De boekhouding van een zelfstandig ondernemer

Doe je boekhouding met een Boekhoudprogramma Jort

Van je hobby je werk maken en doen waar je goed in bent. Je besluit je contract bij je werkgever op te zeggen en verder te gaan als zelfstandig ondernemer. Het lijkt je heerlijk om alleen datgene te doen wat je zo leuk vindt en je eigen tijd in te kunnen delen. En ja, ook mijn ervaring is dat het echt fijn is om je eigen tijd in te kunnen delen en bijna alleen te doen wat leuk is. Met veel plezier ben ik dan ook 5 jaar lang full-time zzp-er geweest. En toch, als je zelfstandig ondernemer bent moet je ook dingen doen die wat minder leuk zijn, denk bijvoorbeeld aan de boekhouding.

Een goede boekhouding is cruciaal

Als zelfstandig ondernemer is het bijhouden van een goede boekhouding cruciaal voor het succes van je onderneming. Het is aan te raden om diverse documenten en gegevens goed te ordenen en op te slaan, bijvoorbeeld in een online boekhoudprogramma of op een veilige plek op je computer of in de cloud. Zo kun je snel en gemakkelijk inzicht krijgen in je financiële situatie en kun je op tijd belastingaangifte doen. Hieronder vind je een overzicht van wat je nodig hebt om je boekhouding als zelfstandig ondernemer op orde te houden.

Hieronder vind je een lijst met zaken die je nodig hebt om je boekhouding als zzp’er goed te kunnen doen:

Facturen

Maak voor elk product of dienst die je aan een klant levert een factuur. Zorg dat elke factuur een factuurnummer heeft en voorzien is van een datum. Bewaar de verstuurde facturen goed en op een overzichtelijke manier.

Bonnetjes en facturen

Niet alleen de facturen die je zelf verstuurt dien je goed te bewaren, ook de facturen en bonnetjes die jij ontvangt zul je goed moeten bewaren. Maak van fysieke bonnetjes een foto, of scan het in, en bewaar deze online.

Zakelijke bankrekening

Het is fijn om een zakelijke bankrekening te openen. Via deze rekening laat je al je zakelijke inkomsten en uitgaven lopen.

Kilometerregistratie

Als je een auto of ander vervoersmiddel gebruikt voor je onderneming, houd dan een kilometerregistratie bij.

Urenregistratie

Daarnaast is het ook belangrijk om alle uren die je werkt per opdrachtgever bij te houden.

BTW-aangifte

Alle ingekomen en verstuurde facturen heb je nodig voor je BTW-aangifte die je 1x per kwartaal moet invullen, versturen en betalen. De ontvangen BTW betaal je aan de belastingdienst en de betaalde BTW mag je terugvragen van de belastingdienst.

Maak je dromen waar

De meeste webshops of andere ondernemingen zijn ooit begonnen met een droom. Een webshop maken waarin jij je producten en/of diensten aanbiedt is nog nooit zo eenvoudig geweest. En dat gekoppeld aan een online boekhoudprogramma. Met Jortt is het beheren van een webshop en het bijhouden van je administratie nog nooit zo eenvoudig geweest. De administratie hoeft dus geen reden meer te zijn om je droom niet waar te maken. Alleen wanneer je begint, kan het een succes worden, en daar sluit ik mij helemaal bij aan.

Lees ook: Onmisbare kantoorartikelen voor een ZZP-er

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *