kaarten de ander gespeeld heeft. Met name voor bepaalde acties kan het enorm in je voordeel werken als je precies weet wat de ander al wel of juist nog gespeeld heeft. Je speelt dus zeker niet alleen maar voor jezelf, want juist die interactie maakt het spel spannend.

Set met 6 karakterkaarten uit het spel libertalia

Een opbergdoos waar alles netjes in past

De uitvoering van Libertalia is ontzettend mooi en duurzaam. De dubloenen zitten in een afsluitbaar bakje en de buitfiches in een mooie buidel. De spelonderdelen passen precies in de doos. Vervolgens kun je de losse spelonderdelen afsluiten met een inlay waar bovenop je het spelbord kan leggen. Handig wanneer je het spel op z’n kant in je kast wil opbergen. Het spelbord kent trouwens 2 zijdes; de donkere en de lichte zijde. Wij hebben inmiddels beide zijdes gespeeld. De spelregels op zich zijn niet anders, maar de acties bij de buitfiches zijn wel anders. Denk je net precies te weten wat de actie is die bij een bepaalde kleur fiche hoort, op de achterzijde is dat gewoon weer heel anders en kun je het opnieuw leren. Maar dat maakt het spel wel weer even anders en zorgt ervoor dat het op tafel blijft komen.

Wij hebben het dus, zoals ik al zei, alleen nog maar met 2 spelers gespeeld. Na een aantal potjes wisten wij van elkaar welk karakter we logischerwijs zouden kiezen om uit te spelen en die kwamen vaak ook met elkaar overeen. Het werd dus al vrij snel voorspelbaar. Daarom zeg ik: met z’n tweeën is het zeker leuk en het gaat hier zeker met enige regelmaat op tafel komen, alleen niet te vaak achter elkaar. Als je voornamelijk met z’n tweeën een spel speelt, en je bent op zoek naar een nieuw spel, dan zou ik toch een ander spel overwegen. Speel je veel met meer spelers, dan kan ik mij zeker voorstellen dat het echt een leuk spel is, hoewel ik dit nog niet zelf met meer spelers getest heb. Toch gauw een keer weer spelliefhebbers uitnodigen om dit eens met meerderen te spelen.

Productinformatie

Titel: Libertalia
Uitgeverij: 999Games
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: 14+

Lees ook: Review: Gravitrax Power starterset launch | Ravensburger
Lees ook: Review: Savannah Park | 999Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *