Een hoeslaken kopen? Kies dan voor deze materiaalsoorten!

Van welk materiaalsoort is een hoeslaken gemaakt

Voor een goede nachtrust is het ontzettend belangrijk dat je een goed bed hebt. Een goed bed bestaat uit verschillende aspecten: denk bijvoorbeeld aan een goed bedframe, een goed matras dat bij je past, een dekbed en een hoofdkussen. Maar dat niet alleen, het lijkt misschien bijzaak, maar voor een goede nachtrust is het ook van belang dat je een dekbedovertrek en een hoeslaken van goede kwaliteit aanschaft. In dit artikel gaan wij nader in op hoeslakens. Een hoeslaken kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Elk soort materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en daarmee ook zijn eigen voordelen en nadelen. Daarom lichten we in dit artikel 6 materiaalsoorten uit. Zo kun jij hét hoeslaken kiezen dat het beste bij je past.

Katoenen hoeslakens

Het meest gebruikte materiaal voor een hoeslaken is toch wel katoen. Katoen is een materiaal dat soepel valt, goed ademt en relatief goedkoop is. Het voelt koel aan en daardoor is het ook zeer geschikt voor warme nachten. Doordat katoen veel vocht opneemt is het ook geschikt voor mensen die ’s nachts veel transpireren. Er is echter wel een nadeel aan katoen; het is niet voorzien van stretch, dus je moet er echt wel zeker van zijn dat je de goede maat en pasvorm koopt zodat het perfect om je matras past.

Percal katoen

Naast de katoenen hoeslaken kun je ook kiezen voor een percal katoenen exemplaar. Wij leggen je het verschil uit. Percal is gemaakt van 100% katoen, maar het mag pas percal genoemd worden als er meer dan 200 geweven draden per inch gebruikt is. Daardoor voelt de stof nog zachter, prettiger en gladder aan in vergelijking met gewoon katoen. En omdat een percal katoenen laken van 100% katoen is gemaakt, kun je daarnaast ook nog genieten van de eigenschappen die een ‘gewone’ katoenen hoeslaken bezit: vochtabsorberend, voel koel aan, valt soepel en ademt goed.

Lees ook: Waar moet je aan denken bij het inrichten van je huis

Katoen satijn

Wil je een luxueuze uitstraling? Kies dan voor hoeslakens van katoen satijn. Een katoen satijnen hoeslaken is eveneens gemaakt van 100% katoenweefsel welke zijn geweven in satijnverbinding. Het voordeel is dat de draden heel dicht op elkaar kunnen worden geweven. Door deze techniek voelt de stof heerlijk zacht en soepel aan en krijgt het zijn subtiele glans. Een laken van katoen satijn is ideaal voor iedereen die graag in een heerlijk koel bed willen stappen. Vooral in de zomer is dat heel fijn.

Jersey hoeslakens

Het klinkt alsof het een ander materiaal is, maar feitelijk is jersey geen materiaal. Jersey is namelijk de naam van een weeftechniek. Als je voor een jersey hoeslaken kiest, dan kies je ook nu voor een hoeslaken dat voor 100% is gemaakt van katoenvezels. Toch zijn er een aantal verschillen te noemen. Door deze speciale weeftechtniek is jersey stof meer rekbaar. Het grote voordeel daarvan is dat je de hoeslaken wat makkelijker over de hoeken van het matras heen kunt trekken. Het nadeel van jersey is echter wel dat het stof dikker is dan katoen en daarmee ook een stukje duurder.  

Flanel hoeslaken

We gaan de flanellen hoeslaken eens van dichterbij bekijken. Je raad het as, ook flanel is gemaakt van katoen, maar wordt aan één kant geruwd. Daardoor voelt het stof heerlijk warm en zacht aan en is ideaal voor de echte koukleum. Flanel biedt meer warmte dan een gewoon katoenen hoeslaken en houdt de warmte ook langer vast. Daardoor is een flanellen laken heerlijk om tijdens koude winternachten op je bed te leggen.

Badstof hoeslaken

Als laatste bekijken we eens de badstof hoeslaken. Net als flanel is ook de badstof hoeslaken ideaal voor iedereen die het snel koud heeft. Badstof bestaat vaak uit katoen in combinatie met polyester. Het kenmerk van badstof is dat het aan één kant kleine lusjes heeft (denk aan de handdoek). Deze structuur zorgt er niet alleen voor dat het materiaal warm en zacht aanvoelt, het neem ook erg goed vocht op. Doordat er vaak polyester aan is toegevoegd, is het materiaal rekbaar zodat je het makkelijk om de hoeken van het matras kunt bevestigen. Daardoor blijft de hoeslaken mooi en strak om het matras zichten. In de winter biedt een badstof laken heerlijke warmte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *