Wat kunnen we leren van barista’s bij thuis koffie zetten?

Wat kunnen we leren van barista's bij thuis koffie zetten?

Een barista is een koffiespecialist, meestal werkzaam in een koffiezaak. Het is iemand die alles af weet van een verfijnde kop koffie – in alle vormen waarin koffie kan worden geserveerd. In steeds meer restaurants zijn goede barista’s te vinden, vernoemd naar het Italiaanse woord voor barman of -vrouw. Ben je koffieliefhebber en op zoek naar manieren om je bereidingswijze thuis te verbeteren? Dít kunnen we leren van barista’s.

Leer de wereld van koffie kennen

Wat alle barista’s gemeen hebben? Ze hebben veel kennis van koffie. Het verschil tussen de verschillende bereidingsmethodes is voor de barista helemaal duidelijk. Hoe maak je een espresso of juist een filterkoffie? Hier zit zeker verschil in! En je kunt aan nog meer specifieke koffiesoorten denken, zoals ristretto. Koffie met melk: nog zo’n populaire categorie. Leer de verschillende opties kennen én zoek uit hoe je dit kunt bereiden. Wellicht kun je zelfs een koffiecursus volgen, als je hier echt in wilt uitblinken. Ook zijn er veel koffieboeken met een goede uitleg, evenals online tutorials. Zo zet je thuis straks de allerbeste kopjes koffie.

Verse koffie bereiden

Het gebruiken van oude koffie is uit den boze volgens ware barista’s. De smaak voldoet dan namelijk niet meer aan de hoge eisen die je als barista moet stellen. Heb je nog een pak oude gemalen koffie in de kast staan? Gebruik ‘m liever niet meer. Je kunt beter verse koffiebonen kopen, die je zelf maalt. Het malen van koffiebonen doe je direct voor gebruik: zo smaakt de koffie extra vers en komen er heerlijke aroma’s vrij. Je kunt de koffiebonen malen met een handmaler, maar het is wel een stuk eenvoudiger om hier een machine voor te gebruiken. Een must-have dus!

Goed koffiezetapparaat gebruiken

Wat je nog meer nodig hebt naast een koffiemaler? Een koffiezetapparaat natuurlijk! Er zijn veel apparaten die door barista’s als geschikt worden gezien. Het is in ieder geval slim om vast te stellen of je de koffie handmatig wilt zetten of wat meer geautomatiseerd. Barista’s hebben vaak een voorkeur voor een handmatige bereiding, omdat je zo meer invloed hebt op de smaak. Laat een volautomaat koffiezetapparaat dus achterwege. Kies liever voor een piston koffiemachine. Je voert zelf de meeste handelingen uit, wat wel om wat oefening vraagt. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het de smaak absoluut waard!

Basis van slow coffee

Je kunt er tevens voor kiezen om zonder elektrisch apparaat te werken. Zo ga je terug naar de basis – die belangrijk is volgens barista’s. Andere manieren van koffiebereiding, zonder koffiezetapparaat? V60, Chemex, AeroPress en French press zijn populaire opties. Dit past in het straatje van slow coffee, waarmee je kiest voor de specifieke smaak die onder barista’s zo geliefd is. Van het bepalen van de temperatuur van het water tot het toevoegen van een specifiek aantal gram koffie: je hebt dit nu volledig zelf in de hand. Dit maakt dat je je kopje koffie tot in de puntjes kunt perfectioneren.

Lees ook: receptenboek | Deltas + recept van overheerlijke Mosterdsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *